hamburger-icon

Kliker.info

Američki ministar finansija Steven Mnuchin potvrdio : SAD i Kina ‘zamrzavaju’ trgovinski rat

Američki ministar finansija Steven Mnuchin potvrdio : SAD i Kina ‘zamrzavaju’ trgovinski rat

21 Maja
07:28 2018

Američki ministar finansija Steven Mnuchin rekao je da SAD i Kina “zamrzavaju trgovinski rat” poslije dvodnevnih pregovora u kojima je, kaže, postignut značajan napredak.

Iako SAD nisu uspjele Kinu nagovoriti da pristane na smanjenje ukupnog trgovinskog suficita sa Amerikom, Mnuchin je rekao da je američki tim dobio izvjestan broj obećanja o okviru za smanjenje deficita tokom vremena, uključujući udvostručenje otkupa američkih energetskih proizvoda, prenosi AP.

S obzirom na ovaj napredak, rekao je Mnuchin za Fox News, administracija predsjednika SAD-a Donalda Trumpa saglasila se da zamrzne najavljene kaznene tarife.

Trumpove prijetnje

Trump je ranije zaprijetio da će uvesti tarife na kinesku robu u vrijednosti do 150 milijardi eura kako bi kaznio Kinu zbog zahtjeva za zajednički poduhvat i drugih politika koje, kako tvrdi Trump, primoravaju američke kompanije da predaju svoje intelektualno vlasništvo kineskim konkurentima, koje podržava država.

Kina je, u međuvremenu, negirala da primorava kompanije da prenose tehnologiju i najavila da će odgovoriti na bilo kakve američke tarife.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku