hamburger-icon

Kliker.info

Biophysical Journal : Otrov brazilske ose ubija tumor

Biophysical Journal : Otrov brazilske ose ubija tumor

04 Septembra
06:57 2015

osa12Otrov brazilske ose mogao bi se koristiti u borbi protiv karcinoma, vjeruju znanstvenici koji su otkrili da može ciljano uništiti stanice raka. Prema laboratorijskom istraživanju toksin ubija stanice raka pri čemu zdrave stanice ostaju neoštećene, prenosi BBC.  Tim s Brazilskog sveučilišta kaže kako se eksperimentalni lijek veže uz tumorske stanice i izaziva gubitak ključnih molekula.

Istraživanje je u ranoj fazi i potrebna su dodatna ispitivanja kako bi se provjerilo je li siguran za ljude.  Polybia paulista je posebno agresivna vrsta osa koje su endemske u jugoistočnom Brazilu i čiji ubodi nisu dobrodošli. Osa toksinom MP1 umrtvljuje žrtve ili se tako brani. Ranija istraživanja na miševima pokazala su da otrov može ciljano napasti i uništiti tumorske stanice.

Znanstveni tim predvođen Joaom Ruggierom Nettom otkrio je mehanizam kojim otrov uništava stanice. MP1 se veže na molekule masti koje su raspoređene po površini tumorskih stanica umjesto u njima i stvara otvore kroz koje se gube molekule koje su ključne za funkcioniranje stanice. Kod zdravih stanica masne su molekule unutar stanica što znači da su otporne na napad toksina MP1.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Biophysical Journal.  Znanstvenik Paul Beales s University of Leeds kaže kako bi liječenje karcinoma napadom na masne molekule na tumorskim stranicama predstavljao potpuno novu vrstu liječenja tumora. On dodaje kako bi razvoj te metode liječenja omogućio njezino kombiniranje s drugima i tako ujedno i učinkovitije liječenje karcinoma.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku