hamburger-icon

Kliker.info

Analiza profesora Bajtala : “Dodik i Vučić realiziraju projekat ‘velike Srbije'”

Analiza profesora Bajtala : “Dodik i Vučić realiziraju projekat ‘velike Srbije'”

16 Jula
23:47 2018

Sociolog i politički analitičar Esad Bajtal analizirao je ključne poruke koje su sa jučerašnjeg sastanka u Beogradu uputili predsjednici Srbije i Republike Srpske, Aleksandar Vučić i Milorad Dodik.

Njih dvojica, mišljenja je Bajtal, nisu bili ni politički, ni ljudski, ali ni životno iskreni, već su od svoje politike napravili politikanstvo koje građanima obje zemlje ipak “prodaju” kao politiku.

“Suština politike je baviti se nebitnim stvarima, a prikazivati ih kao bitne”, ustvrdio je Bajtal, konkretno aludirajući na bespotrebne teme kojih su se dotakli predsjednici Srbije i RS-a.

Dodik je nakon sastanka s Vučićem na konferenciji za novinare kazao da ga je informisao o atmosferi u BiH, ali i o izjavama Nasera Orića, koje je ocijenio “uznemirujućim za naš narod, ali su naše institucije spremne da se brane”.

Bajtal smatra da su Vučić i Dodik jučer bili jednostrani, jer su se bavili Orićem, ali ne i aktuelnim članom Glavnog odbora Dodikovog SNSD-a Rajkom Vasićem, koji je nedavno na svom Twitter profilu zaprijetio novim genocidom.

“Prije svega, Orić ne pripada nikakvoj instituciji, te ga se u tom smislu može shvatati i kao običnog građanina, ma šta da je rekao. S druge strane, jedan visoki funkcioner Dodikove stranke poslao je vrlo jasnu i upečatljivu poruku o onome o čemu sanja, mašta ili se razmišlja u nekom programskom smislu”, upozorava Bajtal.

Međutim, nastavlja, Vučić i Dodik nisu se dotakli Vasića iako je on poslao užasnu poruku prijetećeg sadržaja i vrlo naglašenog cilja nekog novog genocida.

“Da su tretirali oba slučaja, to bi i dalje bilo sporno, jer se Vasić i Orić ne mogu izjednačiti. Ali, oni potpuno prešućuju jednu stranu”, dodaje Bajtal.

Ističe kako je cijela situacija s Vasićevim tvitom osmišljena i planirana.

“Sve to uvijeno je u izjavu pojedinca – ti izgovori, a mi ćemo se moći graditi da je to tvoj, a ne naš stav”, potcrtava Bajtal.

Osvrnuo se i na izjavu Dodika, koji je novinarima prenio da “Vučić ima jasan stav vezano za to da Srbija neće dozvoliti nikakve nove ‘oluje’, ma gdje se mi nalazili”.

“‘Oluja’ se događala u Hrvatskoj i sa BiH nema nikakve veze. Osim toga – eto još jednog licemjerja – taj fenomen direktno su dogovorili Milošević i Tuđman, a to dobro zna i srbijanska javnost”, kazao je Bajtal.

Na sceni je, poručuje, jedno moralno sljepilo po principu – “neću da vidim očigledno, a hoću da nagađam o nečemu što je potpuno izvan logičnog vidnog polja”.

“Kakva je to ‘oluja’ u BiH ikad bila i ko je ikad odavde progovorio o nekakvoj oluji sličnoj onoj koja se događala u Hrvatskoj? Nikad niko. Ali, suština je u tome da se stvari niveliraju, a krivice izjednače”, govori Bajtal.

Ključna intencija svega toga, dodaje, je “Memorandum 2”.

“Njegov cilj je izjednačiti strane, izvući Srbiju i pokušati joj spasiti ugled, nakon svega onoga što se događalo sa Srebrenicom, Vukovarom, Dubrovnikom, Sarajevom, sa masovnim grobnicama, masovnim ubistvima, negiranjem genocida… Ta njihova jučerašnja priča dio je upravog tog koncepta ‘Memorandum 2’, s namjerom da se u svijetu promijeni slika o Srbiji, koja nije spremna da prizna svoja zlodjela koja je činila 90-ih godina”, ocjenjuje Bajtal.

Vučić je jučer poručio i kako Srbija želi da što prije poveže svoju teritoriju sa teritorijom RS-a i BiH. Također je naveo da je s Dodikom razgovarao i o zajedničkim predmetima koje će izučavati djeca u školama u RS-u i u Srbiji.

Bajtal je ovo ocijenio realizacijom projekta “velike Srbije”, prvobitno na obrazovnom, a zatim i na nekim drugim nivoima, sve “do prve prilike kada će se to moći geografizirati”.

“Neovisno od toga šta se u verbalnoj ravni priča, srbijanska politika u praktičnom smislu ne odustaje od koncepta ‘velike Srbije'”, zaključuje Bajtal.

(Kliker.info-Vijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku