hamburger-icon

Kliker.info

“Ambasadori uče jezike” : Film Šemsudina Gegića na otvaranju Festivala umjetnosti Istoka

“Ambasadori uče jezike” : Film Šemsudina Gegića na otvaranju Festivala umjetnosti Istoka

25 Juna
01:26 2018

Projekcija  dokumentarnog filma Šemsudina Gegića “Ambasadori uče jezike” upriličena je na otvaranju prvog izdanja festivala F-Est@art Leggende d’estate (Festival umjetnosti Istoka) u Milanu sa učešćem talijanskih, ruskih i bh. umjetnika.

“Ambasadori uče jezike” snimljen je u produkciji Flash production Sarajevo 2008. godine i na svjetskom festivalu Balfest u Plovdivu nagrađen je nagradom Grand Prix Camera Veritas za najbolji film.

„Ambasadori uče jezike“ priča je o djeci koja početkom rata u BIH  iz sarajevskog doma  za djecu lišenu roditeljskog staranja «Ljubica Ivezić-Bjelave»,u  organizaciji Dječije ambasade Međaši odlaze u Italiju.

Većina djece je kasnije rješenjem milanskog Suda za maloljetnike data na usvajanje u italijanske porodice.

Snagom sestrinske ljubavi, djevojčica Biba koja je ranije usvojena u jednu sarajevsku porodicu i ostala u Sarajevu, naučila je talijanski jezik i, 14 godina nakon evakuacije djece u Italiju, uspjela je pronaći brata Jasenka i i sestru Amelu.

Tragajući za sopstvenim identitetom i njima dvoma, kao i za biološkom majkom koju nikada nisu vidjeli, Biba ih je dovela na majčin grob u sarajevsko groblje Vlakovo i odvela u posjetu Domu u kojemu su ostavljeni i živjeli sve do početka rata.“

Projekciji u Milanu prisustvovali su i Jasenko Hasečić Ronzio, dječak koji je bio u evakuacionom konvoju u Italiju i njegova  supruga Irma Kurdija, koja je, također, evakuisana iz Doma ali sa konvojem djece koja su otišla za Njemačku. Na projerkciji su bili i Hasečićevi italijanski usvojitelji.

Šemsudim Gegić u izjavi za Fenu kaže da se rado odazvao pozivu organizatora da u eksterijeru i enterijeru ArtRiver Isola prisustvuje  otvaranju prvog  F-Est@art/Festival umjetnosti Istoka.

– Radostan sam zbog toga jer sam se uvjerio da i nakon deceniju od kada je snimljen naš film komunicira sa publikom iz svih krajeva Svijeta na isti dokumentarno upečatljiv, umjetnički moćan i emotivno impresivan način. Prvo tegobna šutnja, zatim aplauzi i pitanja akterima i autorima nakon završetka projekcije filma najbolje govore o njegovoj kvalitetnoj dokumentarnosti, umjetničkoj izražajnosti i univerzalnosti teme “Djeca rata” koja je, nažalost, svevremena i sveprisutna u cijelom Svijetu – kazao je Gegić.

On ističe da mu je posebnu emociju izazvao susret sa glavnim muškim akterom filma Jasenkom Hasečić Ronziom.

– Obradovali su me dobrim vijestima o djeci koja su usvojena u Italiji i sada kao odrasli ljudi žive sretan život, ali i tužan zbog informacije da su pojedini od njih, nažalost, postali predmetom kriminalnih radnji i, povremeno, manji broj njih izdržavaju i zatvorske kazne – rekao je.

Film „Ambasadori uče jezike” nakon projekcije je pozvan na još dva nova filmska eventa u Milanu.

Autorska ekipu filma čine režiser Šemsudin Gegić, koji je zajedno sa Eminom Gegić i autor scenarija, direktor fotografije Muharem Osmanagić, montaža  Dževad Skenderović, ton Boris Kragulj, producent Emir Čengić.

U filmu učestvuju bivši štićenici sarajevskog Doma za djecu bez roditeljskog staranja “Ljubica Ivezić-Bjelave”, njihovi biološki roditelji, domaći i strani staratelji/usvojitelji, istraživači, advokati, novinari…

Film je bio u zvaničnoj takmičarskoj konkurenciji prestižnih filmskih festivala na UNAFF-San Francisco, Zlatni vitez-Moskva/Rusija, FDF-Beograd/Srbija, Assuni Film Festival/Italija, SFF-Sarajevo/BiH, Balfest-Plovdiv/Bugarska na kojemu je jednoglasnom odlukom međunarodnog žirija i publike dobio GRAND PRIX CAMERA VERITAS za najbolji film godine u svijetu pod motom “Nasilje-NE:Umjetnost-DA!” i mnogih drugih svjetskih filmskih festivala.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku