hamburger-icon

Kliker.info

Borka Rudić o HDZ-ovom projektu ‘Smeće vijesti’: Udar na medijske slobode i prava novinara

Borka Rudić o HDZ-ovom projektu ‘Smeće vijesti’: Udar na medijske slobode i prava novinara

21 Septembra
06:54 2018

Izvršni izborni štab HDZ-a BiH kreirao je posebnu web stranicu „Izbori 2018 – Smeće vijesti“. Iz te stranke je saopćeno da je cilj da čitatelji „tačno i objektivno stječe sliku političkih i društvenih događanja u Bosni i Hercegovini i šire“.

„Izvršni izborni stožer HDZ-a BiH će selektirati svaki dan, objavljene vijesti u medijima i druge oblike izražavanja za koje smatramo da ne odražavaju istinu i objektivnost, a koje se tiču političkog djelovanja naše stranke i naših kandidata. Sve tekstove u medijima, izjave i druge oblike komunikacije koji ne odražavaju načelo istinitosti smjestit ćemo u “Izbori 2018 – Smeće vijesti” i javnost ćemo upoznavati s tim odlukama“, istakli su iz HDZ-a BiH u pisanoj izjavi za medije.

S druge strane, generalni sekretar Udruženja „BH Novinari“ Borka Rudić smatra da je web stranica koju su pokrenuli iz HDZ-a krajnje problematična i profesionalno upitna.

“Odluka da jedna politička partija, u ovom slučeju HDZ, formira web stranicu pod nazivom “Smeće vijesti” je krajnje problematična i profesionalno upitna, te može predstavljati kršenje izbornih pravila i važeće izborne legislative koja sadrži striktna pravila o tome da li politički subjekti (ne)mogu imati u svom vlasništvu medije“, rekla je Rudić u komentaru Patriji.

Istakla je da poglavlje 16. Izbornog zakona BiH daje jasne odredbe ko je nadležan za kršenje profesionalnih standarda i novinarske etike, te navela da su to profesionalne medijske organizacije: Regulatorna agencija za komunikacije BiH i Vijeće za štampu i online medije u BiH.

„U tom kontekstu, postupak HDZ BiH je nezakonito preuzimanje ovlasti VZŠ – u, političko uplitanje u rad medija i otvaranje prostora za dodatni udar na medijske slobode i prava novinara, zbog čega otvaranje posebnog weba za ‘rangiranje’ medija i novinara, objavljivanje ‘smeća’ po kriterijima političke stranke, treba biti pažljivo razmotreno od strane CIK –a“, smatra Rudić.

„O tome koju sintagmu HDZ koristi za naziv svoje stranice, izlišno je govoriti. Mislim da je to ispod svakog nivoa, i u direktnoj je suprotnosti sa HDZ ocjenom kako bi njihova stranica trebala doprinijeti ‘političkoj toleranciji’ u vrijeme kampanje. Onaj ko želi toleranciju i uljudno javno komuniciranje i sam mora biti takav – odnosno mora koristiti već postojeća profesionalna i zakonska sredstva reagiranja na neprofesionalno postupanje medija i novinara, a ne postavljati se kao ‘politička batina’ iznad njih. Generalno, političke veze između vlasnika medija (tradicionalnih i online medija) i političkih kandidata, novinara i političara su nedopustive i u potpunoj su suprotnosti sa izbornim pravilima za medije kakve ima BiH”, zaključuje generalni sekretar Udruženja BH Novinari.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku