hamburger-icon

Kliker.info

Berlinska konferencija o zemljama Balkana : Cilj cijeli Balkan u Evropskoj uniji

Berlinska konferencija o zemljama Balkana : Cilj cijeli Balkan u Evropskoj uniji

28 Avgusta
20:20 2014

berlinsumit41Zemlje zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu i nadamo se da će proces pristupanja ići brzo, izjavila je danas Angela Merkel, njemački savezni kancelar, obraćajući se novinarima na konferenciji o zapadnom Balkanu, koja je održana u Berlinu.Merkelova je izjavila da su Srbija i Kosovo primjer političkog rješavanja konflikata iz prošlosti i izrazila nadu da će i nakon izbora u BiH naredne godine biti zabilježen napredak.Na konferenciji o zapadnom Balkanu učestvovali su predsjednici država i vlada, ministri spoljnih poslova i privrede BiH, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Kosova i Albanije, te predstavnici Evropske komisije, Njemačke, Austrije, Hrvatske i Slovenije.

Iz BiH su učestvovali Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, Zlatko Lagumdžija, ministar spoljnih poslova, i Boris Tučić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.Skup je podijeljen u tri panela – jedan o ekonomiji, energetici i infrastrukturi, drugi o regionalnim odnosima i pristupanju EU, te treći, završni, kojem su prisustvovali predsjednici vlada zemalja regiona s njemačkom kancelarkom i visokim evropskim zvaničnicima.Uoči konferencije Merkelova je rekla da je cilj da se pokaže kako se od situacije “jedni protiv drugih” došlo do sadašnje “jedni sa drugima”, te dodala da je uvjerena da je Evropa odigrala odlučujuću ulogu na tom putu do zajedništva. Dodala je da je to jedino bilo moguće tako što je svim tim zemljama data evropska perspektiva.

“Cilj inicijative je da se ojača evropska perspektiva zemalja zapadnog Balkana. Potrebni su novi impulsi za privredni i državno-pravni napredak, za sigurnost i pomirenje država u regionu”, navodi se u saopštenju.Žoze Manuel Barozo, predsjednik Evropske komisije, rekao je da je zajednički politički, privredni i strateški interes da cijeli Balkan bude dio EU. Barozo je naglasio da sve zemlje Balkana imaju evropsku perspektivu, ali da reforme moraju same sprovesti, a da će im Evropa uvijek biti spremna pomoći.

Naglasio je da je važan korak ka integraciji regiona kroz saradnju i infrastrukturne projekte, koji će zemlje regiona približiti jedne drugima. Rekao je da će EU, uprkos ekonomskoj krizi, staviti na raspolaganje finansijska sredstva kroz IPA za regionalne infrastrukturne projekte, a da će dodatni novac biti obezbijeđen kroz povoljne kredite Evropske banke za obnovu i razvoj, Evropske investicione banke i drugih institucija.”Finansijski stojimo iza regiona uprkos ekonomskoj krizi i to je važan signal za ljude u regionu čije su oči danas uperene u Berlin, jer oni očekuju da žive bolje”, rekao je Barozo.

Sigmar Gabriel, njemački vicekancelar i ministar privrede i energetike, otvarajući skup rekao je da je taj događaj početak serije redovnih, godišnjih okupljanja posvećenih zapadnom Balkanu.”Sljedeće godine domaćin će biti Austrija, a iza toga Francuska. O mjestu održavanja 2017. još se raspravlja”, rekao je Gabriel i naglasio da su njemački investitori zainteresovani za ulaganja u zemlje zapadnog Balkana te istakao rezultate jednog istraživanja koje je pokazalo da 83 odsto njemačkih ulagača koji su poslovali u zemljama regije želi to da ponovi.

Bevanda i predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić istakli su značaj daljeg povezivanja u svim aspektima, a posebno u jačanju privredne i ekonomske saradnje u regionu, te su naglasili da time žele doprinijeti stabilizaciji cijelog regiona.

Vučić je rekao da očekuje da bude shvaćeno koliko je bitna politička stabilnost za cijeli region, kao i da će njegov prijedlog tri regionalna infrastrukturna projekta naići na podršku svih učesnika tog skupa.On je kao najvažniji projekat pomenuo prugu Beograd – Sarajevo, koja bi išla na Lajkovac, Valjevo i Loznicu, a dalje ka Zvorniku i dijelu RS, odakle bi se nastavljala ka FBiH, odnosno Sarajevu.”To je veoma važno za nas i to bi spajalo ljude i u ekonomskom i u političkom smislu”, rekao je Vučić.

Zlatko Lagumdžija, ministar inostranih poslova BiH, je, između ostalog, pozdravio održavanje konferencije u Berlinu, kao svojevrsne najave nove regionalne paradigme saradnje i povezivanja, u kojem se, kako je rekao, svi neće slagati u vezi s istorijom, ali hoće u vezi sa budućnosti.Lagumdžija je posebno pozdravio namjeru Njemačke da od iduće godine, posredstvom njemačkih investitora, pokrene inicijativu “podizanja kupovne moći”.Riječ je o namjeri da se sistemski njemački investitori podstiču na ulaganje i time podizanje cjelokupnog ekonomskog potencijala regiona.

“Ekonomski smo međuovisni, njegujemo isti kulturni identitet, govorimo i istim jezikom. Evropski identitet nam je zajednička poveznica, baš kao i želja da svi odreda postanemo dio EU”, kazao je Lagumdžija.Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije, ocijenio je da eventualne tenzije i probleme u regionu umiruje želja svih zemlja da budu dio EU.”Nesumnjivo je da sve zemlje zapadnog Balkana jednog dana žele da budu članice EU. To može da bude umirujući faktor za sve tenzije i probleme koji postoje na Balkanu”, rekao je Dačić, te dodao da na sastanku njemačke i srbijanske delegacije ne očekuje pritiske zbog stava Beograda o ukrajinskoj krizi.

Dačić je naglasio da je novi pristup EU, po kome će poglavlja 23 i 24 o vladavini prava i borbi protiv korupcije biti otvorena na početku pregovaračkog procesa, u najboljem interesu država kandidata za članstvo.”Evropske integracije su najefikasniji i najbrži način da dostignemo visoke standarde u ovim oblastima, ključnim za sveobuhvatni razvoj države i društva i obezbeđivanje ekonomskog rasta i društvenog prosperiteta”, rekao je Dačić.Ginter Etinger, evropski komesar za energetiku, istakao je važnost investicija u energetski sektor, posebno jačanje infrastrukture između zemalja Evropske unije i regije zapadnog Balkana, ali i unutar same regije. To se posebno odnosi, kako je rekao, na energetsku infrastrukturu. (Kliker.info-NN)

Završna deklaracija predsjedatelja konferencije o zapadnom Balkan:

– 2014-2018: Četiri godine konkretnog napretka –

1. Svi se slažemo da ova današnja konferencija treba dati poticaj periodu od četri godine, u kojem ćemo se mi zajednički više truditi kako bi postigli dalnje konkretne napredke u procesu reformi prilikom rješavanja otvorenih bilateralnih i unutarnjih državnih pitanja kao i pomirenja unutar i između društava regiona.

Mi takođe dijelimo zajedničku želju za jačanjem regionalne ekonomske saradnje i postaviljanje osnove za održiv rast.

2. Zajedno smo odlučili da se u naredne četri godine do 2018. sastajemo godišnje u ovom obliku, kako bi dogovorenu agendu danjašnjeg susreta implementirali i da se ista potkrijepi daljnjim konkretnim projektima.

Austrijski Savezni kancelar je danas za 2015. godinu pozvao na prvu narednu konferenciju u Austriji; to će biti prilika za prvi bilans.

Na narednim konferencijama želimo kontinuirano nastaviti naš rad o ključnim pitanjima za budućnost zapadnog Balkana.

– Put u evropsku budućnost –

3. Još prije petnaest godina vijesti iz regije su bile obilježene ratom, progonom i uništavanjem. Danas je jasno da je region napravio ogorman napredak u uspostavljanju stabilnosti, izgradnje dobrosusjedskih odnosa i modernizacije države, društva i ekonomije.

4. Politika proširenja Evropske unije je znatno doprinijela tim napredcima. Sve zemlje zapadnog Balkana su uvjerene da je njihova budućnost u Evropskoj uniji.

5. Savezna vlada izričito naglašava svoju opredijeljenost evropske perspektive za država zapadnog Balkana.

Sve zemlje zapadnog Balkana će imati mogućnost da pristupe Evropskoj uniji, kada ispune preduslove za pristup.

Njemačka je svjesna svoje odgovornosti za mirnu, stabilnu, demokratsku i pravno-državnu budućnost zapadnog Balkana i dalje će podržavati region na tom putu. Intenziviranje regionalne kooperacije kao nužnog osnova

6. Svi učesnici vide potrebu da u smislu doborsusjednih odnosa i povećanja stabilnosti u regionu otvorena bilateralna pitanja riješe što prije.

Premijeri Srbije i Kosova su ponovo potvrdili svoju odlučnost da ubrzaju proces normalizacije odnosa

Ovo se takođe odnosi na rješavanje problema oko imena između bivše jugoslovenske Republike Makedonije i Grčke.

Učesnici su se složili da se ovaj spor mora riješiti hitno kompromisom na svim stranama.

Tamo gdje dobar utjecaj regionalnih susjeda može olakšati savladavanje unutarašnjih političkih izazova, mora se i koristiti.

Ovo se u posebnoj mjeri odnosi na oživljavanje procesa reformi u Bosnii Hercegovini.

7. Države zapadnog Balkana se slažu da međusobno jače sarađuju.

U tome će regionalne organizacije kao što je Regional Cooperation Council imati važnu ulogu.

8. Regionla saradnja treba obuhvatiti i razinu civilnog društva.

Zemlje učesnice potvrđuju svoju usaglašenu želju da izgrade transnacionalnu razmjenu prije svega za mlade generacije.

– Jačanje odgovornog upravljanja –

9. Daljnje unapređenje ostaje poseban izazov za mlade demokratije zapadnog Balkana ostaje dalje odgovorno upravljanje

10. Zemlje učesnice se slažu da se moraju poduzeti daljnje mjere za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Države zapadnog Balkana su potvrdile svoju volju da poduzmu daljnje reforme za povećanje pravne sigurnosti u svojim zemljama, da očuvaju i jačaju neovisnost pravosuđa kao i da intenzivnije sarađuju prekogranično u regionalnim i bilateralnim strukturama.

11. U pluralističkoj demokratiji i opozicija mora takođe imati svoju ulogu u parlamentarnoj strukturi i iskoristiti je.

Međutim i politički aktivno civilno društovo može na konstruktivan način dodatno podržati društvo u zemljama zapadnog Balkana, a time i njihovo prbilžavanje Evropskoj uniji.

To između ostalog podrazumijeva pluralistički medijski prostor, neovisne sindikate i ekonomiju, koji su oslobođeni od utjecaja politike kako bi mogli ispuniti svoju ulogu kao dio društva.

Njemačka se smatra i dalje obaveznom da podrži slobodu medija u regionu.

U tu svrhu ministarstvo vanjskih poslova u okviru programa današnje konferencije organizuje radionicu za dvanaest vodećih novinarki i novinara iz svih država regiona.

– Povećanje prosperiteta preko održivog rasta ekonomije –

12. Održiv ekonomski rast a time i dugoročno povećanje prosperiteta za dobrobit naroda je moguć samo s otvorenim tržištima i stranim ulaganjima.

Posebno je za angažman malih i srednjih preduzeća presudna pozitivna investiciona klima. Pri čemu su pravna sigurnost i nulta politika tolerancije prema korupciji u fokusu.

Države učesnice žele poboljšati saradnju sa investicionim agencijama i razmjenu iskustava sa Germany Trade and Invest.

13. Države zapadnog Balkana bi trebale pojačati svoje napore za prevladavanje postojećeg deficita uvoza-izvoza.

Njemačka ekonomija će u proljeće 2015. godine podržati dalje jačanje izvoznog kapaciteta regije putem pokretanja kupovne inicijative za zapadni Balkan.

14. Putem regionalnog iskorištavanja lanaca vrijednosti mora se dalje povećati konkurentnost. Inicijativa njemačke privrede za jednom regionalnom konferencijom u septembru 2014. godine u Crnoj Gori i aktivnostima Regional Corporation Council-a će konkretno doprinijeti tome.

15. Države učesnice se slažu da evropska energetska politika za države zapadnog Balkana dobija na značaju. Posebno u pogledu sigurnosti snadbijevanja energijom, energetske efikasnosti i zaštite klime, regionalna saradnja je važan sastavni dio u okviru energetske zajednice jugoistočne Evrope.

Države zapadnog Balkana će intenzivno sudjelovati u daljnjem razvoju energetske zajednice i premostiti propuste implementacije.

16. Države učesnice dijele mišljenje da saobraćajna zajednica za zapadni Balkan kroz poboljšanje logističke povezanosti regiona prema jakoj potražnji evrospkog tržišta može dati pozitivne impulse za ekonomski razvoj.

Isto se odnosi i na izgradnju informacione i komunikacione infrastrukture uz pouzdane okvirne uslove.

17. Države učesnice su mišljenja da je za smanjenje stope nezaposlenosti mladih neophodno akademsko i stručno obrazovanje u skladu s potrebama.

Projekti njemačke privrede imaju za cilj da podrže stručno obrazovanje u državama zapadnog Balkana.

18.Njemačka je spremna da u okviru postojećeg programa ekonomske saradnje i razvoja sprovede dodatne mjere kako bi podržali države regiona da efektivno koriste evropska sredstva za približavanje EU iz “Instrument for Pre-Accession Assistance” (IPA).
Već 25 godina je njemačka razvojna saradnja pouzdan partner državama zapadnog Balkana.
Ona je integralni sastavni dio njemačkih napora da zemlje dovedu ka EU i evropskim standardima.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku