hamburger-icon

Kliker.info

Barack Obama o ruskom prijedlogu : Stavljanju hemiskog oružja u Siriji pod međunarodnu kontrolu “potencijalni napredak”

Barack Obama o ruskom prijedlogu : Stavljanju hemiskog oružja u Siriji pod međunarodnu kontrolu “potencijalni napredak”

10 Septembra
01:46 2013
Američki predsednik Barack Obama, koji pokušava da pridobije podršku za  vojnu akciju u Siriji, ocijenio je da bi predlog Rusije da se sirijsko hemijsko oružje stavi pod međunarodnu kontrolu mogao da bude "potencijalni napredak" i "potencijalno pozitivan potez" koji se, kako kaže, mora posmatrati sa skepsom.Obama, koji je u ponedjeljak  dao intervjue za šest glavnih televizijskih stanica, naglasio je da mnogo više želi diplomatsko riješenje situacije u Siriji i da je naložio državnom sekretaru Johnu Kerryju  da sa Rusima razgovara o detaljima predloga."Mislim da bi ga prvo trebalo uzeti u obzir sa određenom dozom skepse. Ali između izjava koje su dali Rusi i komentara Sirijaca, ovo predstavlja potencijalno pozitivan razvoj događaja. Detaljno ćemo to istražiti", rekao je Obamau intervjuu televiziji NBC.  Zvaničnici administracije su međutim poručili da prijedlog neće uticati na napore da se dobije odobrenje Kongresa za napade. Predsednik Obama smatra da je prijetnja vojne intervencije podstakla vladu Bašara al-Asada da razmotri predaju kontrole nad zalihama hemijskog oružja, javlja Glas Amerike.

Prema istom izvoru Bijelu kuću  očekuje teška borba na Capitol Hillu, gdje je većina zakonodavaca i dalje neodlučna u pogledu upotrebe sile za kažnjavanje Sirije zbog napada hemijskim oružjem na civile. "Ne bih rekao da sam uvjeren da ću dobiti odobrenje Kongresa, rekao je Obama, uz najavu da narednih nekoliko dana planira da nastavi intenzivnu kampanju za pridobijanje podrške. Lider demokratske većine, Harry Reid, u međuvremenu je najavio da će u Senatu biti odloženo glasanje o upotrebi sile protiv sirijskog režima i da se uoči donošenja te odluke konsultovao sa predsjednikom, demokratskim kolegama i republikanskim liderima.Obama je  takođe priznao da većina Amerikanaca ne želi da Sjedinjene Države preduzmu vojnu akciju, ali je dodao da vjeruje da je u dugoročnom interesu zemlje da osigura poštovanje međunarodne zabrane o posjedovanju i upotrebi hemijskog ouržja. Uz današnje intervjue, Obama će se sutra sastati za zakonodavcima iz obje stranke, pre nego što se uveče obrati naciji iz Bijele kuće.Pomenuta ruska ponuda uslijedila je nekoliko sati nakon što je državni sekretar, u odgovoru na novinarsko pitanje u Londonu, rekao da bi sirijski predsjednik predajom hemijskog oružja moga da izbjegne vojni napad.

 Kerryjev  komentar je naveo ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da saopšti da će Moskva zatražiti od svog saveznika da stavi hemijsko oružje pod medjunarodnu kontrolu i zatim ga ubrzo uništi kako bi izbjegla američki vojni udar. Sirijski šef diplomatije Valid al-Moalem je pozdravio ruski prijedlog kojeg su, uz dozu uzdržanosti, podržale i Britanija i Francuska.I generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban ki-Mun  je rekao da će možda zatražiti od Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija da zahtjeva od Damaska da premijesti zalihe hemijskog oružja na lokacije gdje mogu da budu bezbjedno uskladištene, a zatim i uništene.Na ruski plan pozitivno su reagovali i pojedini zakonodavci. Republikanci John MC Cain i Lindsay Graham , vodeće pristalice vojne akcije, ocijenili su da bi prijedlog trebalo da olakša dobijanje kongresne podrške za intervenciju. Najnoviji razvoj događaja komentarisalča je i bivša državna sekretarka Hillary Clinton , mogući predsjednički kandidat na izborima 2016., podržavši pritom  Obamine napore da osigura odobrenje Kongresa za vojnu akciju. Ona je rekla da bi predaja hemijskog oružja bila važan korak, ali da bi taj prijedlog jedino mogao da bude iznesen u kontekstu snažne američke vojne prijetnje.  (Kliker.info-VOA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku