hamburger-icon

Kliker.info

BiH pod vodom : Nezapamćene poplave u Bugojnu, alarmantno stanje u Mostaru i Čapljini

BiH pod vodom : Nezapamćene poplave u Bugojnu, alarmantno stanje u Mostaru i Čapljini

09 Januara
16:06 2010

U posljednja 24 sata na teritoriji općine Bugojno palo je 36 litara kiše po metru kvadratnom, što je izazvalo porast vodostaja rijeka i poplave koje su bukvalno paralizirale život u pojedinim dijelovima grada. Situacija je najkritičnija u Mjesnoj zajednici Gračanica u dijelu novog naselja, gdje je došlo do izlijevanja Vrbasa i plavljenja dvadesetak stambenih objekata. Ni najstariji žitelji Gračanice ne pamte poplave ovakvog intenziteta a mnogi su napustili svoja imanja i izmjestili stoku na sigurna područja. Kako je Feni potvrdio Haris Haznadarević, radnici službe Civilne zaštite općine Bugojno noć su proveli na terenu, s obzirom na to da je vodostaj Vrbasa stalno rastao. U Gračanici je poplavljeno poljoprivredno zemljište sve do pruge, a ugrožen je i novi most koji su mještani ovog naselja nedavno sagradili uz pomoć Općine, nakon što je stari most odnijela vodena bujica u poplavama koje su zadesile ovo područje 2008. godine. Od posljedica izlijevanja Bunte u neposrednoj blizini osnovne škole u Gračanici poplavljene su dvije kuće, a okruženo vodom našlo se i nekoliko kuća u Zlavasti i Vrbanji. Poplavljeno je i područje uz Vrbas u naselju Kula. U naselju Vrbas došlo je do izlijevanja Vesočnice zbog čega se sinoć u ovom dijelu Bugojna pod vodom našlo nekoliko zgrada i više poslovnih objekata. Vodostaj ove rijeke je smanjen nakon preusmjeravanja u drugom pravcu. Poplave su registrirane i u Mjesnoj zajednici Karadže i dijelu Mlave odnosno Rostovskoj ulici, gdje je situacija, nakon sinoćnjih intervencija, povoljnija ali i dalje zabrinjavajuća.

Gornji Vakuf: Evakuirano nekoliko porodica                           Oko stotinu kuća i pomoćnih objekata poplavljeno je na teritoriji općine Gornji Vakuf/Uskoplje, potvrdio je Feni Suad Šišić, pomoćnik načelnika u Službi za civilnu zaštitu, stambeno-komunalne poslove, obnovu i zaštitu okoline, naglašavajući da je stanje najozbiljnije u naseljima koja se nalaze uz Vrbas. Naročito složena situacija je u selima Potrlica, Dobrošin, Boljkovac i Voljevac u Mjesnoj zajednici Privor ali i u Humcu, Ploči, Pajić Polju, Podgrađu, Voljicu, Hrasnici, Bistrici te ulicama u gornjem i donjem dijelu grada. Tokom protekle noći mještani pojedinih naselja u gornjovakufskoj općini samoinicijativno su napustili svoje domove a nekoliko porodica iz užeg dijela grada, Humca i Ploče evakuirano je uz pomoć vatrogasaca i Civilne zaštite.Pomoć stanovništvu ugroženih područja pružaju pripadnici policije, Crveni križ, javna komunalna preduzeća, te pojedini privatnici koji su općinskim vlastima ustupili neophodnu mehanizaciju.

Tri hidroelektrane van pogona                                                        Zbog obilnih padavina i poplava uzrokovanih povećanjem vodostaja rijeka, tri hidroelektrane iz sustava JP Elektroprivreda HZ HB (HE Čapljina, HE Peć Mlini, HE Rama) nalaze se izvan pogona. Pridržavajući se svih zakonskih propisa, a posebice propisa iz vodoprivrednih dozvola, po nalozima Agencije za vodno područje sliva Jadranskog mora Mostar, već 15 dana HE Peć Mlini izvan je pogona ili je povremeno u funkciji s minimalnim kapacitetom, priopćeno je iz Elektroprivrede HZ HB. Iz istih razloga HE Čapljina ne proizvodi električnu energiju od 6. januara, a od jutros, po nalogu spomenute agencije, izvan pogona je stavljena i Hidroelektrana Rama. Stavljanje izvan pogona triju spomenutih elektrana znači nedostatak više od pedeset posto potrebne količine električne energije za opskrbu kupaca na području djelovanja Elektroprivreda HZ HB, no usprkos navedenim poteškoćama, ulaganjem maksimalnih napora i dodatnim nabavkama energije za sada se uspijeva osigurati uredna opskrba svih kupaca, stoji u priopćenju.

Ulazna saobraćajna petlja u Zenicu i dalje pod vodom                      općini Doboj Istok stanje s vodostajem rijeke Spreče je nepromijenjeno, poplavljeno je oko 120 ha poljoprivrednog zemljišta. Ulazna saobraćajna petlja u Zenicu iz pravca Doboja i dalje je pod vodom, te je saobraćaj preusmjeren na podvožnjak u naselju Blatuša. Vlada HNK-a razmatrala je na vanrednoj sjednici štaba CZ-e aktuelnu situaciju vezanu za probleme usljed obilnih padavina i povećanja nivoa vode u rijekama na području HNK-a. "Na snazi je upozorenje za stanovništvo koje je naseljeno uz samo korito rijeke Neretve da i u narednom periodu obrate posebnu pažnju na rast vodostaja rijeke, te eventualno preduzmu neophodne mjere prevencije i samozaštite od mogućeg izlijevanja rijeke Neretve", navodi se. Na području Bune, usljed povišenog vodostaja Bune i Bunice, došlo je do plavljenja i do prodora podzemnih voda u podrumske prostorije više obiteljskih kuća.Osim toga poplavljeni su i bunari za vodosnabdijevanje tako da je pomenuto naselje ostalo bez pitke vode. Kompletan rekreacijski centar Bunica je pod vodom. Zbog izlijevanja vode otežano je prometovanje na lokalnoj prometnici Buna-Blagaj.

Na području općina Čapljina i dalje su na snazi redovne mjere od poplava. Sve rijeke su na granici izlijevanja. Najveće probleme predstavljaju podzemne vode. Tešku situaciju noćas i jutros dodatno usložnjava prekid u snabdijevanju električnom energijom područja Višića i Gabele, van mreže su dva 10-kilovoltna voda. Jedna vodocrpna stanica je bez napajanja. Vodostaj rijeke Neretve je u toku prošlog dana manji za oko 40cm, no stanje je i dalje alarmantno. "Na lokalitetu naselja oko Hutova Blata i Svitave vodostaj je gotovo na vrhu nasipa pa svako povećanje podzemnih voda usložnjava situaciju", navodi se.U naselju Turija poplavljeno je sedam stambenih i četiri pomoćna objekta, te poljoprivredno zemljište. U MZ Pokoj – naselje Velhovo, poplavljeno je oko 15 stambenih i nekoliko pomoćnih objekata i poljoprivredno zemljište. – Poplavljeno je i naselje oko stadiona te stambeni objekti od zgrade pošte do autobuske stanice (11 objekata) kao i put za naselje Zulići. U ulici Jablanska s prilazima poplavljeno je nekoliko stambenih i pomoćnih objekata. Ista situacija je i u naselju Ćehića kanal I gdje je poplavljeno nekoliko pomoćnih objekata, te voda prijeti ulasku u stambene objekte. U ulici Vinička (Novo naselje) poplavljeno je nekoliko pomoćnih objekata i voda je u blizini stambenih objekata, kao i u naselju Pritoka gdje je situacija slična kao i u ostalim naseljima, navodi se. (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku