hamburger-icon

Kliker.info

Ankete: Hillary Clinton zadržala neznatnu prednost nad Donaldom Trumpom

Ankete: Hillary Clinton zadržala neznatnu prednost nad Donaldom Trumpom

07 Novembra
07:46 2016

U.S. Democratic presidential candidate Hillary Clinton speaks during a church service at the Christian Cultural Center in the Brooklyn borough of New York April 3, 2016. REUTERS/Brendan McDermid/File Photo

Dva dana uoči predsjedničkih izbora u SAD-u, ankete ukazuju na nepromijenjen odnos snaga glavnih kandidata u odnosu rezultate prethodnog dana, jer je kandidatkinja demokrata Hillary Clinton zadržala prednost od 1,8 posto nad republikanskim kandidatom Donaldom Trumpom.

Prema prosjeku rezultata anketa, objavljenim na portalu Realclearpolitics, kada se uzmu u obzir i nezavisni kandidati Gary Johnson i Jill Stein, Clinton ima prednost od 2,2 posto, 0,1 posto manje nego prethodnog dana i 0,4 posto manje nego u petak.

Hillary Clinton se daju šanse od 78,4 posto da pobijedi na izborima u utorak, neznatnih 0,2 posto više nego u subotu, javlja Beta.

Prema anketama ABC News/Washington posta i NBC News/Wall Street Journala, Clinton ima prednost od pet posto.

‘Neopredijeljene države’

Anketa IBD/TIPP pokazala je da ona ima prednost od jedan posto kada se posmatra samo duel kandidata demokrata i republikanaca, dok je u subotu imala prednost od tri posto. Kada se uzmu obzir i dva nezavisna kandidata, ista anketa daje prednost od jedan posto Trumpu, dok su prethodnog dana dva glavna kandidata u toj anketi bila izjednačena.

Anketa LA Timesa/USC-a, koja je tokom cijele kampanje davala prednost Trumpu, i u nedjelju republikanskom kandidatu daje prednost od pet posto.

Što se tiče saveznih država ključnih za pobjedu na izborima, Clinton i dalje ima malu prednost na Floridi i u Coloradu, dok je Trump u prednosti u Sjevernoj Karolini i Ohiju.

Prema toj anketi, Trump vodi sa 46 naspram 45 posto u Ohiju dok su u Floridi izjednačeni (45 naspram 45 posto).

Florida je najvažnija od “neopredijeljenih” država (u kojima građani ne glasaju tradicionalno za republikance ili demokrate) budući da ima čak 28 elektora.

Izbori u utorak bi mogli zavisiti od desetak takozvanih “neopredijeljenih država” gdje je borba izuzetno tijesna i oba kandidata su se u završnici kampanje fokusirala upravo na ove države.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku