hamburger-icon

Kliker.info

Borci spremni da prezime pred Vladom : Ozbiljno razmišljaju da traže pomoć privrednika kako bi izgradili privremeno naselje od brvnara !!!

Borci spremni da prezime pred Vladom : Ozbiljno razmišljaju da traže pomoć privrednika kako bi izgradili privremeno naselje od brvnara !!!

17 Jula
07:50 2017

U kampu boraca koji protestuju pred Vladom FBiH jučer smo zatekli policiju. Zvali su ih borci zbog prijeteće poruke koju je dobio Mevludin Mujić.

– Ma, nisam bio siguran treba li ovo prijavljivati. Bilo je i ranije usmenih prijetnji, a ovo je vjerovatno isprovocirano mojom izjavom za Oslobođenje, nevoljko je prokomentarisao Mujić.

Odbio sve ponude

Prije nekoliko dana Mujić nam je ispričao za ponude koje je dobijao samo da napusti kamp. Da podsjetimo, rekao nam je kako su mu ženi nudili zaposlenje, njemu novčanu pomoć, pa čak i registraciju automobila. Sve je odbio i ostao privržen ideji zbog koje je sa saborcima na protestima.

U SMS poruci koju je dobio, nepoznata osoba mu prijeti da će biti ugrožena sigurnost njegove porodice. Po njegovom ponašanju vidi se da je nervozan, ali tvrdi da nije uplašen. Otac je troje maloljetne djece koju godinama prehranjuje radeći za dnevnicu na gradilištima. U odbranu BiH je stao sa trinaest godina i ne može da vjeruje da postoje ljudi koji ne podržavaju opravdanu borbu obespravljenih boraca, već im se još i prijeti.

Ostali u kampu su nepovjerljivi prema svima, traže da vide akreditaciju prije nego što nešto kažu. Ljuti su na pojedine medije koji su ovih dana objavili kako u kampu nema boraca.

– Neka dođu ovdje, neka nas snime, pa onda neka napišu ono što su vidjeli, rekao nam je jedan od boraca iz Srebrenika.

Tvrdi da borci ne idu nikuda, već se spremaju da pred zgradom Vlade FBiH zimuju. Ozbiljno razmišljaju da traže pomoć privrednika kako bi izgradili privremeno naselje od brvnara. O građevinskoj dozvoli ne razmišljaju, kažu, tu je zastava s ljiljanima za koju se ginulo.

– Znate kako to ide kada se zastava brani! Dok je ona na jarbolu, i mi smo tu. Sredili smo da se možemo kupati, sada ćemo početi zimnicu da pripremamo, kaže nam borac iz Srebrenika.

Kako ne bi bilo zabune, on moli da ponovimo da u kampu ima boraca koji nisu riješili svoju egzistenciju, ali i onih koji jesu. Njihovi zahtjevi su jasni, prvo borački registar, minimalna penzija za nezaposlene borce, ali i borački dodatak svima koji su branili BiH.

– Neka bude marka, ali da se zna, a valjda će biti veći nego u RS-u, poručili su borci.

Podrška RVI-ja

Među njima smo zatekli i Dževada Huseinovića, rodom iz Vlasenice koji sada živi u Hadžićima. Kaže, došao je da da podršku. Riječ je o RVI-ju 60 odsto koji je ostvario pravo na invalidninu.

– Jedva preživljavam sa tih tristotinjak maraka, a mogu zamisliti kako je onima koji nemaju ni marke, kaže Huseinović.

Protestantima se pridružio i Haris Šegalo, demobilisani borac koji za sebe kaže da je beskućnik. Smjestio se u jedan od šatora i kaže zadnji će odatle otići.

– Imam minimalnu penziju, ali ne mogu s njom pokriti stanarinu. Godinama sam novac sakupljao od komšija i dobrih ljudi, a sada sam zvanično na ulici, rekao nam je Šegalo.

Kanton mu je dao novčanu pozajmicu za kupovinu stana, ali, kaže, nije dovoljno. Vjeruje da u naselju Otes ima mjesta da mu se obezbijedi stan za socijalno stanovanje, ali su vlastima od boraca svi drugi važniji.

(Kliker.info-Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku