hamburger-icon

Kliker.info

Ante Jelavić: Otmičari su me pustili na slobodu

Ante Jelavić: Otmičari su me pustili na slobodu

09 Aprila
17:40 2009

Nakon 26 sati Ante Jelavić javio se ponovno svojoj obitelji i hrvatskoj policiji: “Otmičari su me oslobodili”. Najavio je da se uskoro vraća kući. U kratkom telefonskom razgovoru s policijom nije spominjao detalje vezane uz otmicu. Rekao im je samo to da će granicu prijeći iza 18 sati, i da će se javiti prvoj policijskoj upravi. Zatražio je informativni razgovor s jednim od visokih policijskih dužnosnika. Kako neslužbeno doznajemo, Jelavića su otmičari dopratili do hrvatske granice kako bi se izbjegla mogućnost njegova privođenja bosansko-hercegovačkom pravosuđu, koje je za njim raspisalo tjeralicu. Ključnu ulogu u njegovu oslobađanju, doznajemo, odigrao je navodni pritisak nekoliko osoba iz hercegovačkog lobija, koji borave u Zagrebu.

 Riječ je navodno o Vinku Žuljeviću Klici i umirovljenom generalu HVO-a Stanku Sopti Baji.Izvori bliski istrazi sumnjaju da je ova otmica bila isplanirana kao upozorenje Anti Jelaviću. Ante Jelavić, bivši predsjednik HDZ-a BiH, otet je u srijedu poslijepodne u Zagrebu dok je na tržnici u Utrinama kupovao namirnice za Uskrs. Nepoznati otmičari od njegove su supruge zatražili isplatu milijun eura, potvrdili su nam izvori bliski istrazi. Policija je u četvrtak popodne priopćenjem potvrdila samo to da je dobila obavijest o Jelavićevom nestanku, ali da “ne žele nagađati” o motivima i načinu nestanka. Supruga Iva Jelavić rekla je da je ona prijavila policiji nestanak. – Nestao je jučer između dva i četiri popodne s tržnice u Utrinama. Ne znam tko ga je oteo, prerano je za nagađanja – izjavila je za Jutarnji. Nije htjela potvrditi da ju je u srijedu navečer nazvao suprug i rekao da otmičari traže milijun eura. – U pitanju je život, u pitanju je glava moga supruga – kazala je Iva Jelavić u telefonskom razgovoru, odbijajući iznijeti pojedinosti kako ne bi naštetila istrazi.

U istragu o otmici ili nestanku bivšeg generala HVO-a i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine bile su uključene policije i obavještajne službe Hrvatske i BiH, kao i tužiteljstva obiju država. Prema izvorima bliskim istrazi, zabrinutoj supruzi javio se oko 21 sat u srijedu s broja mostarske mobilne mreže, i prenio joj zahtjeve otmičara koji traže isplatu milijun eura u zamjenu za njegov život. Razgovor je trajao nekoliko minuta, a istražitelji pretpostavljaju da se Jelavić u to vrijeme nalazio u BiH na području Livna. Njegov mostarski odvjetnik Josip Muselimović dodao je kako je Jelavić supruzi rekao da se nada da će mu otmičari dopustiti da se telefonom javi i idućeg dana. Doznajemo da je Jelavić otet prije nego što je dospio do svog parkiranog džipa, gdje mu je ostao i mobitel. U automobilu je ostavio šunku kupljenu u mesnici Fiolić, i vratio se na tržnicu po salatu.

 Otmičari su ga najvjerojatnije presreli pri povratku do džipa. Pretpostavlja se da je sjeo u automobi otmičara ne pružajući nikakav otpor. Upravo zbog načina na koji je kidnapiran, pred očima brojnih građana pred tržnicom i bez znakova otpora, sumnja se da je među otmičarima bilo osoba koje je Jelavić poznavao. Policije i tajne službe obiju država danas su provjeravale sve informacije, obavljale razgovore s potencijalnim očevicima otmice ali i s njegovim prijateljima i donedavnim političkim suradnicima. Do danas poslijepodne policija nije imala popis potencijalnih osumnjičenika, a odbila je potvrditi čak i to da je riječ o otmici.Inače,Jelavić je od jeseni 2005. živio u Zagrebu. Pobjegao je iz BiH dva dana prije izricanja presude na suđenju za milijunske pronevjere u Hercegovačkoj banci, iako je prethodno bio na slobodi zahvaljujući jamčevini od 250.000 eura.

U Zagrebu je živio povučeno, i u stalnom strahu da će biti izručen BiH. Legalno to nije bilo moguće, jer Hrvatska ne izručuje svoje državljane. Njegovi prijatelji zato sumnjaju da je otet kako bi bio predan policiji BiH, slično kao što je 2005. crnogorska policija uhitila i izručila Sarajevu Momčila Mandića, ratnog ministra pravosuđa RS. No izvori Jutarnjeg bliski vrhu istrage odlučno  to demantiraju. Sigurno je da se hrvatske institucije nisu i neće koristiti nezakonitim sredstvima. Ante Jelavić je državljanin RH, i nitko nema pravo da ga neovlašteno, nasilno i bez sudske odluke izručuje organima druge zemlje! – potvrdio je Jutarnjem jedan od dužnosnika uključenih u istragu.  Zagrebačkog gradskog pročelnika Davora Jelavića danas je šokirala informacija o nestanku Ante Jelavića. Obojica su odrasla u selu Podprolog kraj Vrgorca. – Kuće naših pokojnih roditelja su jedna pokraj druge. Prvi smo susjedi, a moja majka, Milka Jelavić, porodila je Antu. O njemu mogu reći sve najbolje – prisjetio se Davor Jelavić. Kaže da se Jelavić posljednjih godina potpuno povukao i posvetio obitelji. – Potpuno se izolirao i posvetio djeci i obitelji. Mislim da je u mirovini  – kazao je Jelavić. Koliko mu je poznato, nije se bavio ulaganjima u nekretnine.  (Kliker.info-Jutarnji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku