hamburger-icon

Kliker.info

BH Dani : Sve u redu, citostatika nema, Gavro u Cannesu

BH Dani : Sve u redu, citostatika nema, Gavro u Cannesu

15 Maja
06:14 2010

Organizatori ovogodišnjeg Kanskog festivala sedmicama su bili zabrinuti zbog velike neizvjesnosti: da li će najslavniju svjetsku filmsku smotru i ove godine, kao u proteklih desetak, svojim prisustvom uveličati potpredsjednik Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, ministar Gavrilo Grahovac. Naime, Son Excellence le Ministre, kako su ironično nazvali Grahovca, već godinama privlači pažnju organizatora po rastrošnosti kanskog nastupa zemlje koju predstavlja a koju sebi ne mogu priuštiti ni Švedska ni Japan. I mada niko sa sigurnošću ne zna koju državu Son Excellence le Ministre predstavlja, s obzirom da država iz koje dolazi nema ni ministarstvo kulture, pojava Grahovca na Croisettei, sve u bijelom odijelu, s bijelom kravatom i u bijelim cipelama, pobuđuje veliku pažnju paparaca koji ga snimaju uvjereni da se radi o nekom od naturščika iz Kusturicinog filma Crna mačka, beli mačor.

Briga direkcije Kanskog festivala povodom mogućnosti Grahovčevog nedolaska u vezi je s teškom ekonomskom recesijom kroz koju prolazi Evropa, u kojoj se nalazi i zemlja u kojoj je Son Excellence le Ministre jedna od najodgovornijih osoba. Nije da ljudi iz direkcije Festivala ne znaju koliko njihova maskota voli Festival, ali su računali da će državne obaveze spriječiti njegov dolazak, tim prije što ni ove godine ni Bosna i Hercegovina ni Federacija Bosna i Hercegovina nemaju nijedan film ni u jednoj konkurenciji Festivala. Kao krajnja mogućnost zamjene za starog atraktivnog gosta, spominjana je mogućnost da smiješnog vicepremijera u zadnji čas zamijeni "Balkanski Borat" – Ekrem Jevrić Gospoda, autor i izvođač već planetarno poznate pjesme: Kuća, pos'o. Ipak, kao čovjek od kulture, koji zna vrijednosti tradicije, Grahovac se i ove godine žrtvovao i na Kanski festival otišao čak i nekoliko dana prije njegovog početka. "Žrtvovanje" postaje ključna odrednica dugotrajne Grahovčeve političke karijere: nedavno je podnio ostavke i na sve funkcije u članstvo u Stranci za BiH i u Vladi Federecije; no, u međuvremenu se predomislio i ostao je u Vladi u kojoj sada predstavlja – sebe. Ishitrenost svoje odluke "inokosni" potpredsjednik je uvidio kada se suočio s mogućnošću ogromnih žrtava: da ostane bez službenog auta, vozača, sekretarice – sam sa svojom kućom u Istri, da i ove godine o trošku Federacije BiH ne ode u Cannes, da Ademir Kenović i ove godine ne dobije 650.000 KM iz Fonda za kinematografiju…

Nekako u isto vrijeme dok je Grahovac napuštao Sarajevo, procurila je informacija, ubrzo potvrđena i od nadležnog zdravstvenog fonda, da u Federaciji BiH već nekoliko sedmica bolnice nemaju citostatika za kemoterapiju neophodnu stotinama oboljelih od raka. U Hrvatskoj bolnice imaju citostatika, ali je tamošnja vlada nakon višemjesečnog neprekidnog zasjedanja usvojila 161 mjeru, uz precizno definirane obaveze svih ministarstava i državnih institucija, usmjerenu na prevazilaženje teške ekonomske i socijalne krize koja je pogodila njihovu zemlju. Za to vrijeme, premijer Mustafa Mujezinović i ministar Vahid Hećo su se zaputili na petnaestodnevno službeno putovanje na svjetsku izložbu EXPO u Šangaj: zaista, kakva bi to svjetska izložba bila ako pored predsjedavajućeg Vijeća ministara Nikole Špirića u ime Bosne i Hercegovine, svijetu najnovija naučna i tehnološka dostignuća Federacije BiH ne bi prezentirali njen premijer i ministar, lično?!

I dok se Mujezinović, Grahovac i Hećo ne uzbuđuju što citostatika nema – računajući valjda da će i oboljeli od raka svakako umrijeti – prije polaska na put donijeli su odluku o prodaji državnog udjela u farmaceutskoj kompaniji Bosnalijek. Na stranu sada što se državna imovina kompanije koja je mogla godišnje donositi višemilionski profit veći od cijene po kojoj će se prodati u nevrijeme, spomenutom odlukom se za sva vremena amnestira desetinama miliona maraka vrijedna pljačka zdravstvenih fondova u Federaciji BiH preko Bosnalijeka. Napokon, mogu odahnuti i osobe najodgovornije za pljačku, poput direktora Edina Arslanagića i Mahmuta Đape, jer desetine dokaza o kriminalu, objavljenih i u Danima, nisu bili nikakav motiv za akciju ni Vladi Federacije BiH a ni nadležnim tužilaštvima. Za razliku od njih, cijela Hrvatska, uključujući i policiju i tužilaštva, se digla na noge zbog stotina miliona eura teškog kriminala kojim je mostarski Aluminij ojadio Hrvatsku elektroprivredu kroz isporuku struje po cijenama daleko nižim od tržišnih. Mogu misliti s kakvim podozrenjem na svoje kolege u Hrvatskoj gledaju u Vladi, policiji i tužilaštvima u Federaciji BiH: tja, tolika dreka oko štete koju im je nanio Mijo Brajković, a ona ukupno ne predstavlja ni deseti dio iznosa koji je ovdje u posljednjih 15 godina opljačkao Mijo Brajković sa svojim partnerima.

Ma, ustvari, sve su ovo minorni razlozi za zabrinutost pred nužnošću Mujezinovića i Heće na korištenje štapića umjesto kašika, viljuški i noževa, te mogućnosti da kišne kapi iz nekog oblaka nad Cannesom, prepunog vulkanske prašine, isflekaju bijelo odijelo Notre Excellence le Ministre.    Senad Pećanin (BH Dani)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku