hamburger-icon

Kliker.info

Autoput za Jug: Otvorena dionica Sarajevo zapad – Tarčin – petlja Tarčin

Autoput za Jug: Otvorena dionica Sarajevo zapad – Tarčin – petlja Tarčin

07 Oktobra
16:41 2014

Tarcin21Javno preduzeće Autoceste FBiH danas je svečano otvorilo novozigrađenu dionicu autoputa na Koridoru 5c kroz Bosnu i Hercegovinu Sarajevo zapad – Tarčin – petlja Tarčin čime je Bosna i Hercegovina dobila novih 20 kilometara autoputa, prenosi Anadolu Agency.Vrijednost izgrađenog je oko 500 miliona eura, a izvođač radova bila je turska kompanija Cengiz Insaat zajedno sa 60 bosanskohercegovačkih kompanija kao podizvođača radova.

Dionica predstavlja jedan od najzahtjevnijih projekata u okviru izgradnje autoceste na Koridoru 5c.

“Izgrađena dionica prolazi kroz jako zahtjevnu geografsku strukturu zemljišta. Imamo skoro 5,5 kilometara tunela, imamo tri stanice i 600 metara potpornih zidova. Ponosni smo na činjenicu da smo ovu dionicu završili u rekordnom roku,” kazao je direktor projekta turske kompanije Cengiz Insaat Utku Gok novinarima koji su prije zvaničnog otvorenja dionice imali priliku da budu među prvima koji su se organizovanim prevozom provozali modernom autocestom.

Dionica autoceste od Zenice do Tarčina sastoji se od tri poddionice: Vlakovo–Lepenica (u dužini od 10,1 km), Lepenica–Suhodol (5,5 km) i Suhodol–Tarčin (4,6 km). Ova dionica sastoji se od sedam tunela, sedam mostova, petlje Vlakovo, čeonog naplatnog mjesta Vlakovo, petlje Lepenica, odmorišta Mokrine i petlje Tarčin.

“Ova dionica je urađena za 20 miliona maraka manje nego što je ugovorom predviđeno. Uspjeli smo je završiti u roku, za skoro dvije godine, uprkos brojnim problemima koje smo imali”, kazao je direktor Javnog preduzeća Autoceste Federacije BiH Ensad Karić, koji je dodao kako je današnje otvaranje dionice historijski dan za BiH.Na izgradnji ove dionice, koja će za saobraćaj biti otvorena sutra u šest sati ujutro, radilo je oko 2.000 radnika. (Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku