hamburger-icon

Kliker.info

Asda koristi američke udare : Sirijska vojska preuzela kontrolu nad strateški važnim gradom Morek

Asda koristi američke udare : Sirijska vojska preuzela kontrolu nad strateški važnim gradom Morek

26 Oktobra
06:41 2014

morek12Sirijska vojska preuzela je potpunu kontrolu nad gradom Morek koji spaja dva ključna centra na zapadu Sirije, Hamu i Aleppo. Preuzimanje kontrole nad strateški važnim gradom jučer su potvrdili i vladini i opozicijski izvori, prenosi Reuters.Borba za grad s militantima je trajala više mjeseci. Grad se nalazi oko 30 kilometara sjeverno od Hame. Oslobođenje grada Moreka dio je šire sirijske vojne kampanje koja ima za cilj preuzeti kontrolu nad prostorima sjeverno od Damaska, prema najvećem sirijskom gradu, Aleppu, gdje se borbe za grad vode još od ljeta 2012. otkada pobunjenici kontroliraju istočni, a vladine snage zapadni dio grada.

“Vojska je preuzela potpunu kontrolu nad gradom Morek sjeverozapadno od Hame te je pritom ubila veći broj terorista i plaćenika”, navodi se u jučerašnjem izvještaju sirijske državne televizije.Grad Morek strateški je iznimno važan jer se nalazi na glavnoj ruti koja spaja dva najveća sirijska grada, Damask  i Aleppo. Oslobođenje Moreka dolazi u trenutku znatno intenzivnijih napada sirijskih zračnih snaga na položaje militanata diljem zemlje.

Iz opozicijskog izvora SOHR navode kako je bitka za grad trajala mjesecima te kako su ubijene stotine vojnika. Među militantima u gradu prisutna je bila i Al-Qaeda, tj. njihov službeni ogranak u Siriji – Al-Nusra Front.Militanti na terenu, uključujući i pripadnike pro-zapadne FSA, tvrde kako sirijska vojska koristi američke zračne napade protiv ISIL-a na način da su sada slobodniji u pokretanju većih napada protiv njihovih snaga. Drugim riječima, tvrde kako SAD svojom kampanjom protiv ISIL-a “pomaže Assadu”.Sirija se ne buni previše protiv američkih zračnih napada, sve dok su isti koncentrirani na ISIL-ove položaje. Točno je da je zbog tog angažmana sirijska vojska slobodnija u djelovanju na drugim frontama, no sirijske zračne snage također udaraju i na ISIL-ove položaje na istoku zemlje, a na nekim lokacijama zabilježeni su i sirijski i američki zračni napadi. (Kliker.info-Advance)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku