hamburger-icon

Kliker.info

Bakir Izetbegović: Alija nikad nije dijelio BiH!!!

Bakir Izetbegović: Alija nikad nije dijelio BiH!!!

07 Marta
07:17 2007

Kontroverzni penzionisani general američke vojske i nekadašnji prvi zamjenik visokog predstavnika Žak Pol Klajn (Jacques Pail Klein) ustvrdio je prije dva dana u intervjuu "Večernjem listu", između ostalog, da je svojevremeno predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović predsjedniku Hrvatske Franji Tuđmanu nudio podjelu BiH.  Bakir Izetbegović, potpredsjednik SDA, koji je u vrijeme ratnih zbivanja 1992.-1994. bio blizak saradnik Alije Izetbegovića, kategorički demantira takve tvrdnje. – Danas, kada nema Alije Izetbegovića i Franje Tuđmana, ljudi mogu pričati sve što im padne na pamet o nekakvim tajnim dogovorima, dilovima, podjelama i sličnom – kaže Izetbegović u razgovoru za "Dnevni avaz".On se pita zašto se ovakve tvrdnje nisu iznosile u vrijeme kada su i Izetbegović i Tuđman bili živi kako bi se stvari "istjerale na čistac za vrijeme njihovog života". – Optuživati Aliju Izetbegovića da je želio, odnosno nudio, podjelu BiH je isto kao optuživati Muhameda a.s. da je potajno radio protiv islama. Alija Izetbegović je učinio sve što je u njegovoj moći da sačuva jedinstvenu BiH – vodio je neravnopravan rat, odbijajući planove podjele, a u miru je doveo međunarodnu zajednicu u BiH, strancima predao vlast, a sve zarad cjelovite i normalne države BiH.
Da je htio svoju muslimansku trećinu BiH, mogao ju je dobiti – tada bismo imali muslimansku vojsku, policiju, televiziju. SDA bi dobivala izbore sa 90 odsto glasova, glavne ulice, aerodromi, univerziteti bi se, vjerovatno, zvali po Aliji Izetbegoviću. Izetbegović, SDA i Bošnjaci imaju jake razloge radi kojih su odbili ovakav "primamljiv" scenarij – navodi Izetbegović.

 

Ko je nudio podjele?

– Mislim da je Tuđman u nekom od stotinu obavljenih razgovora tražio zapadnu Hercegovinu, koju skoro stoprocentno nastanjuju Hrvati. Čitavu Hercegovinu, siguran sam, nije ni Franjo Tuđman pokušao zatražiti. Čak i Vens-Ovenov plan, koji je tretirao podjelu unutar BiH, dakle nikakva otcijepljenja teritorija, bio je odbijen od bošnjačke strane zato što je neka sela 20 kilometara južno od Mostara ostavio "hrvatskom" dijelu BiH. Dakle, da ponovim, nikada nije bilo prijedloga, niti razgovora o nekakvoj predaji Hercegovine Hrvatskoj.

Zašto se onda plasiraju takve neistine?

– Mislim da je mnogima u međunarodnoj zajednici, a naročito bližem okruženju, lakše uticati na budućnost BiH ako se stvari s bližom prošlošću relativiziraju – Tuđman i Milošević radili su na podjeli Bosne, dobro bi bilo i mrtvog Izetbegovića ubaciti u takve priče. Srpska vojska očistila je pola BiH od nesrpskog stanovništva, a međunarodna zajednica je bosanski pregovarački tim u Dejtonu prisilila da prihvati naziv – Republika Srpska za tu polovinu BiH, a dobro bi bilo optužiti i Armiju RBiH i njene komandante za poneki zločin… Relativizirati, izjednačiti strane, zamutiti jasnu sliku… tada možemo donositi nepravedne presude, niste dužni pritiskivati stranu koja želi sačuvati aparthejd, etničku policiju…

Svojevremeno je i Mate Granić, ratni ministar vanjskih poslova Hrvatske, tvrdio da je bilo pregovora o podjeli BiH, ali da su oni propali jer Hrvatska "muslimanskoj BiH" nije mogla dati izlaz na more. Da li ste čuli za takve priče i jesu li one istinite?

– Pa, rekao sam vam maločas, radilo se o pregovorima koji su vođeni 1993. i 1994. godine u Ženevi. Nacrtane su desetine karata unutarnje podjele zemlje, gdje je tražen izlaz "bošnjačkog" dijela BiH na more ili barem na granicu s Hrvatskom. Ponavljam, radilo se o podjelama unutar BiH. I o propalim pregovorima.

Klajn u jednom dijelu spomenutog intervjua govori o opasnosti "islamske države u središtu Evrope". Odakle takva opasnost? Ko zagovara i kome odgovara "islamska država u središtu Evrope"?

– Ne odgovara nikome, pa ni Bošnjacima, jer bi takva država bila rezultat nasilja i etničke segregacije i – vjerovatno bi bila sistemski gušena od okruženja i ostatka Evrope. Odgovara nam BiH uređena po evropskim standardima, zemlja ravnopravnih građana i naroda u kojoj će se svi, što je rekao moj rahmetli otac Alija, osjećati komotno.

Razgovarao: Sead NUMANOVIĆ (Dnevni avaz)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku