hamburger-icon

Kliker.info

Američki potpredsjednik Pence o susretu sa Vučićem : Podrška naporima Srbije da se pridruži Evropskoj uniji

Američki potpredsjednik Pence o susretu sa Vučićem : Podrška naporima Srbije da se pridruži Evropskoj uniji

18 Jula
07:52 2017

Potpredsjednik SAD Mike Pence, koji se u Bijeloj kući sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, izrazio je američku podršku naporima Srbije da se pridruži Evropskoj uniji, saopšteno je iz njegove kancelarije.

“Dvojica lidera složila su se da su bilateralni odnosu dviju  zemalja važni i izrazili želju da prodube partnerstvo između SAD i Srbije”, navodi se u pisanom saopštenju poslije prve posjeta predsjednika Vučića Bijeloj kući od preuzimanja položaja, ali i dolaska nove američke administracije na vlast.

Potpredsednik Pence takođe je podržao potrebu za postojanim reformama u Srbiji i dalji napredak u normalizaciji odnosa sa Kosovom, a dvojica lidera razgovarala su i o predstojećem odlasku potpredsjednika Penca  u Podgoricu, gdje će učestvovati na Samitu Jadranske povelje zajedno sa ostalim liderima iz regiona Zapadnog Balkana.

“Potpredsjednik Pene takođe je najavio da će SAD priložiti dodatnih 10 miliona dolara Regionalnom stambenom programu, međunarodno finansiranoj zajedničkoj inicijativi Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore , koja obezbjeđuje smještaj raseljnima tokom konflikta u bivšoj Jugoslaviji 1990-ih”, zaključuje se u saopštenju potpredsjednika SAD .

Kako javlja Glas Amerike, predsjednik Srbije Vučić je nakon sastanka kazao  da je „dobro bilo biti Srbin u Washingtonu“, a da se  razgovaralo  o problemima sa kojima se suočava region i očuvanju mira i stabilnosti.

„Mislim da smo postiglni visok nivo saglasniosti oko ključnih pitanja, razgovarali smo i oko pitanja koja su problem i za Srbiju i za region i mislim da smo jasno stavili do znanja da se ti problemi rešavaju na miran i civilizovan način, i da se stvari ne održavaju u stanju „zamrznutog konflilkta“ u narednih stotinu godina, već da vidimo šta je to što možemo da donesemo kao rešenje u narednom periodu.„

Vučić je potvrdio da je sa potpredsjednikom SAD razgovarao i o odnosima Beograda i Moskve, kako ih doživljavaju SAD, a kako Srbija – ali nije želio da iznosi detalje tog razgovora.

“Mislim da smo se dobro razumeli, ja sam rekao da se Srbija nalazi na evropskom putu, Amerika podržava evropski put Srbije, Srbija ima prijateljske odnose sa Ruskom federacijom i sa SAD, to je ono što mogu da govorim. Sad da ulazim u detalje kako smo tumačili, jer smo govorili o odnosu Krima, Kosova, bilo bi komplikovano i neko bi mogao da izvuče pogrešne zaključke.“

(Kliker.info-VoA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku