hamburger-icon

Kliker.info

Ban Ki-moon odbacio ocjene papa Franje : Pokolj Armena užasan zločin, ne genocid

Ban Ki-moon odbacio ocjene papa Franje : Pokolj Armena užasan zločin, ne genocid

14 Aprila
08:17 2015

Ban ki moonGeneralni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon smatra da je ono što se Armenima  desilo prije 100 godina za vrijeme Osmanskog carstva “užasan zločin”, ali ne podržava Papu Franju koji je ta ubistva okarakterizirao kao “prvi genocid 20. vijeka”, rekao je glasnogovornik UN-a.

Portparol UN Stephane Dujarric rekao je novinarima da je Ban upoznat sa onim što je rekao papa Franjo i da je u potpunosti svjestan “osjetljivosti određivanja karaktera onoga što se dogodilo” 1915. godine, kao i komemoracija povodom “tragičnih događaja” koje su najavljene u Armeniji i u drugim dijelovima svijeta za 24. april, javio je AP.

Dujarric je naveo da generalni sekretar UN čvrsto vjeruje da će ta komemoracija i nastavak saradnje Armena i Turaka “sa ciljem da se odrede činjenice o onome što se desilo (1915.), ojačati našu zajedničku riješenost da onemogućimo da se slični užasni zločini ikada ponove u budućnosti”.Dujarric je, odgovarajući na pitanje novinara, rekao da Ban za sada ne planira formiranje međunarodne komisije koja bi se bavila ispitivanjem činjenica u vezi sa zločinom 1915. godine, dodaje AP.

Povučen ambasador iz Vatikana

Papa Franjo je u nedjelju povodom obilježavanja stote godišnjice zločina nad Armenima u Osmanskom carstvu, govoreći o tom događaju upotrijebio riječ “genocid”, što bi, prema ocjeni stranih medija, moglo ozbiljno da naruši diplomatske odnose Vatikana i Turske.

Papinu izjavu odbacili su turski premijer Ahmet Davutoglu  i šef diplomatije Mevlut Cavusoglu. Ministarstvo vanjskih poslova Turske izdalo je saopćenje u vezi sa papinom izjavom, a ambasador Vatikana u Ankari pozvan na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova Turske.

“Tokom prošlog vijeka, ljudska rasa je doživjela tri ogromne tragedije bez presedana. Prva, koju većina smatra prvim genocidom 20. vijeka, pogodila je armenski narod”, rekao je papa Franja tokom mise u bazilici Svetog Petra, citirajući saopćenje iz 2000, koje su potpisali papa Ivan Pavao Drugi i armenski patrijarh.

Negiranje optužbi

Druga dva genocida u prošlom vijeku su počinili “nacistički i staljinistički režimi” naveo je papa, dodajući da su “u novije vreme, također, zabilježeni masakri poput onih u Kambodži, Ruandi, Burundiju i Bosni”.Mnogi historičari opisuju smrt Armena u Osmanskom carstvu “prvim genocidom 20. vijeka”, ali zvanična Ankara odlučno negira te optužbe.

Armeni tvrde da je čak 1,5 miliona pripadnika tog naroda ubijeno između 1915. i 1917. godine, tokom raspada Otomanskog carstva, i dugo su radili na tome da međunarodna zajednica to nazove genocidom.Turska odbacuje optužbe za taj zločin i tvrdi da je u građanskom sukobu, kad su se Armeni pobunili protiv Osmanskog carstva i stali na stranu ruskih trupa, poginulo između 300.000 i 500.000 Armena i isto toliko Turaka.

(Kliker.info-Aljazeera)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku