hamburger-icon

Kliker.info

Bizarna podrška : Kanadska guvernerka pojela pred novinarima sirovo srce foke

Bizarna podrška : Kanadska guvernerka pojela pred novinarima sirovo srce foke

28 Maja
06:01 2009

U Kanadi je u ponedjeljak počeo tradicionalni godišnji lov na foke, uprkos najavama zvaničnika Evropske unije da će zabraniti uvoz proizvoda od te životinje. Početkom mjeseca komitet Evropskog parlamenta, koji zahtjeva da 27 zemalja članica Unije zabrane uvoz proizvoda od foke, nazvao je najveći svjetski lov na morske sisare „nehumanim”. Grupe za zaštitu životinja opisuju lov kao surov, nezgodan za praćenje i poguban za populaciju foka. Stotine starosjedelaca okupilo se u ponedeljak na lokalnoj proslavi kako bi obeležili početak lova na foke, gde je guvernerka prvo tradicionalnim  sječivom odsjekla dio mesa sa mrtve foke da bi se kasnije okrenula prema jednoj ženi do nje sa pitanjem da li može da proba srce. Nakon što je progutala sirovo srce morskog sisara guvernerka Jean je izjavila da je meso „veoma ukusno”. Ona je tom prilikom podržala lokalne lovce rekavši da tradicionalna praksa lova foka u Kanadi nije nehumana.

Porparolka Stavrosa Dimasa, predsjednika komisije za zaštitu okoline pri Evropskoj uniji, nije imala komentar na ovakav gest guvernerke. „Nemam komentar, to što se desilo je suviše bizarno da bih o tome nešto više govorila”, rekla je Barbara Helferick. Borci za zaštitu životinja kažu da je godišnji lov na foke izrazito surov i da proizvodi veoma mali ekonomski benefit dok kanadske vlasti tvrde da je human i da pravi prihode izolovanim zajednicama. Evropska unija se sprema da zabrani lov na foke i uvoz proizvoda od tih morskih sisara nakon 25. juna, kada će Evropski parlament odobriti te mjere. Novi zakon EU dozvoliće žiteljima udaljenih zajednica  Grenlanda, Kanade i ostalih mjesta da nastave sa lovom ali će zabraniti uvoz krzna i ostalih proizvoda foka u Evropu.

„Prema našem prijedlogu, zabranićemo uvoz mesa i njegov izvoz iz Evropske unije, kao i tranzit preko naše teritorije i to se odnosi na sve zemlje koje koriste neprihvatljive metode lova“, rekao je sredinom prošle godine evropski komesar za zaštitu životne sredine Stavros Dimas.Stanovnici Kanade uglavnom podržavaju lov na foke, navodno i zbog toga što bi u suprotnom populacija foka u svijetu, koja se procjenjuje na oko 5,6 miliona, rasla nekontrolisano. Sjedinjene Američke Države zabranile su upotrebu kanadskih proizvoda od foke još 1972. godine, a takav zakon postoji i u Holandiji i Belgiji. Kanadi je upućena i dodatna prijetnja da, ukoliko bude pokušala da prekrši zabranu, može doći do potpune trgovinske blokade prema ovoj zemlji.  (Kliker.info-E-novine)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku