hamburger-icon

Kliker.info

BiH na Džordžija kapitolu : Manifestacije pozitivne i uspješne integracije

BiH na Džordžija kapitolu : Manifestacije pozitivne i uspješne integracije

02 Marta
16:42 2016

Atlanta1Oni koji su htjeli da Bosne nema nisu ni slutili da, ne samo da je neuništiva, već se ona umnožila, ima je širom svijeta.Danas, prvog marta, slaveći dan svoje nezavisnosti, posjetila je i predstavila se u najboljem svijetlu na Kapitolu države Džordžije ,jednoj od saveznih država USA.

Znamo , bila je i u drugim saveznim državama kao i na svim kontinentima.Dostojanstveno, hrabro , nošena mladošću, znanjem prkosila je dušmanima i stekla nove prijatelje.

Uz logističku, moralnu i svaku drugu vrstu podrške od strane Zajednice Bošnjaka Džordžije, Omladina Atlante je prošle godine izlobirala Rezoluciju kojom se Prvi mart proglašava Bosnsko -Američkim danom na Kapitolu Džordžije u Atlanti.

Danas je taj dan obilježen onako kako to samo Bosanci i Hercegovci znaju izazivajući divljenje prisutnih Amerikanaca. Glavni hol Kapitola bio je Bosna u malom.

Paneli koji su prikazivali istorijske fakte,prirodne ljepote Bosne i Hercegovine, uspješne Bosance i Hercegovce ali i slike Genocida i agresija na BiH.

atlanta2Stolovi sa tradicionalnim bosanskim kulinarskim specijalitetima, proizvodima Made in Bosnia,knjigama o BiH, zastavama prijateljskih zemalja, BiH i USA.

Mladi (većinom rođeni u USA) Bosanci i Bosanke, oni u tradicionalnim nošnjama i oni u najnovijim modelima svjetske mode imali su samo jedan cilj – pokazati BiH u najboljem svjetlu.

Bila je to manifestacije pozitivne i uspješne integracije (što je i bio moto ove manifestacije) američkih Bosnaca i Bosanki koji su nosioci ili na putu ka diplomama prestižnih Univerziteta,uspješni mladi poslovni ljudi,ponosni na svoje i porijeklo svojih roditelja.

Sposobni da tečno govore dva ili više jezika, sviraju i pjevaju bosansku sevdalinku, igraju tradicionalne bosanske igre i budu uspješni građani Amerike. Bio je to spoj mladosti i iskustva, manifestacija jedinstva Bošnjačke/Bosanske zajednice u Džordžiji, zajednički odrađen projekat svih onih kojima je BiH u srcu.

Potvrda je to da se zajedno može puno toga postići. Zajednica Bošnjak Džordžije, Omladina Atlante, podružnica BZK „Preporod“ za sjevernu Ameriku , KUD „Bosanski zumbuli“, udruženje žena „Hedija“, aktivisti Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i Humanitarnog fonda Atlanta, vlasnici biznisa koji su svojim sponzorstvom pomogli ovu manifestaciju,BH patrioti, zajdno su pokazali šta BiH jeste ali i kako se brani, promovira i voli BiH.

atlanta4Ono što posebno treba istići jeste s jedne strane, spremnost mladih, obrazovanih ljudi da preuzmu liderske uloge i sa druge strane isto tako spremnost i ponos „starije“ generacije da preda i ima kome predati i ostaviti kako svoju lokalnu zajednicu tako i sudbinu BiH.

Zajednica Bošnjaka može i treba biti primjer i ostalim zajednicama širom Sjeverne Amerike.Bilo je lijepo danas slušati horsko pjevanje prisutnih iz čijih grla se orila sevdalinka koja je odjekivala holovima Kapitola.
Svaka čast Omladino Atlante, Sretan Dan nezavisnosti Bosno i Hercegovino!

(Kliker.info)

 

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku