hamburger-icon

Kliker.info

Banjalučka novinarka Milkica Milojević : Koristiti Srebrenicu u predizborne svrhe je jezivo !

Banjalučka novinarka Milkica Milojević : Koristiti Srebrenicu u predizborne svrhe je jezivo !

20 Augusta
07:30 2018

Dugogodišnja novinarka i članica Upravnog odbora Udruženja BH novinari Milkica Milojević , za Aljazeera Balkans ističe,  da se u bh. entitetu Republika Srpska u predizbornoj kampanji obilato zloupotrebljavaju migrantska kriza i izvještaj o Srebrenici.

Prema njenim riječima, problem dolaska migranata vlast koristi da diskreditira opoziciju u RS-u čiji su predstavnici zastupljeni u Vijeću ministara BiH.

“Iskreno rečeno, vlast u RS-u iskreno boli briga šta će biti s migrantima, njih zanima samo da dokažu da ministar Dragan Mektić i ostali ne rade svoj posao kako treba, što im iskreno nije ni teško dokazati”.

“Međutim, nisu se istovremeno upustili u avanturu da dokažu da Mirko Šarović ne radi svoj posao kako treba jer bi bilo teško dokazivati da izvoz jabuka u Rusiju, junetine u Tursku, mlijeka u EU – nije uspjeh. A i nije tako prijemčivo za birače koji uglavnom biraju na osnovu impulsa i emocija, ne na osnovu racija. Kada kažete mlijeko to ne izaziva nikakvu emociju, a kada kažete migranti svako pravi nevjerovatne konstrukcije, naprimjer, da migranti hoće da se nastane negdje u BiH, dok je njima jedini cilj pobjeći u EU”.

Ipak, dodaje Milojević, mnogo bolnija je tema stalna zloupotreba proteklog rata u predizborne svrhe, što vrijeđa, kako kaže, svakog pristojnog građanina.

Jedna od tih tema je i stavljanje van snage izvještaja Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995, koji je napravljen u Banjoj Luci 2004. godine.

“Koristiti Srebrenicu u predizborne svrhe je jezivo. Srebrenica je ponovo poslužila Dodiku da namagarči opoziciju, kao i u slučaju referenduma, da ih dovede u situaciju da kako god odluče biće na gubitku, ako kažu mi smo protiv inicijative biće nedovoljni Srbi da bi neko za njih glasao, ako kažu da su ‘za’, onda su isti kao ovi na vlasti pa nemate razloga da glasate za njih. Što je jako nepošteno i surovo prema svim ljudima koji nose ratne traume”, kaže Milojević za AJB.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku