hamburger-icon

Kliker.info

Bill Cosby pušten iz zatvora nakon što je sud ukinuo presudu za seksualno zlostavljanje

Bill Cosby pušten iz zatvora nakon što je sud ukinuo presudu za seksualno zlostavljanje

01 Jula
03:09 2021

Manje od dva sata nakon što je Vrhovni sud u Pennsilvaniji ukinuo presudu za seksualno napastovanje, glumac Bill Cosby je oslobođen iz zatvora i stigao kući.

Najviši sud u Pensilvaniji ukinuo je u srijedu osuđujuću presudu Cosbija (83)za seksualno zlostavljanje i naložio da odmah bude pušten iz zatvora.

Cosby je proglašen krivim za seksualno zlostavljanje Andree Constand u njenom domu 2004. godine nakon što joj je dao neidentifikovane tablete.

Presuda je ukinuta nakon što je pronađen sporazum postignut sa prethodnim tužiocem 2005. godine koji Cosbija spriječava da bude osuđen. Prema tom sporazumu tužilac se dogovorio sa Cosbijevim advokatima da neće podizati krivičnu tužbu.

Kao rezultat toga, Cosby nije mogao izbjeći svjedočenje u sklopu građanske tužbe koju je Constand pokrenuo protiv njega, jer optuženi mogu odbiti svjedočiti samo kada su suočeni s krivičnim gonjenjem.

Njegova izjava pod zakletvom, koju je sudija otpečatio 2015. godine, na kraju je navela novog okružnog tužioca Kevina Steelea da optuži Cosbyja kasnije te godine, samo nekoliko dana prije nego što je zastara istekla.

Sud je utvrdio da je to u osnovi značilo odbacivanje ranijeg obećanja tužioca da neće optužiti Cosbyja.

Odluka Vrhovnog suda u Pensilvaniji donesena je nakon što je Cosby odslužio više od dvije godine kazne koja je mogla iznositi od tri do deset. Osuđen je 2018. godine.

Bill Cosby, komičar i glumac, bio je najpoznatiji po svojoj ulozi oca i supruga u humorističkoj seriji iz osamdesetih “The Cosby Show”, na osnovu koje je dobio nadimak “američki tata”.

No, njegova reputacija je srušena kada ga je više desetina žena optužilo za seksualni napad. Njegova osuda široko je viđena kao prelomni momenat u #MeToo pokretu.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku