hamburger-icon

Kliker.info

Američki Institut: EU nije uspjela u BiH, Amerika se mora uključiti

Američki Institut: EU nije uspjela u BiH, Amerika se mora uključiti

02 Februara
23:39 2014

FlaggenAmerički Institut za nove demokratije (EDI) objavio je izvještaj u kojem navodi da Evropska unija (EU), na čelu sa Njemačkom, nije uspjela u svojoj vanjskoj politici u Bosni i Hercegovini, te da bi administracija predsjednika Baracka Obame trebala aktivnije da se uključi u rješavanje političke krize u toj zemlji.

Navodi se kako je Daytonski mirovni sporazum, kojim je okončan rat u BiH 1995. godine, stvorio nedemokratski politički sistem.

“Dejtonski sporazum je kreirao politički sistem koji otvoreno obeshrabruje i blokira formiranje multietničkih političkih partija, što u konačnici, uzrokuje šovinističku, provincijsku i korumpiranu političku kulturu. Dayton je postao prepreka za napredak cijele zemlje”, navodi američki EDI.

Ovaj američki institut koji se bavi istraživanjem i promocijom demokratije i mira u svijetu predlaže četiri načina na koji se, prema njima, može pomoći BiH i njenim narodima da “riješe politički kolaps i da krenu naprijed”.

Tako predlažu da Obamina administracija igra aktivniju ulogu u BiH i da mijenja poziciju Njemačke i Evropske unije u BiH, koja je prema Institutu, samo osnažila secesionističke snage u BiH i ugrozila mir u zemlji.

Američki institut ističe da pozicija međunarodne zajednice, a posebno Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR) mora biti jasno definirana uz napomenu da OHR ne bi trebao napustiti BiH dok se ne promijeni Dejtonski sporazum.

Također se dodaje da međunarodna zajednica mora podržati BiH i odbaciti pokušaje susjeda i njihovih saveznika u BiH da ugroze državne institucije u toj zemlji.

“Beogradu i BanjaojLuci se mora jasno kazati da ne mogu više održavati ‘zajedničke sesije’ njihovih zakonodavnih tijela, dok insistiranje Zagreba na dijeljenju Federacije BiH mora biti ograničeno”, navodi američki institut.

Na kraju se predlaže da međunarodna zajednica mora prestati da tretira lidere političkih partija u BiH kao jedine lokalne partnere, posebno u vezi provedbe presude ”Sejdić-Finci”, i umjesto toga moraju uključiti parlamente u rješavanje takvih pitanja.

(Kliker.info/AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku