hamburger-icon

Kliker.info

Bitke za Balkan će ipak biti : Tillerson pozvao Senat da ratifikuje članstvo Crne Gore u NATO

Bitke za Balkan će ipak biti : Tillerson pozvao Senat da ratifikuje članstvo Crne Gore u NATO

22 Marta
05:43 2017

Američki državni sekretar Rex W. Tillerson  je pisao liderima američkog Senata, pozivajući ih da ratifikuju članstvo Crne Gore u NATO, javlja Reuters  koji je imao uvid u  pismo datirano 7. marta. Kako je navedeno, Tillerson je članstvo Crne Gore u NATO obrazložio riječima da je to “veoma u interesu SAD”.

Tillerson je naveo da bi članstvo Crne Gore u NATO podstaklo veću integraciju, demokratske reforme, trgovinu, bezbjednost i stabilnost među njenim susjedima, navodi Reuters.

Moskva se protivi daljem širenju NATO, a američko odlaganje da odobri prijem Crne Gore u Alijansu podstaklo je pitanja o tome da li će se administracija predsjednika Donalda Trumpa usprotiviti Rusiji uprkos željama Trumpa za boljim odnosima sa Moskvom.

Članice NATO vide prijem Crne Gore kao način da se suzbiju nastojanja Rusije da proširi svoj uticaj na Balkanu,navodi Reuters.Tillerson je u pismu lideru republikanske većine u Senatu, Mitch McConnellu , naveo da bi bilo “od ogromne pomoći” kada bi Senat na vrijeme zakazao glasanje o ratifikaciji do učešća Trumpa na samitu NATO u maju. “Učešće Crne Gore na samitu NATO u maju kao punopravnog člana, a ne posmatrača, poslaće snažan signal o transatlantskom jedinstvu”, dodao je Tillerson.

(Klker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku