hamburger-icon

Kliker.info

“Bitka svih bitaka” : Irački premijer objavio da je počela operacija oslobađanja Mosula od ISIL-a

“Bitka svih bitaka” : Irački premijer objavio da je počela operacija oslobađanja Mosula od ISIL-a

17 Oktobra
05:30 2016

mosul34Irački premijer Hajder el Abadi objavio je da je  počela operacija za oslobođenje Mosula.

“Došlo je vrijeme za pobjedu i operacija za oslobođenje Mosula je počela”, poručio je Abadi u obraćanju na državnoj tv stanici “Irakija”.

“Danas proglašavam početak ove pobjedničke operacije koja će vas osloboditi od nasilja i terorizma Islamske države”, istakao je irački premijer, obraćajući se stanovnicima Mosula, prenijela je agencija AFP.

Iračka vojska je na Mosul u nedjelju bacila desetine hiljada letaka kojima upozorava stanovnike da je plan o oslobađanju tog grada od ID u posljednjoj pripremnoj fazi.

Leci sadrže nekoliko poruka, od kojih jedna uvjerava stanovništvo da nadolazeća vojska neće “ciljati civile”, a druga ih upozorava da izbjegavaju područja za koje znaju da se na njima nalaze militanti Islamske države.

Napad na Mosul, posljednji veliki grad u Iraku koji je i dalje pod kontrolom Islamske države, a očekuje se da će borci Islamske države pružati snažan otpor i da će koristiti civile kao živi štit, što su činili i u prošlim bitkama.

Iračke vlasti strahuju da će operacija pokrenuti masovni egzodus koji bi mogao da zakomlikuje situaciju i stoga lecima mole stanovnike da “ostanu kod kuće i ne vjeruju glasinama koje širi Islamska država” kako bi proširila paniku.

Mosul je sa svojom predratnom populacijom od oko 2 miliona stanovnika četiri do pet puta veći od bilo kog dosad oslobođenog iračkog grada.

Ujedinjene nacije su protekle nedjelje rekle kako se pripremaju za najveći i najkompleksniji humanitarni poduhvat koji će biti nužan kada počne bitka za Mosul koja bi milion stanovnika mogla da ostavi bez krova nad glavom.

“Ostanite mirni, a svojoj djeci recite da je to igra ili grmljavina prije kiše”, stoji u letku i dodaje se da žene ne smiju vikati kako ne bi uznemirile djecu.

“Ako ugledate vojnu jedinicu ostanite na udaljenosti od najmanje 25 metara i izbjegavajte bilo kakve nagle pokrete”, upozorava letak.

(Kliker.info-B92)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku