hamburger-icon

Kliker.info

Berlusconi priznao : U Libiji nije bilo revolucije, narod je volio Gaddafija

Berlusconi priznao : U Libiji nije bilo revolucije, narod je volio Gaddafija

13 Januara
16:46 2013

Bivši talijanski premijer, Silvio Berlusconi, je u sklopu predizborne kampanje gostovao kod popularnog tv-voditelja Michelea Santora, gdje mu je pitanja postavljao Marco Travaglio, poznati talijanski novinar.Berlusconi je u svom stilu, praveći od svog obraćanja javnosti cirkus, odgovarao na neugodna pitanja o povezanosti s mafijom, katastrofalnoj po Talijane reformi zdravstva, ulozi Maria Draghia u talijanskoj krizi, te drugim temama.Marco Travaglio ga je čitavo vrijeme pokušao isprovocirati, što mu je na trenutak i pošlo za rukom. U izravnom TV prijenosu, kojeg je prema procjeni gledanosti, pratilo rekordnih 9 milijuna gledatelja, Silvio Berlusconi je za napad na Libiju i ubojstvo pukovnika Gaddafija izravno optužio bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozya. O Berlusconiju možemo misliti što hoćemo, i većina od toga će biti istina, ali da nije bio upućen u tajne u samom vrhu Europske Unije i NATO saveza, naprosto nije moguće.

Njegove teške optužbe treba shvatiti više nego ozbiljno, budući da je bivši premijer Italije veliki prijatelj ruskog predsjednika Putina, a bio je i u izuzetno dobrim odnosima sa svrgnutim i ubijenim libijskim liderom. U samom početku se oštro suprotstavljao intervenciji u Libiji, no kako je Italija već tada bila u teškoj gospodarskoj krizi, nije bila utjecajna u krugovima koji su donosili odluke.Voditelj emisije je od bivšeg premijera zatražio da obrazloži ulogu Italije u intervenciji u Libiji, budući da se ‘radilo o agresiji na jednu suverenu zemlju u kojoj je sudjelovala Italija’.Berlusconi je šokirao talijansku, a i međunarodnu javnost svojim odgovorom. Do sada su o tom scenariju uglavnom pisali internetski portali i nezavisni mediji. Ovo je prvi puta da se ovakvo što čuje iz usta bivšeg premijera jedne od najutjecajnijih zemalja Europske Unije (barem do izbijanja krize 2008.)

U Libiji se nije dogodilo nikakvo proljeće, Sarkozy je prevario međunarodnu zajednicu i dobio dozvolu za agresiju, tvrdi Berlusconi.Berlusconi je izjavio: ‘U Libiji se nije dogodilo nikakvo proljeće, nije bilo revolucije, ljudi u toj zemlji su voljeli Gaddafija. Možda i nije bilo slobode u onom smislu kako je zamišljamo u Europi, ali su u Libiji kruh i krov nad glavom bili besplatni. Odluku o vojnoj intervenciji je donijela francuska vlada. Francuzi su prikazali događaje u Benghaziju kao revoluciju kako bi imali opravdanje za intervenciju. Sarkozy je bio ljut na mene kada sam otišao u Tripoli u posjet Gaddafiju. Vidio je mnoštvo plakata, dimenzija 30×15 metara na kojima smo Gaddafi i ja prikazani zajedno. Sarkozy je tada rekao svojim suradnicima kako smo mu Italija i ja oteli libijski plin i naftu“.

‘Sarkozy (Berlusconi ga nije oslovljavao titulom bivšega predsjednika Francuske tijekom emisije, nego samo prezimenom op.a.) je izdao zapovijed francuskom ratnom zrakoplovstvu da se bombardira Libija, prije no što je donesena zajednička odluka u sjedištu NATO saveza. Benghazi su Francuzi također bombardirali na svoju ruku. Francuska vlada je prevarila međunarodnu zajednicu i iznudila dozovolu za agresiju na Libiju’, dodao je bivši talijanski premijer.Berlusconi je na opasku novinara Travaglia ‘kako je Italija i pored njegove izjave kako Italija neće ispaliti jedan metak na Libiju, ipak sudjelovala u agresiji na Libiju’, odgovorio ‘kako nije bilo moguće to izbjeći, ali je Italija ipak sudjelovala u akcijama s ciljanim napadima’.Izjave bivšeg talijanskog premijera potvrđuju izvješća sigurnosnih službi, objavljenih proteklih mjeseci. U jednom od njih stoji kako su upravo francuske sigurnosne službe ubile predsjednika Gaddafija.(Kliker.info-Advance)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku