hamburger-icon

Kliker.info

Biden poručio liderima: Preuzmite sudbinu zemlje u svoje ruke, SAD i EU će vam pomoći

Biden poručio liderima: Preuzmite sudbinu zemlje u svoje ruke, SAD i EU će vam pomoći

19 Maja
20:20 2009

Potpredsjednik SAD Joseph Biden održao je sastanak sa liderima osam najvažnijih političkih partija u Bosni i Hercegovini. Sastanku su prisustvovali i visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko, te visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana.Član Predsjedništva BiH i lider SBiH-a dr. Haris Silajdžić rekao je da će Amerika ostati fokusirana na Bosnu i Hercegovinu. Silajdžić je na sastanku sa Bidenom istaknuo kako je ustavne reforme potrebno provoditi odmah i završiti ih do kraja godine, te kako je već izgubljeno mnogo vremena. „Zakone koji su pred Parlamentom potrebno je hitno usvojiti a onaj ko neće da usvoji te zakone onda ga se treba označiti, na sastanku niko nije označen i to je naš stari problem", kaže Silajdžić u izjavi za Federalnu televiziju. On navodi da uvijek ima poziva na kompromis, međutim, da se uvijek na konkretnim detaljima se sve vidi, te da neko koči sve procese ida treba jasno reći ko je to.

Lider SDA Sulejman Tihić naveo je kako je on na sastanku sa Bidenom istaknuo pitanje OHR-a. On navodi da je Biden pozvao lidere da budu hrebri i da ne podilaze svom biračkom tijelu, te da je potrebno ojačati institucije Bosne i Hercegovine. Tihić ističe da je Biden poručio da je BiH država a da je RS dio vlasti i da ona nema vladu, nego je vlada BiH ta koja treba da vodi zemlju evropskom putu. SAD i Evropska unija će pomoći na ispunjavnju svih obaveza, reko je Tihić.
Lider SDP-a BiH dr. Zlatko Lagumdžija izrazio je zadovoljstvo Bidenovom posjetom, kazavši da je ovo veliki dan za BiH. On navodi da je Biden rekao da je dobra vijest da je Amerika tu, međutim i da nije rekao šta je loša vijest. „Loša vijest ste vi gospodo, vi morate uraditi više", kaže Lagumdžija u svojoj interpretaciji Bidenove poruke na FTV-u. Lagumdžija je istaknuo da petorka koja vlada Bosnom i Hercegovinom ima kapacitet da promijeni ustav, a SDP je spreman da ih podrži ukoliko se naprave ustavne reforme koje su iznad Aprilskog paketa. Lagumdžija je istaknuo da je Bidenova poruka da građani naše zemlje nemaju razloga za strah, jer SAD su tu. Predsjednik Demokratske stranke RS Dragan Čavić kazao je da je na razgovoru sa Bidenom ponovljeno da je stav SAD-a da se ponovo politički angažuje u BiH. On je istakao da je Biden pažljivo saslušao predstavnike starnaka, te da je potpredsjednik SAD-a istakao da očekuje da bh lideri preuzmu sudbinu zemlje u svoje ruke uz poruku da Amerika neće dozvoliti ništa što predstavlja separatizam i grubu centralizaciju države.  (Kliker.info-Svevijesti)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku