hamburger-icon

Kliker.info

Bodo Weber, ekspert za Balkan: Evropa preuzima Bosnu i Hercegovinu !

Bodo Weber, ekspert za Balkan: Evropa preuzima Bosnu i Hercegovinu !

07 Novembra
16:05 2014

BodoW12Poslije pola decenije rata unutar EU, između Berlina i Londona, o politici Unije prema Bosni i Hercegovini, koji je praktično neutralizirao EU, konačno je pronađen zajednički jezik, kaže analitičar i ekspert za Balkan Bodo Weber i odmah konstatira: “To je velika stvar. Zato je presudno da ovaj plan bude skrojen na način da zaista vodi do velikog zaokreta za EU i još više za BiH na koju cilja. Jer, ako ne bude tako, u Bosni će biti puno gore nego što već jeste.”

• Koje su prednosti, a koje mane njemačko-britanske inicijative?

– Ima dvije prednosti: Prva je da su se Njemačka i Velika Britanija konačno udružile. Druga je da je u planu vraćena dugoročna, sveobuhvatna reformska perspektiva, cjelokupni paket suštinskih ekonomskih, institucionalnih i ustavnih reformi na putu BiH do članstva u EU. Taj paket je zadnjih pet godina prešućivan zarad lažne nade da se tako može gurnuti političke lidere u pristanak na reformske mini korake. Loše je što tri od četiri potrebna elementa za uspješnu strategiju nisu još definisana, a očigledno nisu ni dogovorena, te da taj jedan element koji pisana inicijativa ima u suštini ne sadrži puno novoga. Rekao bih da je plan 90 posto repriza plana s kojim je EU 2007. krenula u katastrofu koja već traje sedam godina.

• Po čemu onda inicijativa može biti nova i uspješna?

– Jedino po elementima kojih još nema u planu. Prvo, da EU drži do svojih obaveza, da za godinu, dvije ponovo ne počne da snižava i odbacuje sopstvene uslove, te uvjeri lidere i građane BiH da su ovaj put ozbiljni – što će biti utoliko zahtjevnije kad se ponovo krene sa poklonom, SPP bez Sejdić – Finci je nagrada elitama za reformski otpor. Drugi je element da neispunjavanje uslova konačno ima posljedice za lidere, počevši od toga da EU imenuje krivce do finansijskog uslovljavanja; te treći: izloženi plan zasad je isključivo compact with political leaders – gdje je compact with BH citizens?

V. Selimbegović (Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku