hamburger-icon

Kliker.info

Azra Kapetanović-Hodžić : Ne odustajte od edukacije zbog finansija, kada postoji volja nađe se i način !

Azra Kapetanović-Hodžić : Ne odustajte od edukacije zbog finansija, kada postoji volja nađe se i način !

13 Jula
08:26 2018

Ovo je jedna divna priča o Azri Kapetanović-Hodžić, čestitoj i  uspješnoj ženi na prostorima Amerike. Konkretno živi i  radi u Detroitu,a dolazi iz Prijedora.

Kao 14- godišnja djevojčica Azra je 1995 godine stigla na američke prostore,  kao izbjeglica iz Bosne i Hercegovine ,  zajedno sa svojim roditeljima.  I sa svojih 35 godina već je postigla ono sa čime se  moze ponositi cijela BiH.

Bez znanja engleskog jezika odmah  po dolasku je nastavila školovanje.I nakon 100.00 dollara stipendije Azra je diplomirala    kao inžinjer elektrotehnike. Tačnije rečeno , prve četiri godine  je studirala na Michigan State univerzitetu, a kada je dobila GM stipendiju, prebacila  se na Michigan Univerzitet,gdje je  magistrirala, a potom i  doktorirala.

Naravno svako dobro se brzo prepozna pa je GM je uzeo Azru Kapetanović na poslove vodećeg inžinjera, čime je ostvarila svoj američki san.

-Dvanaest godina radim za General Motors. Trenutno sam na poziciji vodećeg inžinjera  u timu  za HVAC sistem , što u prevodu znaci sistem hlađenja,ventilacije i klimatizacije(tj. klima-uređaj).

Analiziranje testova iz  laboratorije i automobila u svrhu  otklanjanja nesuglasnosti. Pored toga učestvujem i  u izradi biznis  plana.

Prije toga sam radila kao inžinjer dizajna u timu za GM transmisije.Projekat za 9- brzinski automatski mjenjač je bio zanimljiv jer su na ovom projektu radili /sarađivali inžinjeri i iz Ford-a i GM-a, što se, ovdje to svi dobro znaju,  ne dešava tako često.

Inače, moja karijera u GM-u  počinje u OnStar odjelu. OnStar je sistem u automobilu koji služi kao  osobni pomoćnik.Uz OnStar su vozači sigurni ,povezani i  zbrinuti .Kad je GM donio odluku da biznis proširi  u Evropu ,onda sam prihvatila dodatne obaveze za Opel-Hrvatsku.Nadala sam se da će OnStar stići i na tržište Bosne i Hercegovine-, inžinjerski precizno ispriča svoja iskustva iz GM-a , jedna od vodećih inžinjerki poznatog američkog giganta automobilske industrije.

Priča o  Azri Kapetanović-Hodžić bi bila nekompletn  ako ne pomenemo činjenicu da je sretno udata.

Predivan primjer čestite i uspješne Bosanke  koja u svemu ima veliku podršku muža Mahira  i njenih roditelja. Mahir je , dodaje usput ,  rođen i odrastao u Sarajevu, ali je porijeklom Hercegovac.

-Ovo  ističem zbog onih prijatelja  što me isprave svaki put kad kazem da je Mahir Hercegovac. Ne priznaju ga heheh :), u šali dodaje Azra.
Saznajemo također da je prodorna i pametna Bosanka  tokom svojih 12 godina u GM-u , pored pomenutog rada u laboratorijama i fabričkim halama, neprekidno radila i sa mladima na promociji nauke na univerzitetima u Detroitu što joj  je, između ostalog, pomoglo da bude  Bosanski lider za Evropski klub u GM-u.

Ne zaboravlja naravno ni matičnu domovinu. Ističe da od 17 godine redovno ide  u Bosnu svako ljeto, a tokom jedne takve posjete radila je i kao volonter   za SOS ,  što joj je, kako kaže, nezaboravno iskustvo.

Bosanska krv joj tečce venama ubrzano i nevjerovatno uspješno pa je u razgovoru izrazila želju da se u budućnosti možda okuša i na nekom bosanskohercegovačkom univerzitetu, poput međunarodnog collega prtofesora  Ganića Sarajevu, jer ona i njen muž,koji takode radi u GM, misle da mogu dosta pridonijeti edukaciji naše djece u BiH.

Azra na kraju, svim mladim Bosankama i Hercegovkama, ma gdje da su,  poručuje,  da ni po koju cijenu ne odustaju od edukacije zbog finansija.

-Kad postoji volja nađe se i  način-,zaključuje lijepa, uspječna , pametna i prodorna Bosanka  nakon čega možemo samo zaključiti da su sretni oni koji poznaju ovakve osobe.

Džemila Marić 

Podijeli

2 0 komentara

 1. FIKO
  FIKO 15 Jula, 10:43

  ponosan sam sa tobom i nadam se da ces i dalje naci nove izazove i pomagati drugima da se skoluju a ti si im inspiracija

  Odgovori
  • Jasmin
   Jasmin 24 Januara, 21:35

   Fiko ?
   Jesi ti brat od Kapetanovic Keme iz Prijedora ?

   Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku