hamburger-icon

Kliker.info

Beogradski Danas saznaje : “Rješenje za Kosovo na međunarodnoj konferenciji, ključ u rukama SAD-a”

Beogradski Danas saznaje : “Rješenje za Kosovo na međunarodnoj konferenciji, ključ u rukama SAD-a”

10 Juna
08:46 2018

Postoje šanse da “kosovski čvor” bude raspleten organiziranjem međunarodne konferencije, neslužbeno saznaje “Danas” u diplomatskim krugovima.Kako navode, na toj konferenciji bi Beograd i Priština pregovarli uz učešće “najvećih svjetskih igrača”,

Kako list piše u vikend izdanju, na takvom skupu pored zemalja “kvinte” (SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Italija) učestvovali bi predstavnici Rusije, “a ne isključuje se mogućnost učešća Kine i, čak, Turske”.

Sagovornici “Danasa” otkrili su da je “inicijalna kapisla” za ideju o održavanju “Rambujea dva” bio nedavni sastanak “kvinte” u New Yorku i da je, po svemu sudeći, “ključ” za rješavanje kosovskog pitanja “u rukama Amerikanaca”.

“Za razliku od Nijemaca, koji i dalje ne žele ni čuti da se kosovski čvor razmrsi podjelom Kosova ili razmjenom teritorija, već smatraju da bi Priština trebala dobiti stolicu u UN, za Amerikance rješenje koje bi podrazumijevalo da Srbija dobije sjever Kosova i manastire, uopće nije neprihvatljivo”, piše Danas.

List navodi i da “pojedini učesnici pregovora u Rambujeu, koji su vođeni februara 1999. u pokušaju da se riješi kosovsko pitanje, za Danas nezvanično komentarišu da bi na budućoj međunarodnoj konferenciji trebalo izbjeći greške zbog kojih su propali ti pregovori”.

Podsjeća da se delegacije Beograda i Prištine tada nisu srele direktno, “već su poruke kosovskih Albanaca prenosili Amerikanci i što je Beograd bio ucijenjen da mu se loše piše ako ne prihvati predloženo rješenje”.

Da bi se izbjegla takva greška potrebno je da se ovoga puta ne vrši pritisak ni na jednu od strana, u smislu da se ne prijeti Beogradu da će biti zakočen njegov put ka EU ako ne prihvati ponuđeno rješenje, a najbolje bi bilo da se na tom skupu razgovara ne samo o Kosovu, već i šire o Zapadnom Balkanu, koji je i dalje izrazito trusna zona, poručili su izvori “Danasa”

(Kliker.info-B92)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku