hamburger-icon

Kliker.info

BIDENOV PLAN ZA BOSNU I HERCEGOVINU: Od pohvale za sankcionisanje Dodika do četiri tačke za jače i odlučnije američko liderstvo na provođenju reformi

BIDENOV PLAN ZA BOSNU I HERCEGOVINU: Od pohvale za sankcionisanje Dodika do četiri tačke za jače i odlučnije američko liderstvo na provođenju reformi

20 Oktobra
06:51 2020

„Slobodna Bosna“ je u nedjelju prenijela pisanje srbijanskih medija koji, pozivajući se na pisanje kosovskih portala navode kako je Joe Biden, kandidat za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, objavio dokument od nekoliko tačaka gdje prezentira svoje vanjskopolitičke planove u pogledu Kosova i Albanije. Tako u objavljenom dokumentu pod nazivom „Joe Bidenova vizija za američke odnose sa Kosovom i Albanijom“ stoji da je nezavisnost Kosova nepovratna i u skladu sa međunarodnim pravom.

Naime, to je samo jedan dio predizbornog materijala kandidata Joe Bidena u kojem su obrađena brojna aktuelna pitanja iz domaće i svjetske politike, kao i odnosi SAD sa drugim zemljama u svijetu. Među njima se nalazi i Bosna i Hercegovina kojoj je, kao i Albaniji i Kosovu, posvećen dio ovog obimnog programa.

U dokumentu pod nazivom „Joe Bidenova vizija za američke odnose sa Bosnom i Hercegovinom“ piše da je Biden dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine od njenih najmračnijih dana rata i genocida do borbe za stabilnost i pravdu.

„Joe Biden prepoznaje zašto je Bosna i Hercegovina važna za Ameriku i da je u američkom interesu da Bosna i Hercegovina ostane cijela i da se kreće prema NATO-u i Evropskoj uniji.

Dalje u poglavlju „Šta je Joe Biden učinio“, opširno i hronološki se navodi Bidenov doprinos kao senatora na zaustavljanju genocidnog rata protiv Bosne i Hercegovine, sve od 1991. godine kada je upozorio na srbijanske napade na Bosnu i Hercegovinu, preko posjete BiH i predstavljanja plana za ukidanje embargoa na naoružavanje tokom 1993. godine, pa do poslijeratnih posjeta Bosni i Hercegovini.

U dokumentu se navodi i da je „tokom administracije Baracka Obame, koju je predvodio Joe Biden sankcioniran bosansko-srpski nacionalist Milorad Dodik za aktivno opstuiranje Dejtonskog sporazuma, šaljući jak signal da Sjedinjene Države neće tolerirati prijetnje suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine“.

U drugom poglavlju dokumenta „Šta će Joe Biden učiniti“ su navedene sljedeće četiri tačke:

  • Joe Biden zna da će za uspjeh Bosne i Hercegovine biće potrebna čvrsta podrška Sjedinjenih Država. Našalost, tokom mandata predsjednika Trumpa, američki utjecaj na region je izblijedio budući da je administracija smatrala Evropsku uniju stateškim protivnikom i dovela u pitanje vrijednost NATO savezništva.
  • Joe Biden će sazvati naše partnere iz Evropske unije i NATO saveznike da razviju strategiju za pristupanje Zapadnog Balkana u euroatlanske institucije
  • Joe Biden zna da je sada vrijeme za jače i odlučnije američko liderstvo na poticanju predvođenja reformi i pomirenja, i ponovnom obvezivanje na postizanju našeg dugotrajnog cilja Evrope kao cijele, slobodne i u miru.
  • Joe Biden potvrđuje da će uvijek stajati protiv mržnje i podržavati suverenitet, teritorijalni intergritet i multi-etnički karakter Bosne i Hercegovine.

(Slobodna Bosna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku