hamburger-icon

Kliker.info

Ambasada SAD potvrdila : Ivan Šušnjar nije i neće biti generalni konzul u Čikagu!

Ambasada SAD potvrdila : Ivan Šušnjar nije i neće biti generalni konzul u Čikagu!

16 Februara
19:19 2016

susnjar1(3)Ivan Šušnjar nije i neće biti generalni konzul u Čikagu, potvrdili su iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a za novinsku agenciju Patria.

– Za sva ostala pitanja koja se odnose na imenovanja zvaničnika koji predstavljaju BiH u inostranstvu, ljubazno Vas molimo da se obratite Ministarstvu vanjskih poslova BiH – naveli su iz Ambasade SAD-a.

Podsjećamo, Predsjedništvo BiH na prijedlog Dragana Čovića u ljeto 2015. godine imenovalo je Šušnjara za generalnog konzula, ali on nikada nije potvrđen.

 

Šušnjar: Narušio ugled BiH

Šušnjar je došao u žižu interesovanja nakon što je kao imenovani, a ne potvrđeni konzul iznosio stavove na marginama Molitvenog doručka u Vašingtonu, a koji se tiču pravosudnih procesa koji se vode u BiH. Šušnjar se tokom boravka u Vašingtonu susreo i sa nekoliko senatora te su njegove izjave o tim susretima prenošene u bh. medijima Večernjem listu i Dnevnom avazu.

Iako je Šušnjar tvrdio da je u Vašingtonu boravio kao novoimenovani, a ne potvrđeni konzul sada je jasno da će on u SAD-u moći boraviti samo kao privatno lice.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH potvrđeno je prije nekoliko dana za agenciju Patria da je sve ono što je Šušnjar govorio u Vašingtonu iznosio kao privatno lice i da on nikada nije prošao pripreme koje prolaze diplomate.

Šta je Šušnjar govorio senatorima

Prema pisanju Dnevnog avaza, Šušnjar je prisustvovao i vrlo važnim sastancima sa stranim diplomatama. List je objavio tekst u kojem navodi da je američki senator Jim Inhoff tokom molitvenog doručka organizirao Okrugli stol o porastu prijetnje terorizma na Balkanu.

Od američkih političara prisutni su bili kongresnici David Jolly i Robert Aderholt, senator John McCain, bivši republikanski kandidat za predsjednika SAD-a, te senator Južne Dakote Mike Rounds. Tu konferenciju moderirao je Fatmir Mediu, bivši albanski ministar odbrane, a uz njega su govorili sudionici političkog života iz Bugarske, Srbije, Crne Gore, Austrije, Turske te ministar odbrane Makedonije Zoran Jelevski.

Dnevni avaz navodi kako je iz BiH, na tom okruglom stolu, jedino prisustvovao Ivan Šušnjar, a kojeg list potpisuje kao “novoimenovanog generalnog konzula BiH u Čikagu”.

Prema daljim navodima Avaza na ovaj Okgruli sto bili su pozvani još i ministar MUP-a RS Dragan Lukač koji je otkazao dolazak zbog zdravstvenih razloga, te Fahrudin Radončić, koji je u međuvremenu uhapšen.

List dalje piše kako je kongresnike i senatore zanimala prisutnost i rast domicilnih radikalnih skupina na samom Balkanu, zanimalo ih je koje su procjene izlagača o brojnosti tih ljudi, te koji bi to bili uzroci za mogući rast terorizma u zemljama Balkana.

– Zanimali su ih i odgovori na pitanja što lokalne vlade čine na otkrivanju i suzbijanju takvih pojava te kakva je međudržavna suradnja. O samoj BiH se nije puno govorilo. Tek je predstavnik Kosova spomenuo kako Kosovo i BiH prednjače u broju otkrivenih pristalica radikalizma – kazao je Šušnjar za Večernji list, što je Avaz prenio u svom tekstu.

List dalje navodi kako je Šušnjar imao čast upoznati i senatora McCaina te je iskoristio priliku informirati ga kako je znakovito da je Radončić, kao jedan od rijetkih političara koji se javno istakao svojim upozorenjima o širenju radikalnog islamizma, pritvoren pred sam dolazak u SAD i na ovu konferenciju.

Nevladine organizacije organizirale su čak i potpisivanje javne peticije, još u ljeto prošle godine, kojom se tražilo povlačenje Šušnjarevog imena sa spiska generalnih konzula Bosne i Hercegovine. Peticiju su potpisali Senad Pećanin, Slavo Kukić, Jasmila Žbanić, fra Mile Babić, Ahmed Burić, fra Petar Jeleč, Zlatko Dizdarević i druge ugledne ličnosti iz BiH, no Predsjedništvo BiH ni nakon toga nije povuklo svoju odluku.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku