hamburger-icon

Kliker.info

Boris Tadić i Milorad Dodik otvorili “Srbiju” na Palama

Boris Tadić i Milorad Dodik otvorili “Srbiju” na Palama

08 Septembra
15:37 2009

Otvaranje škole na Palama, i to pod nazivom “Srbija”, je još jedan korak Beograda i Republike Srpske koji je postao upitan za drugi bosansko–hercegovački entitet.U BiH, političari i analitičari smatraju da se radi o političkoj manipulaciji i korišćenju ustavne odrednice o posebnim i specijalnim vezama u pogrešne svrhe.Analitičari u Srbiji se pitaju da li je ovaj projekat samo sprovođenje Sporazuma o paralelnim vezama između Srbije i Republike Srpske ili u njemu ima i simbolične, makar i nenamjerne, poruke.Izgradnja škole ne mora biti sporna sama po sebi.Kada se škola koja nosi naziv “Srbija” ne bi nalazila na nekadašnjim ratnim položajima bosanskih Srba. Da li se tim nazivom sa Pala, odakle je grantiranje Sarajeva odnijelo mnoge žrtve, šalje neka simbolična poruka Sarajevu, kako su mnogi njegovi žitelji to shvatili.Težinu događaju davalo je i prisustvo srpskog predsjedika Borisa Tadića, koji je otvorio školu “Srbija” upravo na Palama, a ne u Bosanskom Grahovu ili Glamoču, na primjer.
 

Otvarajući školu, mi doprinosimo jednoj velikoj stvari – obrazovanju našeg naroda. Hoću da vam kažem da Srbija, kojoj sam ja predsednik, ima svoju odgovornost gdje god da živi naš narod. Srbija nije odgovorna samo za građane Srbije. Srbija je odgovorna za sve ljude koji nose naše ime,“ rekao je Tadić.Otvorenju su prisustvovali  i najviši dužnosnici Republike Srpske, na čelu sa predsjednikom Vlade RS, Miloradom Dodikom, koji je i inicijator cijelog projekta:"Danas je zaista ovdje divno, među vama, među dobrim ljudima sa Pala, iz Istočnog Sarajeva, među našim ljudima, đacima, sa našim gostima, sa našim dragim predsjednikom gospodinom Tadićem,“ rekao je Dodik.Adil Osmanović, potpredsednik Republike Srpske,  ali i potpredsednik jedne od najvećih bošnjačkih partija Stranke demokratske akcije, smatra da je reč o zloupotrebi saradnje koja je predviđena specijalnim vezama.“Nije trebalo u tom pravcu se kretati i nije trebalo takve poteze povlačiti. Smatram da bi dobro bilo da je ta saradnja uistinu ostala na jednom kulturnom nivou,” rekao je Osmanović.

Nadomestiti Kosovo sa RS                                Profesor iz Banja Luke Ivan Šijaković smatra da su specijalne i paralelne veze iskorišćene u pogrešne svrhe.“One se koriste više kao političke, koriste se kao nekakva pozadina ili oslonac, pre svega, za Republiku Srpsku, pa povremeno i za ljude iz političke garniture Srbije. Njihov potencijal ovde nije prisutan –u ekonomskom smislu, naročito,” rekao je Šijaković.Profesor sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Šaćir Filadra smatra da je riječ o političkom manipulisanju specijalnim i paralelnim vezama.“Problem je što se sa specijalnim i paralelnim vezama danas često politički manipulira. Zato bi njihov karakter i obim trebalo detaljnije precizirati i područja na koja se odnose,” rekao je Filandra. 

Kritičari ove ideje kažu da bi slično dijelovalo i kada bi neka škola u Širokom Brijegu ponela naziv “Hrvatska”.        "Pravi uspeh jedne politike bi bio da ono što se zove Federacija BiH bila otvorena škola koja se zove Srbija. Kada se to događa u Republici Srpskoj, onda je to prosto trešnja na vrhu kolača koja treba da ukrasi te specijalne odnose i da zapravo bude neka vrsta pobodene zastave teritorijalnog vlasništva da tako kažem,“ rekao je Milenko Dereta, direktor Građanskih inicijativa:  U situaciji kada u Republici Srpskoj Bosnu i Hercegovinu ne doživljavaju kao svoju domovinu, i otvoreno poručuju da su okrenuti Srbiji, a na drugoj strani ovaj entitet vide kao genocidnu tvorevinu koju treba ukinuti, neophodno je oprezno postupanje. Da li je politika Beograda dobro izvagana.
“Svako neoprezan sa bilo čije strane taj problem odlaže za ko zna koliko još decenija. Ovakvi potezi, jednostrani potezi koji na bilo koji način narušavaju, ionako krhku ravnotežu, samo stvar čine težom. Svaka vrsta trapavog ponašanja bi morala da bude isključena. Ovo jeste jedno trapavo ponašanje,” rekao je Nenad Prokić, dramski pisac i poslanik opozicionog LDP-a.Kitičari Sporazuma o paralelnim vezama Srbije sa Republikom Srpskom optužuju Beograd za miješanje u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine, odgovara im se da je Srbija takav sporazum ponudila i drugom entitetu – Federaciji BIH. Upravo to što Beograd ne sarađuje sa Federacijom je dodatni argument za tvrdnje da politika Beograda nije uravnotežena.

Za Aleksandra Popova iz Centra za regionalizam i kopredsjednika Igmanske inicijative mnogi potezi Beograda mogu djelovati kao negiranje cjelovitosti BIH i favorizovanje RS.“Imamo često nekritičku podršku pojedinim potezima i izjavama Milorada Dodika koje ne idu u pravcu stvaranja funkcionalne države. To su neke stvari koje mogu bez ikakve potrebe da iritiraju neke druge etničke grupe u Bosni i Hercegovini i da dovedu u pitanje namere Srbije u odnosu na BiH. Tim prije što stalno vise u vazduhu one povremene najave o referendumu od strane Milorada Dodika za izdvajanje od Bosne i Hercegovine," rekao je Popov."Dovođenjem svega toga sa idejama da se gubitak dela Kosova nadomjesti sa Republikom Srpskom, mislim da bi Srbija trebalo da bude mnogo opreznija. U Evropi bi Srbija stekla mnogo veći ugled ukoliko bi se pojavila kao jedan faktor koji bi doprinosio stabilnosti BiH tako što bi zapravo održavala specijalne veze sa celom državom, a ne samo sa jednim entitetom,” dodao je Popov.

Beograđani, sa kojima smo razgovarali takođe na jednom simboličnom mjestu, pored nekadašnje zgrade Savezne skupštine, koja je bila reprezent zajedništva jugoslovenskih naroda i narodnosti, ne vide ništa sporno ni u otvaranju škole “Srbija” na Palama, ni u politici Beograda prema Banjaluci:“To vidim više kao želju za dokazivanjem jedinstva srpskog naroda. Ne vidim u čemu je problem, podrška nije vojna, nego je čisto politička ili ekonomska…,” rekao je jedan od njih.“Ako tamo živi srpski narod, onda stvarno tako može i škola da se zove,” kaže drugi Beograđanin.“Nema razloga da se Beograd drugačije ponaša. To je normalna stvar, što se ne bi pomagalo?”  rekao je naš treći sagovornik.   (Kliker.info -Radio Slobodna Evropa)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku