hamburger-icon

Kliker.info

Bakir Izetbegović Ne treba se Vučić brinuti za Srbe u BiH i RS

Bakir Izetbegović Ne treba se Vučić brinuti za Srbe u BiH i RS

26 Marta
05:40 2016

Bakirovski771Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije, izjavio je u petak kako “nema potrebe da se premijer Srbije Aleksandar Vučić brine za poziciju Srba u Bosni i Hercegovini i za poziciju [bh. entiteta] Republike Srpske, koja je definirana Dejtonskim mirovnim sporazumom, a naročito ne treba nešto upozoravati”, prenose sarajevski mediji.

Komentirajući Vučićevu izjavu o presudi prvom predsjedniku RS-a Radovanu Karadžiću, Izetbegović je istaknuo kako smatra da bi Vučić trebao nastaviti onako kako je krenuo prije nekoliko godina, da pomogne da se stabiliziraju i poprave odnosi Srba i Bošnjaka i u Bosni i Hercegovini i u Srbiji, ali i općenito na Balkanu.

“Naprimjer, da uradi ono što sigurno može, a to je da utječe na rukovodstvo RS-a da pomogne da se popravi položaj i sigurnost, prije svega Bošnjaka u RS-u. Imamo niz napada na Bošnjake, na džamije, uzimaju se njihova prava, ne da im se da njihova djeca dobiju đačke knjižice, da izučavaju jezik koji je garantiran Dejtonskim sporazumom, i to bi gospodin Vučić trebao uraditi. Na pozitivan način da utječe da se popravljaju odnosi na Balkanu”, kazao je Izetbegović.

Smatra kako bi općenito bilo dobro da se iščita presuda Karadžiću irečena u četvrtak, kompletan njen sadržaj, “da se Srbi i u Bosni i Hercegovini i u Srbiji suoče s onim što je u njoj sadržano, pa ako neće naglas, neka u sebi priznaju neke stvari, prihvate ih i da na bazi toga popravljamo odnose”.

‘Historija se piše u Hagu’

“Mi nemamo namjeru tražiti nikakve rekonstrukcije, nikakve promjene strukture, neka se toga oslobode. Neka prihvate i neka se suoče s onim što se desilo i neka pomognu i sebi i nama da se 20 godina poslije tragičnih dešavanja vadimo iz toga i da pomognemo da se u ovom dijelu Evrope bolje živi”, rekao je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, najistinitije stranice o historiji i onome što se desilo u Bosni i Hercegovini ipak se ispisuju u Hagu.

“I mi s nekim stvarima nismo zadovoljni, ali definitivno je definirano i utvrđeno šta se desilo u Bosni i Hercegovini u to vrijeme, od oktobra 1991. do novembra 1995. godine. To je prava činjenica i ustanovljena je u Hagu i treba je prihvatiti i popravljati odnose”, poručio je Izetbegović.

Premijer Srbije je u četvrtak, uoči izricanja presude Karadžiću, izjavio: “Srbija ima obavezu da vodi računa i o svom narodu izvan granica Srbije. Upozoravam one koji misle da današnju presudu protiv nekadašnjeg predsednika RS-a iskoriste za politički ili bilo koji napad na RS, da Srbija, u skladu sa Dejtonskim sporazumom, to ne sme, ne može i neće da dozvoli.”

Kako je istaknuo, Srbija će stati uz svoj narod i štititi njegovo pravo na opstanak, kao i pravo na postojanje i život RS-a.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Jedan komentar

  1. josip murat
    josip murat 27 Marta, 00:39

    kad vi prihvatite da ste pocinili bozji greh protiv vlastitog naroda i genocidni zlocin jer ste vi prvo zatrovani mrznjom napali srpski narod i njihova konstitutivna prava na slobodu u drzavi Jugoslaviji .

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku