hamburger-icon

Kliker.info

Bilješka smijenjenog direktora FBI-a : Predsjednik je tražio da prekinem istragu protiv generala Flynna !

Bilješka smijenjenog direktora FBI-a : Predsjednik je tražio da prekinem istragu protiv generala Flynna !

17 Maja
02:18 2017

Američki predsjednik Donald Trump tražio je od smijenjenog direktora FBI-a Jamesa Comeyja da prekine istragu vezanu za bivšeg nacionalnog savjetnika za sigurnost Michaela Flynna, objavili su u utorak američki mediji.

Prema bilješkama iz februara  ove godine, koje je Comey vodio tokom sastanka s Trumpom u Bijeloj kući, predsjednik je Comeyju rekao “nadam se da možete odustati od toga”, navodi New York Times.

“Nadam se da vam je jasno da od toga treba odustati, da trebate pustiti Flynna na miru. On je dobar, ispravan. Nadam se da možete odustati od toga”, Trumpova je izjava zapisana u bilješci.

Prema izvještaju koje je objavio Times, Comeyjeva bilješka je “dio papirnatog traga koji bi trebao pokazati predsjednikove nečasne namjere da utiče na istražne postupke koji su u toku”. List navodi da su bilješke agenata FBI-a u velikoj većini slučajeva priznate kao vjerodostojan dokaz u sudskim postupcima.

Bijela kuća je demantirala navode iz Timesa, ističući kako oni “nisu istiniti, niti su točan prikaz razgovora”. U saopštenju iz Bijele kuće stoji kako je Trump “u više navrata izrazio mišljenje da je general Flynn pošten čovjek”, ali i da “nikada nije tražio od g. Comeyja ili bilo koga drugoga da prekine bilo koju istragu pa tako ni istragu u koju je uključen general Flynn”.

Od nekolicine republikanskih i demokratskih dužnosnika iz Kongresa počeli su stizati pozivi da Comey preda bilješke, ako one uistinu postoje, kako bi ih razmotrili odbori koji su pokrenuli istragu o pitanju ruskog uticaja na američke predsjedničke izbore.

Američki predsjednik je prošle sedmice  potpuno neočekivano otpustio Comeyja, a iz njegove su administracije kao razlog za tu odluku naveli brojne pogreške koje je počinio istražujući slučaj Hillary Clinton i sadržaj njezine elektronske pošte.

Comey je bio na čelu istrage koja je trebala dokazati potencijalnu vezu između vodstva Trumpove kampanje i Rusije. Kasnije je Trump u intervjuu za NBC News priznao da je Comeyja najurio i zbog istrage o njegovim mogućim vezama s Rusima.

Flynn je 13. februara  dao ostavku na svoju dužnost priznajući kako je američkom potpredsjedniku Mikeu Penceu i drugima “nenamjerno dao polovične informacije” o osobnim razgovorima koje je 29. decembra  vodio s ruskim ambasadorom  u Washingtonu Sergejem Kisljakom.

Trump je pak Kisljaku i ruskom šefu diplomacije Sergeju Lavrovu tokom sastanka u Ovalnom uredu prošle sedmice  otkrio povjerljive informacije za koje američki dužnosnici kažu da ih ne dijele ni s vlastitim saveznicima, a dobili su ih, također prema dužnosnicima, od Izraela.

Iako je Bijela kuća isprva zanijekala da je Trump Rusima odao izvor, operativne podatke o vojnim akcijama ili metode prikupljanja podataka, sam Trump je na Twitteru u međuvremenu objavio kako on kao predsjednik ima pravo dijeliti ‘činjenice’ i deklasificirati ih na licu mjesta.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku