hamburger-icon

Kliker.info

Alijino nasljeđe : Pet godina nakon smrti Izetbegovića međunacionalna netrpeljivost još izraženija

Alijino nasljeđe : Pet godina nakon smrti Izetbegovića međunacionalna netrpeljivost još izraženija

21 Oktobra
02:49 2008

Na prvim višestranačkim izborima u BiH, Stranka demokratske akcije (SDA) Alije Izetbegovića dobila je povjerenje Bošnjaka u BiH, ali su za nacionalne stranke glasali i bosanskohercegovački Srbi i Hrvati. Tri nacionalne stranke oformile su vlast u BiH. Nedugo nakon toga došlo je do duboke podjele između bošnjačkih, srpskih i hrvatskih lidera. Alija Izetbegović je tokom razgovora o budućnosti tadašnje Jugoslavije, zajedno sa makedonskim predsjednikom Kirom Gligorovim, zastupao konfederalni princip uređenja države. Zbog maksimalističkih stavova ostalih republika, uništena je svaka nada u sporazumno rješenje. 

Političke odluke u najtežim trenucima 

Bosanskohercegovački istoričar Enver Imamović smatra da je Alija Izetbegović u najtežim trenucima nastojao sačuvati sveukupno bosansko biće."Teško je bilo voditi politiku u vrijeme kada je državi prijetio nestanak, a jednom njenom narodu fizičko istrebljenje", kaže Imamović. "Njegovo djelo zaista zaslužuje najbolje ocjene, iako mnogo toga što je učinio nije išlo u najboljem smjeru za građane BiH, prije svega Bošnjake, ali u situaciji kakva je bila on je učinio ono što se moglo", kaže profesor Imamović. Izetbegović je bio prvi bosanskoherecgovački političar koji je nakon rata prihvatio novu dvoentitetsku realnost BiH ne odustajući pri tome od borbe za drugačije rješenje:"Postoji velika razlika između naše vizije BiH i onoga što je postignuto u Dejtonu. Mi smo se uvijek zalagali za demokratsku i cjelovitu BiH bez nacionalnih entiteta. Ali, same vizije ne određuju tok historije, nego još jedan faktor koji se zove sila. Našu izvornu viziju BiH deformirala je sila, tačnije rečeno tadašnji odnos snaga u BiH i svijetu", rekao je Izetbegović. 

Veće podjele nego u njegovo vrijeme 

Pet godina nakon smrti Izetbegovića, građani Sarajeva imaju pozitivno mišljenje o prvom bosanskoherecgovačkom predsjedniku. "Bio je idealan čovjek. Jedan i jedini." "Zovem se Pero. Ne gledam vjeru, ne gledam naciju. Meni ga je i dan danas žao. Više se Alija nikada neće roditi. On je bio čovjek, borac za ravnopravnost i BiH." "Od prvog dana isto mišljenje imam o njemu. To je najzaslužniji čovjek za opstanak naše BiH."Od smrti Alije Izetbegovića dosta se toga promijenilo u političkom biću BiH. SDA je ostala  najuticajnija partija, iako bošnjačko biračko tijelo, u odnosu na period Izetbegovićeve vladavine, sada slijedi i put nekoliko manjih političkih stranaka. BiH je i zvanično zakoračila ka Evropi, ali su nacionalističke strasti i međunacionalna netrpeljivost sada izraženije nego u vrijeme poslijeratne vladavine Alije Izetbegovića. (Kliker.info-DW)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku