hamburger-icon

Kliker.info

Bilješke dostupne javnosti : Šta Hillary Clinton misli o Monici Lewiinsky?

Bilješke dostupne javnosti : Šta Hillary Clinton misli o Monici Lewiinsky?

12 Februara
07:25 2014

HillaryMonica1Hillary Clinton je, u jednom razgovoru sa prijateljicom, opisala Monicu Lewinsky kao narcisoidnu i komičnu figuru i objasnila zašto je suprugu Billu Clintonu, koji je tada bio predsjednik SAD, oprostila vanbračnu aferu sa tom djevojkom koja je bila na praksi u Bijeloj kući.Reakciju Hillary Clinton iz 1998. godine, kad je otkrila da je suprug vara, detaljno je u svojim bilješkama opisala bliska prijateljica nekadašnje prve dame Diana Blair, a bilješke su pohranjene u Univerzitetu u Arkanzasu, gdje je Blairova  bila profesorka političkih nauka, do svoje smrti 2000. godine.

U nedjelju uveče, priču o tome kako je Hillary komentarisala nezapamćenu aferu, objavio je konzervativni sajt “Washington Free Beacon”, a CNN danas tvrdi da je potvrđeno da je dokumentacija autentična.Portparol Hillary Clinton nije odgovorio na poziv američke TV mreže da prokomentariše navode.”To je bila greška, ali ona  je u njegovu  korist isticala da je pokušao da raskine, da se povuče, da kontroliše nekoga ko je očigledno ‘narcisoidan’ i ‘komičan’ lik, ali stvar je izmakla kontroli”, napisala je Blairova  o razgovoru sa Hillary Clinton 9. septembra 1998, u trenutku kad je predsjednički skandal bio na vrhuncu, a kasnije je doveo i do glasanja o povjerenju predsjedniku SAD, koji je Clinton uspio da “preživi”. CNN primjećuje da su se zapisi prijateljice pojavili u javnosti u trenutku kada se u SAD spekuliše da bivša guvernerka Njujorka i bivša državna sekretarka razmišlja da se ponovo kandiduje za Bijelu kuću.

Republikanci su jedva dočekali da “guraju” ovu priču u javnosti, a demokrate uzvraćaju tvrdeći da u dokumentima – koji su javnosti dostupni od 2010. godine – nema ništa posebno novo u odnosu na priču koju je Hillary sama objavila u memoarima “Living History”.Clintonova je u svojoj knjizi opisala da je bila “zaprepašćena, slomljenog srca i pobijesnela” kad joj je muž rekao za vezu sa Monicom Lewinsky: “Jedva dišući, počela sam da plačem i vičem na njega – ‘Kako to misliš!?’; ‘O čemu pričaš!?’; ‘Zašto si me lagao?'…”Bilješke Diane Blair   pokazuju i da je Hillary pokušavala da umanji značaj afere, ocenjujući da seks između njenog muža i mlade Monice “nije zapravo ništa značio”.Diana Blair  je upoznala Clintonove 1992, kad se pridružila predsjedničkoj kampanji, a u kampanji za reizbor Clintona 1996. bila je politički savjetnik. U međuvremenu je postala bliska prijateljica bračnog para Clinton, posebno prve dame.Umrla je 2000, u 61. godini, a Hillary Clinton tada je za “New York Times” rekla da je Blairova “najbolja osoba i prijatelj kakvog bi svako poželio”.

Dokumenti otkrivaju da su Diana  i Hillary, osim o politici, razgovarale i o knjigama, putovanjima, porodici… Bilješke Diana Blair  fakultetu je poklonio njen suprug, James , još 2005. godine, a Univerzitet je dokumentaciju koja sadrži 109 kutija učinio dostupnom javnosti 2010.Kad je riječ o Monici Lewinsky , CNN podsjeća da je “djevojka iz ovalne sobe” bila u žiži interesovanja javnosti 1998. i 1999, kada je afera otkrivena i dok je trajala procedura “impičmenta”, radeći sa autorom Andrew     Mortonom na knjizi “Monikina priča” (Monica's Story), koja je štampana u martu 1999.Te godine Monika je počela da radi i kao američki izveštač o kulturi za jednu britansku televiziju, a dizajnirala je i liniju ženskih tašni. Godine 2003. bila je domaćin televizijskog rijaliti programa “Mr. Personality”.Poslije prakse u Bijeloj kući, bila je česta gošća raznih medija – između ostalog, dala je intervjue magazinu “Tajm” (Time) i Barbari Volters.Godine 2005. očigledno je napravila preokret u životu: preselila se u London, gdje je pohađala “London School of Economics” i ima master iz socijalne psihologije. Od 2006, kako navodi CNN, drži se daleko od očiju javnosti… (Kliker.info_Tanjug)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku