hamburger-icon

Kliker.info

Angela Merkel u logoru Dachau : Sjećanje na sudbine logoraša ispunjava me dubokom tugom i sramom

Angela Merkel u logoru Dachau : Sjećanje na sudbine logoraša ispunjava me dubokom tugom i sramom

21 Avgusta
04:37 2013
Angela Merkel položila je u utorak vijenac na mjestu bivšeg nacističkog logora Dahau u prvoj posjeti takvog tipa jednog njemačkog kancelara. Ona je održala kratak, emotivan govor rekavši da je da je sjećanje na sudbine logoraša ispunjava "dubokom tugom i sramom". Međutim, kancelarke se našla na udaru opozicije jer je nekoliko minuta nakon posjete logoru održala predizborni skup u atmosferi pivskih šatora ."Za mene je ovo jedan poseban moment….sjećanje na te sudbine ispunjava me dubokom tugom i sramom…", rekla je Merkelova, sa kojom je bio i predsjednik odbora bivših logoraša Dahau Maks Manhajmer, na čiji poziv je tu i došla, kao i ostali preživjeli logoraši.

“U isto vrijeme ovo mjesto je konstanto upozorenje: kako je Njemačka stigla do te tačke uzimajući pravo ljudima da žive zbog njihovog porijekla, njihove religije ili seksualne orjentacije?” Ona je dodala da je “većina Nijemaca” zatvorila oči pred onim što se događalo, i rekla da je namjena njene posjete bila stvaranje “mosta od istorije do budućnosti koju želimo da gradimo”. Manhajmer, 93-odišnji predsjednik logoraškog komiteta, je dugo lobirao kod kancelarke da posjeti kamp, prenosi BBC, koji se nalazi u blizini Minhena u južnoj Njemačkoj.  On je rekao da je njena posjeta “istorijska” i “značajan simbol poštovanja prema bivšim logorašima”. Međutim, Renate Kinast iz opozicione partije Zeleni žestoko je kritikovala ovu posjetu Merkelove, naglasivši da je "neukusna i nemoguća kombinacija" što je Merkelova, odmah po posjeti koncentracionom logoru, pod šatorom održala predizborni govor u Dahau, a kritičari pitaju da li je tu riječ o sjećanju na žrtve nacizma ili izbornoj kampanji.

Merkel, koja je kao prvi njemački kancelar posjetila Dahau, dobila je na drugoj strani podršku od bivšeg predsjednika Centralnog saveza njemačkih Jevreja Šarlote Knobloh, koja je rekla da je "vrijedno pažnje" to što je Merkelova iskoristila priliku, da u posjeti regionu, obiđe i mjesto bivšeg koncentracionog logora Dahau.Merkelovu je u zaštitu uzeo i istoričar Mihael Volfzon, tvrdeći da o posjeti, iz kalkulantskih razloga u vrijeme kampanje, ne može biti ni govora.Umjereni kritičari kažu da je to, ipak, jedna malo neobična kombinacija-posjeta Dahau, između predizbornih govora u atmosferi pivskih šatora, a iz redova demohrišćana ističu da je ova posjeta bivšem koncentracionom logoru odavno isplanirana.Merkelovoj se, ipak, prebacuje da je svega petnaestak minuta razlike između posjete memorijalnom centru koncentracionog logora i šatoru, pod kojim će na predizbornom skupu održati govor, pitajući da li se čovjek za tako kratko vrijeme može "prebaciti" iz jedne u drugu "atmosferu".Nacisti su otvorili Dahau kao koncentracioni logor za političke zatvorenike u martu 1933. godine, odmah po dolasku Adolfa Hitlera na vlast. To je bio prvi logor takve vrste i služio je kao model za sve ostale.U tom logoru je bilo oko 200.000 zatvorenika – Jevreja i pripadnika drugih naroda, invalida i ratnih zarobljenika, a u njemu je ubijeno preko 40.000 ljudi. Logor su oslobodili Amerikanci u aprilu 1945. godine. (Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku