hamburger-icon

Kliker.info

Američki heroj i veliki prijatelj BiH : Preminuo čuveni senator John McCain

Američki heroj i veliki prijatelj BiH : Preminuo čuveni senator John McCain

26 Augusta
06:01 2018
Američki heroj i  senator John Sidney McCain izgubio je bitku sa zloćudnom bolešću i preminuo u 81 godini, potvrdila je njegova porodica,koja je dan ranije nagovjestila kraj , obznanivši u saopštenju za javnost da  bivši  logoraš  i republikanski predsjednički kandidat, prekida liječenje agresivnog oblika tumora mozga, godinu dana nakon što je obznanjena dijagnoza.

Smrt senatora McCaina, legendarnog vojnika i političara  koji je  zastupao svoju  Arizonu u Senatu i Zastupničkom domu američkog Kongresa punih  35 godina, nenadoknadiv je gubitak za SAD , naglašavaju u udarnim terminima svi američki mediji bez izuzetka. Na društvenim mrežama,  dužno poštovanje i zahvalnost za sve ono što je uradio u vrijeme  najtežih dana za BiH, izrazili su i brojni Bosanci i Hercegovci i Amerikanci bosanskog porijekla širom SAD.

Senator McCain  rođen je  tradicionalnoj porodici  američkih mornaričkih oficira  iz kojeg su njegov djed i otac bili poznati mornarički admirali SAD-a što je uticalo i na njegovu odluku da se  nakon srednjoškolskog obrazovanja opredijeli  za Mornaričku akademiju SAD-a na kojoj je diplomirao 1959. godine. Nakon studija uključio se u jedinice  Vojske SAD-a te je sudjelovao u Vijetnamskom ratu kao pilot.

Krajem oktobra 1967.  godine njegov avion  je u akciji  oboren iznad Hanoia  nakon čega je zarobljen .  U vijetnamskom zarobljeništvu proveo je šest godina i bio je žrtva mučenja. Oslobođen je   1973.  godine , a  1981. godine napustio je ratnu mornaricu  u činu kapetana bojnog broda .  Nakon togaq se počeo baviti politikom , a ostalo je istorija. Ističemop međutim da je  2000. izgubio na republikanskim predizborima, od budućeg predsjednika Georgea W. Busha, a 2008. je uspio postati republikanski predsjednički kandidat, ali je izgubio predsjedničke izbore od demokrata Baracka Obame.

John McCain  se dva puta  ženio. Ima četvero biološke djece i troje usvojene. Napisao je više knjiga među kojima se nalaze i memoari.Ostat će zapamćen i kao izuzetno karakterna i  izravna  osoba  zbog čega je da podsjetimo, bio u svađi i sa aktuelnim predsjednikom Trumpom. Rođeni konzervativac i “republikanski jastreb” u pogledu vanjske politike imao je obožavatelje i simpatizere i iz  iz redova demokrata koji su cijenili način na koji je mogao zauzeti civiliziran i dvostranački pristup.

U tom kontekstu podsjećanje i na njegovo sudjelovanje u  sudjelovao u jednom od najdramatičnijih trenutaka u suvremenoj povijesti Senata, kada je u julu  2017., glasao protiv prijedloga zakona koji je podržavao Trump kojim bi se opozvao “Obamacare”.

Bolesni McCainje došao u Senat kasno po noći, ne dugo nakon dijagnoze te je imao ožiljke od operacije kada je dao glas protiv predložene reforme.  U svojim memoarima objavljenim 2018., pod naslovom “Nemirni val”, neuobičajeno oštro je  kritikovao poteze i politiku aktuelnog predsjednika Trumpa.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku