hamburger-icon

Kliker.info

Beto O'Rourke ušao u utrku za predsjednika SAD : Mladu demokratsku zvijezdu iz Teksasa porede sa Obamom i Kenedyjem ! (Video)

Beto O'Rourke ušao u utrku za predsjednika SAD : Mladu demokratsku zvijezdu iz Teksasa porede sa Obamom i Kenedyjem ! (Video)

14 Marta
16:07 2019

Beto O'Rourke, teksaški demokrat koji se prometnuo u novu političku zvijezdu, danas je objavio kandidaturu za demokratsku nominaciju za predsjedničke izbore 2020., rekao je u srijedu izvor blizak kampanji.

O'Rourke (46), bivši zastupnik s tri mandata iz zapadnog Teksasa, kandidaturu je objavio putem video snimke na društvenim mrežama, a poto je otputovao u Iowu, državu gdje će se održati prvi demokratski predizbori u februaru 2020.

O'Rourke se nada da će iskoristiti slavu iz prošlogodišnje utrke za Senat kada se suprotstavio republikancu Tedu Cruzu u vrlo konzervativnom Teksasu.

Kako javlja Hina njegov pokušaj da uđe u Senat donio mu je veliku medijsku pažnju i pokrenuo glasače stranke koja očajno treba nova politička lica. Izgubio je utrku s manje od 3 postotna boda u odnosu na Cruza, što je u Teksasu bila najtješnja utrka za Senat četiri desetljeća.

Iako nije pobijedio, O'Rourke je iz kampanje izašao kao jedno od najprepoznatljivijih lica “novih” Demokrata te se odmah počelo špekulirati o njegovoj kandidaturi za demokratsku nominaciju za predstojeće predsjedničke izbore. Američki mediji često su isticali da mladi političar iz Teksasa u mnogome podsjeća na Baracka Obamu, naročito s obzirom na njegovu poruku optimizma i nade.

Još dalje su pak otišli neki poput Dallas Newsa  koji je prošle godine napisao da se oko Bete O'Rourke može osjetiti i dašak karizme pokojnog John F. Kennedyja. Što je sigurno pretjerana usporedba, ali pokazuje da je čovjek potaknuo imaginaciju medija i inspirirao veliki broj glasača u državi koja već desetljećima nije sklona Demokratima.

No, mladu političku zvijezda čeka itekako teška bitka za demokratsku nominaciju. Naime, za nju se natječu vremešni, ali popularni Bernie Sanders, senatoricaElizabeth Warren, senatorica Kamala Harris, senator Cory Booker

Ukratko, utrka je puna prepoznatljivih imena, a u nju se još nije, a možda ni neće, uključio ni bivši potpredsjednik Joe Biden koji prema većini anketa i dalje kotira kao najpoželjniji kandidat za demokratske glasače. U stopu ga prati Sanders, dok su Harris i Warren prilično udaljene na trećem, odnosno četvrtom mjestu.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku