hamburger-icon

Kliker.info

Ambasadori SAD i EU: U Mostaru možda najposmatraniji izbori u Evropi ove godine

Ambasadori SAD i EU: U Mostaru možda najposmatraniji izbori u Evropi ove godine

20 Decembra
16:40 2020

“Ovo su možda najposmatraniji izbori u Evropi ove godine”, izjavio je u nedjelju, 20. decembra, Eric Nelson, ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini (BiH), nakon što je zajedno sa šefom Delergacije Evropske unije (EU) u BiH, Johannom Sattlerom, posjetio call-centar za prijem žalbi na izborni proces, kojeg je u Mostaru na dan lokalnih izbora otvorila koalicija nevladinih organizacija “Pod lupom”.

Ambasador Nelson je kazao kako je odaziv birača u Mostaru, na prvim lokalnim izborima nakon 12 godina, visok.

“Visok odaziv će se pretvoriti u jasne rezultate izbora, što će omogućiti ovom gradu i njegovim liderima da se posvete poslu upravljanja i rješavanja problema ovog grada”, rekao je ambasador Nelson, očito aludirajući na niz neriješenih pitanja posljednju deceniju u Mostaru, poput odlaganja otpada, deponije komunalnog otpada, odnosno nepostojanja Gradskog vijeća.

 

On je kazao da se tokom današnjih lokalnih izbora u Mostaru mnogo govori o neregularnostima, ali da je to dobro, dodajući kako call-centar, kojeg je finansirala Ambasada SAD, omogućuje da sve nepravilnosti budu prijavljene i da se njima pozabave vlasti, Centralna izborna komisija BiH i nadležni tužioci.

Nelson je pozvao bh. političke lidere da se u 2021. godini, koja nije izborna posvete izmjenama zakona koji se odnose na izbore.

Upitan da li očekuje opstrukcije od političkih stranaka, nakon izbora u Mostaru, pri čemu su neke već najavile da se neće držati Mostarskog sporazuma od 17. juna, ambasador Nelson je odgovorio:

“Postoji neki redoslijed dešavanja. Danas se odvijaju izbori, danas građani Mostara trebaju dati svoj glas koji će biti važan za odabir vijećnika u Vijeću Grada Mostara. Jedan od prvih zadataka Vijeća je da poradi na Statutu Grada. Statut je bio i dio pregovora, ali u okviru kompletnih izmjena koje su neophodne i u zakonodavstvu. Dakle, najvažnije odluke leže na članovima Vijeća“, poručio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Eric Nelson.

Šef Delegacije EU u BiH, Johann Sattler je rekao da je godinama izgledalo kao nemoguće da se održe izbori u Mostaru, ali da danas svjedočimo da to jeste bilo moguće.

Sattler je kazao i kako su važni dani nakon izbora, kako bi se građanima pokazalo da je “okrenuta nova stranica”. On je zato uputio apel vijećnicama i vijećnicima koji će biti izabrani u Gradsko vijeće Mostara “da vidimo djelovanje na terenu”.

“Da vidimo prvu sjednicu Graedskog vijeća, da vidimo brz izbor gradonačelnika”, rekao je ambasador Sattler, apelirajući tako na što brže provođenje izbornih rezultata. Podsjećanja radi, u nekim prethodnim izbornim ciklusima, provođenje rezultata lokalnih izbora u Mostaru je trajalo mjesecima i bilo je popraćeno potpunom finansijskom blokadom grada.

Sattler je podsjetio da budući vijećnici jesu izabrani kao članovi stranaka, ali i da imaju mandat od građana “da se pozabave problemima, koji su se nagomilali posljednjih godina – od infrastrukture, škola, zdravstvenog sistema, otpadnih voda, sistema prikupljanja otpada. Ima mnogo stvari koje treba uraditi i apeliram na njih da se počnu time baviti kako bi pokazali stanovništvu da se promjena dešava”, rekao je uz ostalo  Sattler.

(Kliker.info-RSE)

 
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku