hamburger-icon

Kliker.info

Američka ambasadorica Cormack: Na građanima je odgovornost za promjene

Američka ambasadorica Cormack: Na građanima je odgovornost za promjene

19 Aprila
05:40 2017
Američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack izjavila je u intervjuu za BHRT da je SAD posvećen napretku Bosne i Hercegovine, ali da ključnu ulogu u stabilizaciji situacije moraju odigrati građani koji političare trebaju primorati da rade u njihovom interesu, a ne u interesu svojih stranaka.

Cormack je istakla da su Sjedinjene Države posvećene izgradnji BiH, baš kao što su to bile proteklih 20 godina.

– Već 20 godina SAD imaju bilateralnu posvećenost, i republikanaca i demokrata, Balkanu, Bosni i Hercegovini, da pomognu ovoj zemlji da uspostavi prvo mir i stabilnost, a potom i napredak ka onome što je sada budućnost koju su definirali građani BiH – rekla je američka ambasadorica.

Upitana koliko je stabilna vanjska politika SAD-a nakon što su viđene na djelu promjene u vanjskoj politici SAD-a, odnosno odstupanja od onoga što je predsjednik Trump govorio u predizbornoj kampanji, Cormack je odgovorila da SAD imaju obaveze širom svijeta koje poštuju.

– Predsjednik je još jednom podcrtao našu podršku NATO-u, najvažnijoj alijansi u historiji i mi smo vodeća članica te alijanse. Naša posvećenost borbi protiv terorizma i pomaganje da bude okončan sukob u Siriji, to dugo traje. Mi vidimo kontinuitet naše politike. Izazovi u svijetu danas su značajni i predsjednik, te njegov tim za nacionalnu sigurnost, rade marljivo na tome – istakla je ambasadorica.

Navela je da postoji jedna mlađa generacija političkih lidera s kojima njeni ljudi iz Ambasade rade, koji jasno i praktično artikuliraju viziju BiH, dakle način za otvaranje radnih mjesta, rješavanja lokalnih pitanja, vodosnabdijevanje, grijanje, koji razumiju da je obrazovanje jako bitno za budućnost građana ove zemlje.

– Moramo imati građane. Moraju građani tražiti odgovornost svojih političara. U SAD-u to radimo na razne načine, pišući pisma, telefonirajući političarima. Dakle, to je građanski angažman, koji uvijek treba biti miran, fokusiran na napredak koji građani žele da se postigne. Vidjeli smo mali, ali efikasan primjer u Jajcu nedavno s učenicima koji su se pobunili protiv podjele svoje škole i zaista im se divimo zbog pozitivnog angažmana po tom pitanju. To je ono gdje građani mogu promijeniti stvari kada se okupe oko pitanja do kojih im je stalo – izjavila je, između ostalog, ambasadorica Cormack za BHRT-e.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku