hamburger-icon

Kliker.info

Ambasadorica Negodić u Atlanti : Osamdeset građana BiH dobilo pasoše svoje domovine!

Ambasadorica Negodić u Atlanti : Osamdeset građana BiH dobilo pasoše svoje domovine!

17 Decembra
15:59 2014

Atlanta11Proteklog vikenda, u prostorijama Zajednice Bošnjaka Džordžije , Konzularni odjel Ambasade BiH održao je svoje Kozularne dane.Rezultat je to dugogodišnje dobre suradnje ove Zajednice sa Ambasadom BiH i Konzularnim odjelom u Vašingtonu.Ovom suradnjom je bosansko hercegovačkim građanima koji žive na prostoru jugoistoka SAD omogućeno da uštede i vrijeme i novac. Imajući u vidu činjenicu da bi troškovi putovanja do Vašingtona, plus izgubljeni radni dan ili dva, pojedinca u prosjeku koštalo oko hiljadu dolara,jasno je kolike su uštede.Svakako ne treba zanemariti ni činjenicu da ovakav vid obostrano korisnog druženja , u jednoj radnoj ali opuštenijoj atmosferi, kod BH građana, stvara osjećaj blizine države BiH i ispunjenja njene osnovne uloge’ servisa svojim građanima.

No , ovi četrvti po redu Konzularni dani, bili su zanimljivi i po još jednom veoma važnom događaju.Naime, u sklopu ovih Kozularnih dana u posjetu BH građanima došla je i Nj. E. Jadranka Negodić, ambasadorka BiH u USA.Nije ovo prvi put da jedna ambasadorka posjećuje ovu Zajednicu, ranije je to činila i bivša ambasadorka Bisera Turković,ali je prvi put da se, na inicijativu jednog ambasadora BiH, na jednom mjestu , na zajedničkoj večeri , nađu predstavnici sve tri bosanskohercegovačke, konstitutivne etničke skupine. Imajući u vidu neposrednu prošlost, agresiju, genocid i zločine bilo je za očekivati određenu dozu„nelagode“ i suzdržanosti kod prisutnih. No , nakon uvodne riječi „domaćina i moderatora“ te izlaganja Nj. E. Ambasadorke Negodić atmosfera je brzo postala opuštenija.

Moderator je svojim uvodnim izlaganjem podsjetio prisutne da i pored svih razlika i različitosti postoji dovoljno široka baza koja im je zajednička a to je da su svi prije svega ljudi i građani BiH. Ambasadorka je na početku svoga izlaganja jasno podsjetila na prošlost, agresiju ,genocid, kao i potrebu da se to ne zaboravi ali i da ne smijemo biti zarobljenici prošlosti. U tom kontekstu je govorila i o odnosima BiH sa svojim susjednim državama i njihovom kontinuiranom poboljšanju.Izrazila je uvjerenje da će i proces formiranja vlasti u BiH ubrzati proces prevazilaženja nepovjerenja među narodima BiH koje je rezultat prethodnog rata.Isto tako je uvjerenja kako je pred nama period ubrzanijeg procesa približavanja i uključivanja BiH u EU i Atlanske integracije.

Ovom druženju sa ambasadorkom Negodić prisustvovali su iBH građani ,vlasnici biznisa, pa je gospodja Negodić iskoristila priliku da ih zamoli da putem svojih poslovnih veza pokušaju pronaći i podstaći američke biznismene spremne da ulažu u BiH .Govoreći o bosansko američkim odnosima, ambasadorka Negodić je izrazila zahvalnost za sve ono sto je američka Administracija učinila tokom rata i poslijeratne obnove.Potencirala je da bosansko hercegovačke zajednice uzmu značajnije učešće u društvenom političkom životu lokalnih američkih zajednica na čijem prostoru djeluju.Posebno je naglasila potrebu identificiranja i predlaganja uglednih Amerikanaca koji su provjereni prijatelji BiH i koji su spremni preuzeti ulogu„počasnih“ ambasadora BiH i koji će aktivno prezentirati i promovirati interese države BiH u najmoćnijoj državi svijeta.

Nakon izlaganja ambasadorke Negodić skupu su se obratili i predstavnici bosanskih Srba i Hrvata koji su pored pohvale inicijative ambasadorke Negodić ,posebnu zahvalnost iskazali domaćinu, Zajednici Bošnjaka Džordžije , koja ih je primila i ugostila. Valja napomenuti da su domaćini u duhu tradicionalnog bošnjačkog gostoprimstva i poštovanja drugog i drugačijeg obezbijedili da pripadnicima kršćanske religije ponude hranu prikladnu Božićnom postu. U svom obraćanju, predstavnik bosanskih Srba je , na osnovu vlasititog iskustva, istaknuo kako je suradnja naroda BiH mnogo izraženija u BiH već u dijaspori i pozvao predstavnike Ambasade da ovakve susrete organizuju i u drugim državama SAD.

U istom tonu je bilo i obraćanje predstavnika bosanskih Hrvata, koji je istakao značaj očuvanja veza sa domovinom BiH ,putem očuvanja jezika i tradicije i pozvao predstavnike ambasade i Konzulata da uzmu aktivnije ućešće u tom procesu. Prisutnima je rekao da za sviju sreća može biti potuna onda kada BiH bude država sa jednim predsjednikom i jednom vladom.Domaćini su istakli kako oni nemaju rezervne države i da su svojim dosadašnjim djelovanjem jasno pokazali kako su spremni na suradnju sa svima onima kojima je BiH u srcu.

Nakon ovih obraćanja , prišlo se neposrednom dijalogu, prijedlozima, idejama, pitanjima.Najviše pitanja se odnosilo na usluge koje pruža Konzulat a na njih su podrobne i stručne odgovore davali službenici Konzularnog odjela, Marinko Avramović i Katarina Milardović. Valja napomenuti da su pomenuti službenici zajedno sa Tarikom Ulakom uspješno završili sve propisane procedure kako bi preko osamdeset gradjana BiH dobilo pasoše.Na kraju su se domaćini zahvalili Nj.E. ambasadorki Negodić, osoblju konzularnog odjela i prisutnim gostima uz napomenu da su vrata Zajednice uvijek otvorena za državu BiH i sve njene prijatelje.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku