hamburger-icon

Kliker.info

Američka vlada plaća više kandidata : Pfizeru i BioNTechu 1,95 milijardi dolara za milione doza vakcine za Covid-19

Američka vlada plaća više kandidata : Pfizeru i BioNTechu 1,95 milijardi dolara za milione doza vakcine za Covid-19

22 Jula
16:37 2020

Pfizer Inc i njemačka biotehnološka tvrtka BioNTech SE će od američke vlade dobiti 1,95 milijardi dolara za proizvodnju i isporuku 100 miliona doza njihove vakcine za covid-19.

Prema sporazumu, SAD će moći nabaviti dodatnih 500 miliona doza, priopćeno je iz ministarstva zdravstva i ministarstva obrane. Pfizer će isporučiti doze ukoliko dobije odobrenje Američke uprave za hranu i lijekove (FDA).

Vakcina za covid-19 smatra se ključnim u suzbijanju pandemije te su vlade diljem svijeta potpisale sporazume s raznim farmaceutskim tvrtkama kako bi osigurale potrebne doze najnaprednijeg od više kandidata za vakcinu.

Pfizer i BioNTech izvijestili su početkom mjeseca o pozitivnim preliminarnim rezultatima tekućeg kliničkog ispitivanja faze I/II za BNT162b1, potencijalno covid-19 vakcinu.

Njihov BNT162b1 najnapredniji je od četiri kandidata za vakcinu covid-19 koji se ocjenjuju kao dio programa cjepiva Pfizera i BioNTech-a.

Rezultati su pokazali da se kandidat za cjepivo može dati u dozi koja se dobro podnosi i stvara imunogenost koja ovisi o dozi.

– Ovi preliminarni podaci su ohrabrujući jer daju početni signal da je BNT162b1 usmjeren na RBD SARS-CoV-2 u stanju proizvesti neutralizujući odgovor antitijela kod ljudi – i to čini pri relativno niskim dozama – rekao je Ugur Sahin, izvršni direktor i suosnivač BioNTech-a.

Prije početka trgovanja, dionice Pfizera su porasle 4 posto, a dionice BioNTecha izlistane na američkoj burzi su zabilježile rast od 6 posto.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku