hamburger-icon

Kliker.info

Amerika napokon omogućila Rusiji pristup WTO-u

Amerika napokon omogućila Rusiji pristup WTO-u

16 Novembra
09:30 2006

 

Sporazum, o kojem dvije zemlje pregovaraju već deset godine, trebao bi biti potpisan u Hanoiju, gdje se za vikend održava summit Azijsko-pacifičke ekonomske suradnje.Bush je posjetio Putina na putu na osmodnevnoj turneji po Aziji, koja uključuje posjet Singapuru, Vijetnamu i Indoneziji. Dvojica predsjednika sastala su se na sat vremena na moskovskom aerodromu Vnukovo, gdje su sa suprugama uživali u morskim jelima. Kratak susret savjetnici Bijele kuće opisali su kao uglavnom društveni posjet, praktički samo pozdrav među prijateljima. Putin je Bushu, naime, predložio da predsjednički zrakoplov Air Force One na pola puta 19-satnog leta prema Singapuru uzme gorivo u Moskvi, iako je to dovelo do neobične situacije u kojoj američki predsjednik prema Aziji leti prema istoku, umjesto prema zapadu.
Rusija je jedina veća svjetska ekonomija koja nije članica WTO-a, kojem se pokušava priključiti od 1994., a Sjedinjene Države još su jedina veća članica koja nije dala svoj pristanak.      Washingtonu je problematičan niz pitanja, od zaštite autorskih prava u Rusiji, do onemogućavanja pristupa tržištima financijskih usluga i proizvodnje aviona za strance. No, uz pristanak SAD-a, Rusija još treba potpisati multilateralni sporazum sa svih 149 članova WTO-a, a mogla bi se suočiti s protivljenjem članicom WTO-a Gruzijom, s kojom je u posljednje vrijeme u izrazito lošim odnosima.      Na kratkom dnevnom redu bili su i nuklearni programi Sjeverne Koreje i Irana.

Washington
želi pridobiti Rusiju za nadolazeće glasovanje o UN-ovim sankcijama protiv Irana, nakon što se Rusija priključila SAD-u u izglasavanju sankcija protiv Sjeverne

 

Agencije-jutarnji-Kliker.info

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku