hamburger-icon

Kliker.info

Blagoje Grahovac u Pressingu : Republika Srpska nikada neće izaći iz Bosne i Hercegovine (VIDEO)

Blagoje Grahovac u Pressingu : Republika Srpska nikada neće izaći iz Bosne i Hercegovine (VIDEO)

29 Oktobra
03:40 2020

Geopolitički analitičar, penzionisani general Blagoje Grahovac večeras je za N1 u Pressingu govorio o aktuelnim dešavanjima na Zapadnom Balkanu i uticaju stranih i velikih sila na ovdašnje političke prilike. Kazao je, između ostalog, da je Rusiji u interesu da Srbija bude članica NATO-a.

Grahovac je kazao da se nada da će projekt “mini Šengen” krenuti uskoro.

“Mini šengen navijam da što prije i Kosovo, Crna Gora i BiH pristupe tom formatu. To nije “nova Jugoslavija”, to je regija. Regija u kojoj se njenim građanima olakšavaju stvari koje život znače”, kazao je i dodao:

“Srbija će biti u NATO-u, brzo. To godinama pišem u knjigama i tvrdim. Doktrina o neutralnosti je magla. Treba definisati između koga je neutralna, Srbija koju god da stranu odabere drugoj se zamjeri. Drugo, ko će garantovati neutralnost? NATO je sada više diplomatska nego vojna organizacija. NATO ne gradi sebe da bi ratovao nego se odbranio ako treba.

Iskusni analitičar je kazao da je interes Rusije da Srbija bude u NATO-u.

“Interes Ruske federacije je da Srbija bude u NATO-u jer tada dolazi do relaksacije odnosa NATO-a prema Rusiji i Rusije prema NATO-u. Planeta je ugrožena zbog loših društveno-političkih sistema. Bez američko-ruskog-evropskog partnerstva na novim osnovama planeta će biti ugrožena i to se počinje uočavati. Zato kažem da je interes Rusije da Srbija bude u NATO-u, i BiH i Crna Gora. Vrijednost neke emisije ili knjige je ono što ostane zabilježeno, napisano. Vidjet ćemo”.

Grahovac je poručio da Zagreb i Beograd nisu iskreni u političkom iskazu prema BiH.

“Zagreb i Beograd su neiskreni u političkom iskazu kada je BiH u pitanju, ali nisu mudri.Mudrost bi bila da brinu kao o oku u glavi o BiH. Ukoliko Beograd i Zagreb čuvaju BiH tada će i oni biti mirni i zadovoljni položajem na Balkanu. Neiskrenim odnosom rizikuju da se pojavi neki novi tutor nad BiH onda će i Zagreb i Beograd imati glavobolju”.

Geopolitički analitičar i penzionisani general Blagoje Grahovac večeras je za N1 u Pressingu govorio o najistaknutijim političarima iz regije, a u komentarima nije štedio kritike.

Za Milorada Dodika je rekao da je kabadahijski političar, a Dragana Čovića ocijenio je opasnim.

U nastavku su komentari ostalih regionalnih lidera.

Milorad Dodik: Kabadahijski političar koji mora ići.

Dragan Čović: Neiskren, opasan.

Bakir Izetbegović: Još opasniji, vodi podmuklu politiku koja će bošnjački narod, ne daj Bože da ta politika preovlada, dovesti do duhovnog i civiliacijskog uništenja. Naši muslimani su bili najemancipovaniji dio muslimanskog svijeta na planeti.

Milo Đukanović: Politička prošlost.

Zdravko Krivokapić: Ima šansu, ali bojim se da neće moći jer iza sebe ima srpske klerofašiste koji neće da miruju.

Aleksandar Vučić: Navijam da ostane godinu i po. On će skupo koštati Srbiju, insitucije pod Aleksandrom Vučićem ne postoje.

Zoran Milanović: Svađalica, prznica.

Andrej Plenković: Umjereni Evropejac za kojeg nisam siguran da je uvijek iskren.

“Dodik tako razija sopstveni strah i pokušava da opere savjest” kazao je u Pressingu na N1 penzionisani general i analitičar Blagoje Grahovac.

“Stvarna politika Srbije je ono što govori Dačić, Vulin, Selaković.. To su sve oštri političari koji će jednog dana proizvesti mnogo problema Srbiji. Ono što Vučić promoviše javnosti nema mane, ali ono drugo sve je sa manom”; kazao je Grahovac u Pressingu.

Kazao je da ima poruku za građane BiH.

“Ne plašite se rata, rata biti neće. Iako možda neki to priželjkuje, ali neće biti rata. Oni će doći vrlo brzo pod ispitivanje odgovornosti za učinjeno. Građani BiH budite razumni, približite se jedni drugima, ne idita za svojim nacionalnim liderima. Kroz BiH su prošle sve bure i oluje kroz historiju i ona je opstala. I ona će opstati. Ona je kao vezivno tkivo”.

“Nagovještavam poslije korone masovne klasno socijalne revolucije jer sistem koji danas egzistzira je neodrživ”.

Ističe da će u budućnosti BiH biti primjer u mnogim dobrim stvarima.

“Ja se bavim analizom procesa i ko god ima imalo dobre namjere, kao što ja imam. BiH će ostati, nego će u skoro početi da služi dobrim primjerom. Približavanje građana u klasnim revolucijama koje će se desiti će sa naše strane biti.. Siguran sam da će biti narodnog bunta, ovo je neodrživ sistem da jedna manjina živi u izobilju, ostali pate”.

“Upozoravam vlastodršce u trenutku će se pojaviti i to neće biti rušilačko, nego oslobodilački pokret.

Apostrofiram Dodika, Izetbegovića i Čovića. Oni će odgovarati. Odgovarati za svoj narativ koji je borben, a narod iza živi u strahu i oskudici. Morat će odgovarati jer su stvorili takav ambijent i to svome narodu”.

O izjavama Dodika o “razdruživanju BiH”, kazao je:

“Dodik razbija sopstveni strah i brigu i nečistu savjest. Neće biti to što on govori o razdruživanju BiH, ali će se on razdružiti od političke moći”.

“Građani Srbije i BiH su shvatili da su prevareni i neće ratovati. Radije će se iseliti nego prihvatiti da ratuju za nekoga. Za Dodika? Čovića? Izetbegovića? To bi bilo suludo”.

Blagoje Grahovac, penzionisani general i geopolitički analitičar, rekao je večeras u Pressingu da Republika Srpska nikada neće izaći iz Bosne i Hercegovine komentarišući sve učestalije najave Milorada Dodika, lidera SNSD-a, o ”razdruživanju”.

Gost emisije je rekao da je to ”zavaravanje srpskog etnosa u BiH”.

‘To je zavaravanje sebe i zavaranje srpskog etnosa u BiH. Ne vjerujte u tu priču, Republika Srpska nikada neće izaći iz Bosne i Hercegovine. Bosni i Hercegovini je potrebna vladavina prava, nema razdruživanja. Dodik će uskoro postati sopstveni problem. On je već problem mnogima. Građani Srbije uočavaju – dokle više Dodik. Dodik je postao problem sebi i Republici Srpskoj, srpskom etnosu. On uočava da je višak svuda. On neće postati američki igrač, ali on je potrošen”, dodao je Grahovac.

Hoće li ishod izbora u Americi promijeniti politiku ove velesile prema BiH?

Neće to naročito promijeniti, rekao sam – da je sreće da Bernie Sanders ostane kandidat. Ako ne on, onda će pobijediti Donald Trump. Zašto? Amerika je svjesna da je to učmao sistem i da postaje problem za sebe. Da li će promijeniti situaciju prema nama ako BIden pobijedi? Ne, naročito. Siguran sam da će Srbiji biti postavljeni strožiji zahtjevi za priznanje Kosova. To je završen posao samo što u Srbiji nema nijedan političar toliko snage da realnost saopšti sebi i drugima. To je gotovo. Šta će se desiti poslije izbora? Neće se promijeniti interes Amerike prema Balkanu, bit će pojačan interes”, rekao je gost Pressinga.

O Dejtonu i njegovim eventualnim promjenama…

”Da BiH nije zarobljena od svojih političara, Dejtona se niko ne bi sjećao. Profunkcionisaće jer će građani BiH, kada počnu da ih mijenjaju, političare će mijenjati svakih pola godina. Mijenjati vlast – to će biti poželjno pomodarstvo u Bosni i Hercegovini. Profunkcionisaće, ali sa zakašnjenjem jer će građani vrlo brzo shvatiti da se s ovakvim političarima više ne može”, procijenio je on.

Naglasio je da očekuje da će ”Aleksandar Vučić na vlasti ostati još godinu i po dana”. Zašto?

”Navijam da ostane godinu i po dana i kada profunkcioniše ovaj program američki za Srbiju i Kosovo, a to će se desiti u martu, a siguran sam da će u julu dobiti zahtjev da promijeni Ustav i da u preambuli izbriše da je Kosovo dio Srbije. Nakon toga će biti priznanje Kosova. Pošto on to neće imati snage da prevali, on je ograničio i sljedeći mandat. Na treći april 2022. godine. On tačno zna kako će to ići terminski i pošto neće biti u stanju da prihvati Kosovo, tražit će referendum i oni će ga odbiti”, najavio je Grahovac.

 

(Kliker.info-N1)

 
Podijeli

Jedan komentar

  1. FAJTER
    FAJTER 30 Oktobra, 00:41

    “ISTAKNUTI STRUČNJAK” KOJEG ZAJEBAVAJU DJECA PO BEOGRADU.ZBILJA KO JE TAJ GRAHOVAC

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku