hamburger-icon

Kliker.info

Almedin Šišić : Bakir, heroj naše mladosti

Almedin Šišić : Bakir, heroj naše mladosti

27 Maja
05:39 2020

Nema mi ništa milije od slušanja izjava i čitanja intervjua Bakira Izetbegovića iz kojih možemo puno toga da naučimo.

Pogotovo mi naivni i ograničeni, koji nismo znali i vjerovali – sve dok nas nije puklo ravno u glavu – da će biti rata, da će nas neprijatelj okružiti u vojno-taktičkim formacijama, izglanjivati, mučiti, ubijati, razvlačiti nam mozgove pune četiri godine.

Priznajem, bio sam mlad, glup i naivan, sve suprotno Bakiru Izetbegoviću!

Dok sam se ja 80-ih kao tinejdžer zajebavao s rajom igrajući fudbala, razbijajući komšijske prozore, ganjajući djevojke, putujući u Poreč i Umag svakog ljeta, dotad se nešto stariji Bakir pripremao za ono za što je još tada znao da će se desiti!

Dok sam ja uživao u lovorikama postkomunističkog sistema i Titovog socijalizma, dotle je Bakir organizovao odbranu, kupovao maskirne tkanine (od kojih su kasnije on i poznati „bitnismen“ Senad Šahinpašić Šaja, kako nam je nedavno otkrio u naletu emocija, šili uniforme za jedinice), tajnim kanalima dovlačio kalašnjikove u Sarajevo, riskirajući da se komprimotira pred tajnom policijom i UDBA-om koja je tih godina bila najaktivnija.

A tek Alija! Taj ništa nije znao, niti je u svom merhametluku i naivnosti i pomišljao da će se muslimani-Bošnjaci neku deceniju kasije naći pred biološkim nestankom – i ostao bi tek merhametli naivni Alija da nije imao sposobnog, hrabrog i nadavne pametnog sina koji ga je na vrijeme upoznao sa velikosrpskim planovima.

Eh, kad se samo sjetim… U to vrijeme smo mislili da je neka od sarajevskh budala koja s limunom u ustima trči ulicama našeg grada, uživajući simpatije proječnog Sarajlije. Elem, neposredno pred sarajevsku Olimpijadu, onako napaljeni na vrhunski hokej, kupovali nas nekoliko iz raje palice i pakove u jednoj od radnji Jugoplastike u Sarajevu, kad pred nas izleti momak nešto stariji od nas (kasnije smo saznali da je u pitanju Bakir Izetbegović), u maskirnoj uniformi, s beretkom i ljiljanima na glavi, sav usplahiren govoreći: „Naivna bošnjačka djeco!“

Tad smo mislili da se neki momak otrgo i bacio limun, kakve smo budale naivne bili.

Tada, tih bezbrižnih godina, to mi je bilo smiješno, znali smo se smijati do nekih doba družeći se ispred zgrade na Čengić Vili i prepričavajući ovu anegotu, ali sada mi nije smiješno.

Sada me stid vlastite naivnosti, sljepoće, nedogovornosti.

Najviše od svega me je stid (a vjerovatno je bilo i Aliju) kako nisam uspio desetak godina ranije, poput Bakira, da predvidim šta će nam se desiti, da se na vrijeme organizujem, nabavim uniformu, oružje, prave vojničke čizme.

A ne tamo nekog marta 1992. da izađem zajedno s rajom s Čvile u odbranu našeg grada, u converse patikama i nečim što je ličilo na uniformu a pravljeno je od šatorskog krila. I da, braneći grad, budem tri puta ranjen još do kraja 1992. godine.

I zato je dušmanin svako ko priča da je naš Bakir rat proveo sakriven u trezoru Narodne banke u Sarajevu, da je uveden u ranjene branioce nakon što je učepio prst vratima trezora, da je vidio rata samo u rijetkim treucima kad bi ga babo Alija i njegov pratilac Osmica (sadašnji šef OSA BiH) izveli na svjetlost dana da ufati D vitamina. Da je ostao blijed upravo zbog boravka u tamnom prostoru trezora, da ne zna rasklopiti pušku, aktivirati bombu, iskopati tranšej, da prve linije očima vidio nije…

To smo mi, naivni i zavidni Bošljaci, koji ne znamo da cijenimo veličine, naše heroje i vođe našeg naroda.

Zato gledajte, čitajte, slušajte, upijajte svaki novi Bakirov intervju, sve do novih izbora. Ili dok se ne probudite.

 Almedin Šišić (Inforadar)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku