hamburger-icon

Kliker.info

Avaz objavio istraživanje fiktivne agencije : ‘Centar za izbore i javno mnijenje’-ne postoji

Avaz objavio istraživanje fiktivne agencije : ‘Centar za izbore i javno mnijenje’-ne postoji

08 Juna
04:07 2014

Avazman321Centar za izbore i javno mnijenje (CIJM) čiji su rezultati o mogućem ishodu izbora u BiH objavljeni u Dnevnom avazu,  je nepostojeća institucija, izjavio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Dino Đipa, direktor Prism Research, agencije za pružanje usluga marketinških, medijskih i društvenih istraživanja iz Sarajeva.Prema tom istraživanju za teritorij Federacije BiH, čije je rezultate objavio „Dnevni avaz“, Savez za bolju budućnost ima 29 posto podrške, Demokratska fronta 23 posto, Stranka demokratske akcije 15 posto, a Socijaldemokratska stranka 6 posto.

Navedeno je da je anketa urađena telefonskim putem od 1. do 5. juna, a ukupno je obrađeno 2.100 ispitanika.Međutim, Đipa sumnja u pouzdanost tih podataka i navodi da iza svega vjerovatno stoji jedna politička opcija.On kaže da se o rezultatima bilo kojeg istraživanja javnog mnijenja može govoriti onda kada je u potpunosti objektivna i transparentna metodologija tog istraživanja.Kada na internet pretraživaču ukucate ime te organizacije ne možete pronaći njenu internet stranicu niti bilo kakve podatke o toj organizaciji (probajte sami ukucati u Google op.u.)

– Ništa nije rečeno o metodologiji, kakva su pitanja bila, tako da se o tim rezultatima ne može ozbiljno razgovarati i treba ih uzeti s krajnjom rezervom – kazao je Đipa za NAP.Kaže kako postoje standardi u svijetu o tome kako i na koji način se rezultati istraživanja javnog mnijenja saopćavaju u javnosti te koji detalji metodologije moraju biti saopćeni da bi se istraživanje moglo procijeniti odnosno uzeti kao validno.- Bit će puno manipulacija sa raznim istraživanjima, koja se rade da se sazna odnosno sondira mišljenje javnosti o nekom pitanju. Nažalost, neki naši političari koriste istraživanja da bi manipulisali javnosti – naveo je Đipa. (Klikwer.info-SB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku