hamburger-icon

Kliker.info

Ambasador Jonathan Moore : Referendum u Republici Srpskoj nije opcija

Ambasador Jonathan Moore : Referendum u Republici Srpskoj nije opcija

30 Septembra
16:26 2015

moore-johnatan3Šef misije OSCE-a u BiH ambasador  Jonathan Moore smatra da referendum u Republici Srpskoj o nadležnostima pravosudnih institucija BiH u srpskom entitetu nije opcija i da ne ide u korist Bosne i Hercegovine.

“BiH jeste komplikovana država, sa tri člana Predsedništva i dva entiteta, ali je to okvir u kome BiH postoji i u kojem radimo. Niko neće moći to nasilno promjeniti, samo demokratskim konsenzusom”, rekao je Moore u intervjuu Tanjugu.

Moore, koji učestvuje na Beogradskom bezbjednosnom forumu, podsjeća da je u novembru 20. jubilej Dejtonskog sporazuma kao okvira za mir i razvoj države koja postoji, a da je Dejtonski ustav ključni dio te priče.

“Jednim ili drugim putem, a u skladu sa integracijama, situacija se mora promjeniti i mislim da je to moguće na miran način”, rekao je Moore.

On je naglasio da je stav što se referenduma tiče jasan i da taj stav dijele i Srbija i premijer Aleksandar Vučić.

“Referendum nije opcija i nije u korist BiH, ni jednog od tri naroda, niti ostalih naroda koji u BiH žive. To je važna stvar”, rekao je Moore.

Kada je riječ o funkcionisanju BiH kao države, Moore je naveo da na loklanom niovu ima puno dokaza suživota i da ljudi ne misle u kojem su entitetu, već traže obrazovanje za svoju djecu, posao i sve više resursa.

“Političke priče, ne samo u BiH , već i drugim državama, budući da prečesto čujemo nacionalnističke teme i retorike, ne interesuju ljude na lokalnom nivou. Bošnjaci, Hrvati i Srbi su zajedno i sarađuju u traženju ne samo suživota, već i normalnog života. Za njih je to prioritet, oni ne traže više retoriku, nje ima koliko hoćete, već traže rezultate, i od nas.

Nisu zadovoljni ni međunarodnom zajednicom i odgovornost je i političara i svih nas da obezbjedimo konkretne rezultate”, zaključio je Moore.

Beogradski bezbjednosni forum, koji organizuje Beogradski fond za političku izuzetnost, Beogradski centar za bezbjednosnu politiku i Evropski pokret u Srbiji počeo je danas i trajaće do 2. oktobra.

(Kliker.info-NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku