hamburger-icon

Kliker.info

Bakir Izetbegović : SDA je svaku svoju zadaću završila !

Bakir Izetbegović : SDA je svaku svoju zadaću završila !

08 Oktobra
07:09 2014

BakirII76Gostujući u emisiji “Specijal – Izbori 2014” sa Sanjinom Bećiragićem, kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović potvrdio je svoj stav da se devet protivkandidata na ovu funkciju udružilo protiv njega, pojašnjavajući da se njihovi javni nastupi orkestrirano svode na napad na SDA i Izetbegovića lično.

“Nema ih ni devet, već pet – šest, a dvojica – trojica su trkači koji prate jednog od njih.Iz debata se vidi da ne pružaju poseban program, već se sve svodi na napad na SDA i mene lično. To je očigledno. Jasno se vidi da se njih devet ili šest udružuje protiv jednog”, naglašava Izetbegović.Za SDA tvrdi da je kičma političkog života u BiH. No, konstatuje da ova stranka, nažalost, nije dobila pravu šansu na posljednjim i pretposljednjim izborima. Ističe da je svedena kroz strukturu države na 20 posto, što ne može biti motor promjena.

Izetbegović je i aktuelni član Predsjedništva BiH i zamjenik predsjednika SDA. Ukoliko nakon okrobarskih izbora, ponovo bude u vrhu države, hoće li odvojiti funkcije člana Predsjedništva BiH i predsjednika stranke? Njegov stranački kolega, potpredsjednik SDA Adil Osmanović istakao je ranije u “Specijalu” da bi podržao takav potez.

“Trenutno sam fokusiran na 12. oktobar. Nisam razmišljao o tome, vidjećemo šta će biti nakon izbora. Osmanović je iznio tu ideju, ona je legitimna i sigurno ćemo je razmotriti na organima stranke, te vidjeti šta je bolje za BiH”, odgovara Izetbegović.Smatra da SDA u prethodnom periodu nije činil greške i da je po svojoj pameti i iskustvu činila sve što je mogla.

“Držali smo volan da kola ne skrenu s puta. Zaustavili smo neke zakone štetne za državu BiH”, navodi, između ostalog.

Ranije je kazao da je stranka alat kojim se popravlja stanje u državi i društvu, ali i da prvo treba popraviti alat. To se, ističe, odnosi na sve političke partije, pa i na SDA. Stranke su samo alat i ne smiju biti svrha sebi.

“SDA je dobar alat. U ovoj političkoj partiji su patriote, iskusni ljudi, dvije dencenije su u vojnoj i političkoj borbi za BiH. No, potrebno je podmlađivanje. Mora se otvoriti prostor za mlade ljude. Prva šansa je formiranje vlada nakon izbora. Mladi koji su obrazovani i u stanju da daju novi impuls ovoj zemlji”, obrazlaže Izetbegović.

Slijedi li, dakle, “pospremanje” SAD? “Pospremanje unutar SDA, pospremanje u formiranju koalicija i vlada, a zatim generalno pospremanje kroz Kongres stranke, koji će biti održan u maju”, najavljuje on.

Pokojni Sulejman Tihić vodio je SDA, a politiku bazirao na konsenzusu i dogovoru. Čak je optuživan i za prevelike kompromise. Analitičari su njegovu politiku definisali kao politiku umjerenog desnog centra. Hoće li Izetbegović nastaviti da vodi takvu politiku do najavljenog Kongresa SDA? Potvrdno odgovara.

“I rahmetli Aliji Izetbegoviću su prigovarali da ne zna udariti šakom od sto, da je previše blag i popustiv. Nakon izvjesnog vremena, uviđali su da je u nekim stvarima trebao da bude još strpljiviji. Slična je stvar i sa Tihićem. Njegovo vrijeme ćemo upamtiti po onome 2002 – 2006 kada su ujedinjene Oružane snage od tri zaraćene vojske, od tri obavještajne službe napravljena je jedna, od tri granične službe napravljena je jedna, napravljena je 61 državna institucija. To je rezultat navodno popustljivog Tihića. I ja ću tako biti popustljiv i nastojaću da napravim još 61 državnu instituciju”, podsjeća Izetbegović.

Udariti šakom od sto tvrdi da zna, ali na svoj način.

“Deceniju se pripremala posjeta Predsjedništva BiH Beogradu, jer nam trebaju bolje relacije sa svim zemljama u okruženju, bez obzira na noviju istoriju. Par dana pred naš polazak, Dodik i Nikolić konstatuju da na Balkanu postoje dvije srpske države. U prilici da ne odete u Beograd i da kažete da ćete im slomiti prste ili sve ono što se sviđa čaršiji, ili pak da odete u Beograd i tri puta Nikoliću ponovite da niti ima dvije srpske države na Balkanu niti će ih ikada biti. Da polučite promijenu Nikolićevog stava i stavljanje odnosa BiH i Srbije na prave tračnice. Finale promjene tog stava je da zove BiH, a ne mora, na donatorsku konferenciju za pomoć nakon poplava”, dodaje on.

Jedna od tema razgovara bio je i položaj Bošnjaka u RS. On se presporo popravlja od ratnok perioda i završetka rata.

“Ako se nekome u političkom spektru ne može prebaciti da je nije pomogao Bošnjacima u RS, onda je to SDA. Niz je intervencija kojima smo štitili pozicije i prava Bošnjaka u manjem bh. entitetu, počev od apelacija Ustavnom sudu, zakona, turskog kredita za povratnike i slično”, dodaje zamjenik predsjednika SDA.

Osvrćući se na dosadašnji tok izborne kampanje, konstatuje da je bilo previše neistina, diskvalifikacija i niskih udaraca.

“Uvlačiti nečije porodice, majke koje su umrle prije deset godina, u izbornu kampanju je neukusno. Optuživati ljude za atentate bez ikakvih argumenata… Kulminacija pomalo bolesnog stanja u medijima i društvu. To stanje kulminira zbog nekih koji su to generirali tokom dvije decenije, a koji su sada zainteresovani da postanu članovi Predsjedniptva BiH i što ih neki u tome prate”, upozorava on.

Smatra da se previše niskih udaraca u kampanji može odraziti na formiranje budućih koalicija.

Na upit zašto građani BiH, Bošnjaci, trebaju glasati za SDA a ne za druge stranke, odgovara zato što trebaju donijeti odluke bazirane na argumentima, činjenicama i vlastitom iskustvu.

“Ova država traje 24 godine i imali su priliku vidjeti svakoga. Samo je bitno da ih ponovo ne zavara olako dato obećanje. SDA  je svaku svoju zadaću završila. Otvoreni su demokratski procesi, bošnjački narod vraćen je na političku scenu i sada smo faktor bez kojeg se ništa ne može riješiti. Bošnjacima je vraćeno nacionalno ime, ime jezika, ponos, dostojanstvo”, tvrdi Izetbegović.

U oblasti ekonomije, ističe, grafikonima se može pokazati da kada je SDA davala kantonalne i federalne premijere, to je bilo vrijeme porasta broja zaposlenih, plata, penzija, BDP-a… Najavljuje da se ovog puta namjerava fokusirati na ekonomiju.

“Mislim da nam ljudi trebaju vjerovati, jer smo završili sve što smo obećali”, smatra on.

Svoje obećanje da će, ukoliko dobije 300.000 glasova na predstojećim izborima, narednih 10 godina otvoriti novih 100.000 radnih mjesta, ne smatra neozbiljnim. To nije stvar koju hoćete ili nećete, već koja se mora uraditi.

“Prvih pola godine, pa možda i godinu, biće zaustavljanje negativnih trendova, a onda će se krenuti ka onome o čemu pričam. Faktički, za tri godine ćemo morati proizvesti 100.000 radnih mjesta. Postoje raznovrsni resursi u BiH, koji omogućavaju da se ovo desi. Potrebno je samo skloniti stvari koje tome stoje na putu. Prvenstveno, prestatri svađu u BiH koja tjera investitore i ulazak kapitala. Ukloniti prepreke koje stoje. Ne može se 37 dana kroz 11 procedura vaditi dozvola za rad. Milijarde maraka naših stoje u bankama u inostranstvu sa 0 posto. Zar se ne može 20 posto dati za razvojne banke? Ne možemo vrijeđati ljude iz arapskog svijeta dok ih u Srbiji privlače. Ne možemo imati odnos prema Turskoj kakav pojedinci imaju, a ona nam pomaže u svakom smislu”, smatra Izetbegović.

Strankama koje se bore za vlast na oktobarskim izborima zamjera nedostatak rezultata i olako data obećanja, koja nisu ispunile.

“Zaustavljanje aprilskog paketa, od prudskog pokušanja naprave monstruma, u pregovorima ‘Sejdić -Finci’, čim smo napravili korak ka rješenju, pucaju vam leđa i govore da želimo napraviti treći entitet… Olako kolju vola za kilogram mesa. U aprilskom paketu bila je predviđena evropska klauzula. Većina koja je bila protiv aprilskog paketa ne zna ni šta je to, a bila je protiv. U ovom častu, od 42 parlamentarca u BiH, nih deset entitetskim glasanjem mogu zaustaviti šta god hoće bez obrazloženja. Evropskom klauzulom bi to bilo uklonjeno za sve zakone koje se odnose na priustupanje BiH EU”, dodaje on.

Za zastoj u provođenju neophodnih reformi odgovornim smatra stranke kojima je narod dao mandat. “SDP i SNSD, a uz njih SBB i HDZ BiH”, precizira Izetbegović.

Govoreći o najozbiljnijem protivkandidatu u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, tvrdi da bi to bio Fahrudin Radončić. Međutim, poručuje da je kandidat SBB sam sebe doveo u situaciju da ne može odgovoriti onome što traži dignitet bošnjačkog člana državnog vrha.

Osvrnuo se na stav protivkandidata Mustafe Cerića da bi Izetbegoviću bilo najbolje, u interesu bošnjačkog naroda, da povučete svoju kandidaturu. “Ne znam šta je pjesnik htio reći”, odgovara on.

U toku njegovom mandata, tvrdi, definitivno su popravljeni odnosi u regionu, a komunikacija sa predsjednicima Hrvatske, Srbije i Crne Gore je intenzivna i odnosi su sve bolji na korist BiH.

“U svijetu sam sreo više od 50 bitnih lidera koji mogu uticati na dešavanja u BiH. Privukao sam investicije sa istoka. Kada je krenula poplava u BiH, u 05.00 sati ujutru je reagovao moj kabinet, u 08.00 sati smo imali odluke, a u 10.00 sati sam bio u helikopteru prema Maglaju”, dodaje, između ostalog.

Kandidat SDP BiH Bakir Hadžiomerović navodi da je Izetbegović suverenitet BiH izručio Ankari i da saginje glavu pred Turskom.

“Turska podržava BiH u svim bitnim aspektima. Podržava članstvo ka NATO i EU, dakle ne vuče nas prema Ankari nego prema Briselu. Ankara je pokrenula trilaterale kojima su riješeni odnosi Beograda i Sarajeva. Popravljaju kulturnu baštinu širom regiona, škole, bolnice, projekte zapošljavanje. Ne traže kontra usluge. Ne znam šta se misli pod tim da ja stavljam BiH pod tursku zastavu i slične neistine. Moj otac je ostavio emanet Erdoanu da pomogne BiH koliko može i on to radi. On nosi zastavu koju je nosio Alija Izetbegović, misleći naravno na muslimane širom svijeta. Muslimane ubijaju širom svijeta i mi pred tim ne možemo zatvarati oči. Potrebni su lideri koji će naći pravu formulu odnosa unutrašnjeg i odnosa prema zapadu. Mislim da su Alija Izetbegović i Taip Erdoan u isto vrijeme dobre demokrate, sposobni lideri i dobri muslimani. To je ta zastava”, odgovara Izetbegović.

Govoreći o vlastitim prednostima u odnosu na političke protivnike, ističe da su brojne investicije i apelacije, poboljšani odnosi u regionu i svijetu rezultati njegovog rada. Efikasna reakcija kada su nas zadesile poplave, takođe.

“Kao i SDA, ja završavam svoje poslove. U sljedećem mandatu to mogu samo bolje raditi. Ove četiri godine intenzivno sam se učio tom poslu. U politici je čovjek zreo tek iza 60. godine. Komplikovana je igra. Sad tek slijede plodovi mog rada i iskustva. Tečno govorim engleski jezik. Imam dobru poziciju i na zapadu i na istoku”, mišljenja je on.

Borba protiv kriminala i korupcije jedan je od težišnih zadataka SDA u vremenu koje je pred nama.

“Sudije i tužioci treba da rade svoj posao. Na pojedine slučajeve privrednog kriminala odavno pada prašina. Najopasniji kriminal je onaj uvezan sa politikom i pravosuđem. Moramo ponajviše raditi u toj oblasti, jer se riba čisti od glave”, dodaje zamjenik predsjednika SDA.

Lično je zainteresovan za preispitivanje porijekla imovine. SDA je, dodaje, to već tražila, ali nije bilo adekvatnih zakona.

“Pitaćemo sve šta imaju, kako su stekli, jesu li platili porez na to. Svakoga ko je bio u prilici da se obogati na bilo koji način treba da ga pitamo kako je to radio. Ako se regularno obogatio, je li platio porez. Otkud nekome 200 miliona KM, nekome ko tvrdi da ova zemlja ne pruža šanse”, dodaje on.

Aktuelna tema su i stavovi lidera SNSD i HDZ BiH o budućnosti BiH. Stranka Dragana Čovića predlaže federalizaciju BiH, a Milorad Dodik govori o podjeli BiH, tri republike, obećava Hrvatima da će im pomoći da izgrade Republiku i da se odvoje… Izetbegović smatra da su ovo dezintegracijski ispadi i retrogradni trendovi, koji nemaju šansu unutar snažnog integracijskog procesa. Poručuje da BiH neće ići nazad, te da može imati samo evropske ekonomske regije, bazirane na logičnim razlozima.

“Na koji način Dodik može napraviti referendum i otcijepiti pola BiH? To su floskule kojima se prikupljaju poneki politički poeni. Misli li da će se neko, u času kada sude Karadžiću, usuditi napraviti takvu stvar? To je neizostavno konflikt, sudar sa institucijama i garantorima Dejtonskog mirovnog sporazuma i ogromnim patriotskim frontom u BiH. Treći entitet? U momentu kada za pokušaj uspostavljanja ekskluzivno hrvatskog entiteta u BiH, Prlić odgovara i čeka drugostepenu presudu. Nema ništa od toga. BiH neće ići nazad”, zaključuje Izetbegović.

(Kliker.info-TV1 )

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku