hamburger-icon

Kliker.info

Almiru Ovčini kazna povećana sa 15 na 20 godina zatvora

Almiru Ovčini kazna povećana sa 15 na 20 godina zatvora

13 Decembra
22:26 2006

Vrhovni sud Federacije BiH  preinačio je presudu Kantonalnog suda Mostar u slučaju Almira Očine iz  Mostara, optuženog za monstruozno ubistvo sugrađana Dragana  Čuljka  i razbojništvo nad Nadom Blagojević iz marta ove godine, te mu povećao zatvorsku kaznu sa 15 godina  na kaznu dugotrajnog zatvora od 20 godina. 

Odluka je donesena na sjednici vijeća Vrhovnog suda F BiH koja je održana  6. decembra ove godine. Vijeće je na sjednici raspravljalo o žalbama na prvostepenu presudu koje je uputilo  Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona i osuđeni Almir Ovčina. Odlučeno je da se žalba Almira Ovčine odbija kao neosnovana, a žalba tužitelja Spomenka Jukića uvažava. Potom je presuda Kantonalnog suda u Mostaru od 21. septembra ove godine preinačena. Tom je presudom Almiru Ovčini za razbojništvo nad Nadom Blagojević utvrđena kazna zatvora u trajanju od četiri godine, a za krivično djelo ubistva  kazna dugotrajnog zatvora u trajanju od dvadeset godina. Izrečena mu je jedinstvena  kazna od 20 godina zatvora. U kaznu  je uračunato i vrijeme uračunava vrijeme provedeno u pritvoru od 27. marta ove godine.

Podsjetimo, Almir Ovčina je 25. marta ove godine izvršio razbojništvo nad Nadom Blagojević. Pratio ju je Zagrebačkom ulicom i, prijeteći pištoljem, opljačkao je u stubištu njene zgrade. Oteo joj je torbicu u kojoj se nalazilo tridesetak maraka, dva mobitela, američka bankovna kartica i lične njene stvari. Dva dana kasnije, 27. marta došao je do dvorane na Bijelome Brijegu gdje je pronašao vozilo «opel vectra» na kojem je bio oglas za prodaju i broj Dragana Čuljka. Oko 13.36 sati nazvao je Dragana Čuljka i predstavio  se kao kupac. Zajedno su potom sjeli u automobil kako bi ga Ovčina isprobao. Ovčina se zajedno s Čuljkom odvezao do Salakovca i skrenuo s glavne ceste na sporednu cestu. Navodno je Čuljku ponudio manji iznos novca od dogovorenog. Nakon kratke svađe, prijeteći pištoljem, prisilo je Čuljka da klekne, vezao ga lisicama i potom u njega ispalio dva hitca iz pištolja, a potom još nekoliko. Tijelo je bacio pored puta i pokrio ga smećem . Vozilo je odvezao do naselja Zalik gdje je stanovao te ga ponudio na prodaju. Policija ga je uhapsila nekoliko sati kasnije.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku